
Amerikalı Türkler 1970’li yıllarda Türkiye ile haberleri sadece Fenik çiftinin radyo programları sayesinde alıyordu. Çift Türk basın ve yayının ABD’de gelişimine verdikleri katkı ile ün salmıştı.
Düzenli olarak radyoda WHB1 kanalında “Turkish Voice” adıyla program yapan İnci ve Faruk Fenik çifti, 1975-1980 yılları arasında da “Turkish Hour” adıyla haftada bir gün bir saat süren televizyon programlarına imza attı.
1937 yılı Galatasaray Lisesi mezunu alan Faruk Fenik, 1943 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Okulun mezunlar cemiyetinin (İFMC) kurucuları arasında yer aldı. Fenik, Nuri Demirbağ tarafından üretilen ilk Türk uçağı "Nu.D-38"nin 26 Mayıs 1944 tarihinde yapılan İstanbul-Ankara arasındaki ilk uçuşuna katılan iki gazeteciden biriydi.
1948 yılında Türkiye’de gazetelere ilk kez fotoğraf servisi sunan Basın-Foto’nun kurucularından olan Fenik, o yıllarda bir otobüsü karanlık odaya çevirerek gazetelere resim servisini başlamıştı.
1951 yılında Vatan Gazetesi’nde yazıişleri müdürlüğü yapan Fenik, Cumhuriyet ve Hürriyet gazeteleri için de röportajlar yaptı. 1997 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü almaya layık görüldü. 2006 yılında da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 60 yılı dolduran gazetecilere verdiği özel ödülle ödüllendirildi.
İHTİLAL OLDU ABD'DE KALDI
Kore harbini cephede takip eden gazetecilerden olan Fenik, 1955 yılında ABD’ye geldi. 1960 yılında Türk Haberler ofisinin New York’ta şubesinde görevliyken askeri darbe nedeniyle Türkiye’ye çağrıldı. Metin Ergin, “Gazeteciliği Bırakmam” kitabında Fenik’in ABD’de kalış hikayesini şöyle anlatıyor:
“27 Mayıs Darbesi onu Amerika'da buldu, oradaki Türk memurlarla geri çağırdı. Türk Haberler Ofisi'nde görevliydi. Faruk Fenik çocuklarının eğitimi nedeniyle geri dönemeyeceğini bildirdi ve istifa etti. Fakat bu defa ABD Muhaceret Dairesi devreye girdi, on gün içinde Amerika'yı terk etmesi bildirildi, gitti, derdini anlatamadı; Amerikalı Nuh diyor, peygamber demiyordu.
Faruk, ertesi gün adama elinde bir fotoğrafla gitti, Amerikalı fotoğraftakini tanıdı:
“Bu, idamı istenen Başbakan Menderes değil mi?”
“Evet o, yanındaki de ben, görün, Başbakanı idam etmek isteyenler, onunla bu kadar yakın olan gazeteciye hoş geldin, derler mi?”
Ertesi gün Faruk Fenik'e Amerika'da kalması için izin çıktı.”
1964 yılında New York’ta Turkish American Association’un kuruculuğunu yapan Fenik, eşiyle birlikte Turkish Newsletter adı altında derneğin aylık yayınını da çıkardı. New York’ta 1600 Broadway adresinde faaliyet gösteren derneğin bülteninin editörlüğünü İnci Fenik yapıyordu.
Fenik, Türkiye’den aralarında Müzeyyen Senar, Safiye Ayla gibi ünlü isimlerin ABD’de konser organizasyonlarını da yaptı.
Mehmet ve Ömer isminde iki oğlu bulunan Fenik’in oğullarından Mehmet de gazeteciliği seçti. Diğer oğlu Ömer ise New York’ta mimarlık yapıyor. Türkiye – ABD arasında ilk charter seferleri organize eden Fenik, 2003 yılına kadar seyahat endüstrisinde bilet acentası olarak çalıştı. 7 yıl önce emekli olan Fenik, ilk New York-İstanbul seferlerine başladığında 150 dolara gidiş-dönüş bilet satıyordu. Babasının anılarını bir kitapta toplamak üzere kaleme aldığını söyleyen oğlu Ömer Fenik, kitabı ölümü nedeniyle tamamlama imkanı olmadığını vurguluyor. Ömer Fenik, babasının en çok Türk Amerikan toplumundaki farklı fraksiyonlara bölünmesinden şikayetçi olduğunu dile getiriyor. (Galerideki resimler için Ömer Fenik'e teşekkürler) {gallery}Faruk_Fenik{/gallery}