İstihbarat Raporları Nükleer Silah Yok Diyor, İsrail İran Vurulsun İstiyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD'li ve İsrailli yetkililer kamuoyu önünde İran\'ın nükleer programını durdurmak için askeri müdahalede bulunulabileceğinden söz ediyorlar ancak bir noktayı atlıyorlar: ABD istihbarat örgütleri İran'ın atom bombası yapmaya çalıştığına inanmıyor.Geçtiğimiz yıl ABD'li üst düzey yetkililere dağıtılan "çok gizli" ibareli bir rapor 2003 yılında İran'ın nükleer silah üretmekten vazgeçtiği görüşünü taşıyor. Aynı görüşe 2007 yılındaki bir diğer istihbarat raporunda da yer verilmişti. Son rapor ABD'nin 16 istihbarat örgütünün onayını taşıyor.

İran'ın uranyumu zenginleştirme çalışmalarının sürdüğü görüşüne yer verilen raporda, ancak bunun Tahran'ın aktif olarak silah üretme çalışmaları içinde olduğu kanaatine neden olmaması gerektiği ifade ediliyor.

Üst düzey ABD'li yetkililer İsrail\'in temel istihbaratı reddettiğini ve analiz yeteneğinden mahrum olduğunu düşünüyor.

İsrail yönetimi ise ABD'yi İran'a karşı bir askeri operasyon için zorluyor. Nükleer silah üretme kapasitesine sahip olduğunu düşündükleri İran'ı bir tehdit olarak görüyorlar. Bazı İsrailli yetkililer İran'ı çok geç olmadan durdurmak için askeri bir müdahale seçeneğini gündeme getiriyor.

UAEK KANIT SUNAMAMIŞTI
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), geçtiğimiz Kasım ayında İran\'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığına dair "derin kaygılarını" ifade eden bir rapor yayınlamış, ancak kesin kanıt sunamamıştı. İran, nükleer faaliyetlerini tıbbi araştırmalar için sürdürdüğünü belirtiyor.

Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı James R. Clapper, geçtiğimiz hafta ABD Senatosu\'nun Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, İran yönetiminin nükleer silah yapmaktan uzakta olduğunu belirtmişti.

CIA Başkanı David H. Petraus ise Senato\'ya İran'ın elindeki uranyumu yüzde 20 saflığa kadar zenginleştirdiğini söylemişti. Uranyum, yüzde 90 saflığa kadar zenginleştirildiğinde nükleer silahlarda kullanılabiliyor.

Bilim ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü Başkanı David Albright da ABD\'li casusların İran\'ın nükleer silah yapmakta olduğuna dair herhangi bir kanıta ulaşamadıklarını ifade etmişti.

 

Facebook

Youtube