BERLİN — Merkezi Berlin’de bulunan Uluslararası Saydamlık Örgütü Transparency International'ın yıllık yolsuzluk raporu açıklandı. Rapora göre, Arap Baharı olarak tanımlanan sürece dahil olan ülkelerde yolsuzluk tahminlerin tersine daha da arttı. Mısır, Libya ve Tunus’da yolsuzluk geçen iki yılda ortalama yüzde 20 civarında yükselirken, verilere göre Tunus'ta halkın yüzde 80'i, Mısır'da halkın yüzde 64'ü, Libya'da da yüzde 46’ı yolsuzluğun Arap baharı öncesine kıyasla arttığını söylerken, Fas, Yemen ve Ürdün'de de yolsuzlukların arttığı görüşü hakim. Arap Baharı'nın başlıca nedenlerinden biri olarak tanımlanan yolsuzlukların önüne geçilememesini ‘hayal kırıklığı’ olarak tanımlayan ve hükümetlerin gerekli reformları yapmamasını eleştiren Transparency International bu sorunun sözkonusu ülkelerin ekonomisini olumsuz etkilediğini, yabancı yatırımları engellediğini açıkladı.
Raporda dikkati çeken bilgilerden biri, hemen tüm ülkelerde halkın politik partilere ve kurumlara duyduğu güvenin azalması. Nitekim 51 ülkede siyasetçiler yolsuzluğa en açık kesim olarak algılanırken, G20 olarak tanımlanan en zengin 20 ülkede yaşayanların yüzde 59’u hükümetlerinin yolsuzluğa karşı mücadelede yetersiz kaldığını düşünüyor.
Yolsuzluğun ve rüşvet sorununun tüm dünyada toplumun her kesimini etkilediğini belirten uzmanların verilerinde Almanya ile ilgili kayda değer bir bilgi ise medya ile bağlantılı. Almanların yüzde 54’ü ülkedeki medyayı yolsuzlukla ilişkilendiriyor ve çıkar gruplarının etkisi altında olduğunu düşünüyor. 107 ülkedeki yolsuzluk seviyelerinin ve yolsuzluğun halk tarafından algılanışının 114 bin kişinin katılımıyla yapılan raporda fikri sorulanların yüzde 27'sinin kamu hizmetlerinden ve kurumlarından yararlanmak için rüşvet ödediğini belirttiği yazılı. Bu rakamın yüzde 21 olduğu Türkiye ile ilgili başka verilere de geniş yer veriliyor. Halkın yüzde 38’i yolsuzluğun son iki yılda arttığı görüşünde. Türkiye’de yolsuzluk konusunda en kötü algılanan kurumların başında ise yüzde 60’la siyasi partiler geliyor. İkinci sırada yüzde 56’yla medya, üçüncü sırada ise yüzde 55’le adalet kurumları yer alıyor.
Türkiye’de yolsuzluk konusunda en çok güven duyulan kurum ise yüzde 30’la ordu. ‘Son 2 ayda hangi kuruma rüşvet verdiniz?’ sorusuna verilen cevaplarda yüzde 27 ile eğitim veren kurumlar ilk sırada. İşlemlerin yürümesi için rüşvet verilen kurumlar sıralamasında ikinci ise yüzde 23’le polis. Bu arada demokrasilerin itici gücü olarak tanımlanan siyasi partiler ABD’de de çok kötü not alıyor. ABD’de halkın yüzde 76’sı siyasi partileri yolsuzluk konusunda en sorunlu kurum olarak tanımlıyor.(CEM DALAMAN/AMERIKANIN SESI)
Dünya
Dünyada Yolsuzluk Hızla Artıyor
- DÜNYA
- Hits: 2355