
Moody's National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece, Attica Bank ve EFG Eurobank Ergasias’ın notlarını B3'den Caa2'ye çekti. Moody's ayrıca Emporiki Bank of Greece, General Bank of Greece'in notlarını ise B1'den B3'e çekti.
"15-20 BANKANIN YENİDEN SERMAYELENDİRMEYE İHTİYACI VAR"
Öte yandan, Fransa piyasa regülatörü Jean-Pierre Jouyet, finansal problemlerin sonucu olarak Avrupa'da 15-20 bankanın yeniden sermayelendirmeye ihtiyacı olduğunu bildirdi. France Inter radyosuna konuşan Jouyer, "Bu bankalara sermaye enjekte etmeleri izin özel sektör yatırımcıları bulmalıyız. Fransız bankaları şu anda iyi durumda" dedi.
Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransız bankaları Socitete Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını bir kademe düşürmüştü.
Financial Times'ta (FT) çıkan habere göre ise, Avrupalı yetkililer, 27 ülkenin üye olduğu Avrupa Birliği'nin (AB) bankacılık sektörünün gücü konusunda yatırımcıların güvenini sağlamaya yönelik koordineli çalışmalar çerçevesinde, geçen yaz uygulanan stres testlerinde başarısızlığa yakın 16 bankanın yeniden sermayelendirilmesi planlarını hızlandırmaya hazırlanıyor.
SLOVENYA'NIN KREDİ NOTU DA KIRILDI
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Slovenya'nın ''Aa3'' olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek ''Aa2''ye çekti, kredi not görünümü ise ''negatif'' olarak belirledi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, karara, Slovenya hükümetinin artan borçlarını azaltma kapasitesine yönelik belirsizliğin şirketler ve finansal sektör üzerinde yarattığı riskler gerekçe gösterildi.
Moody's, Avrupa Birliği (AB) üyesi Slovenya'nın, mevcut finansal kriz karşısında zayıflayan ülkenin bankacılık sistemini desteklemek için tekrar müdahale etme olasılığının arttığına dikkat çekerek, orta vadede ülke ekonomisinin büyüme görünümünün zayıflayabileceğine vurgu yaptı.
Ülkedeki politik belirsizliğin, yapısal reformlar ve mali konsolidasyon planı ortaya koymakta riskler yarattığına işaret eden Moody's, Slovenya'nın kredi not görünümünün ''negatif'' olarak belirlenmesini ise ülkenin cari durumunun kötüleşmesi halinde tekrar not indirimine gidilebileceğine işaret ettiğini belirtti.
Ülkenin 2008 yılında gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 22,5 olan kamu borcu, geçen yıl yüzde 43,3'e yükseldi.
Slovenya hükümeti, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini de yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e çekti. (Habertürk)