Süryani Toplumunun Cebrail Ağabeyi  

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Amerika’daki Süryani toplum küçük ve herkesi birbirini bir şekilde tanıdıkları bir topluluk. Ekseri çoğunluğu Mardin’in Midyat ilçesinden. New Jersey’deki toplum üyeleri arasında büyük saygı duydukları ve toplumun önde gelen isimlerinden biri de Gabriel (Cebrail) Akyön.  Toplumum Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosluğu resmi resepsiyonlarında Süryani toplumunu temsil eden protokol isimlerinden biri.   

Akyön, 1954 yılında Midyat’a bağlı Ayinvert (Gülgöze) köyünde doğdu. İsmini aldığı ruhani dedesi Peder Gabriel, Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı’nda 20 yıl (1917-1937) boyunca manastır müdürlüğü yaptı. Babası Peder Samuel Akyön ise Ayinvert’te Mor Huşabo Kilisesi’nde 27 sene boyunca köydeki cemaatine hizmet verdi. Deyrulumur Manastırı’nda görev yaptı. Peder Samuel Akyön 1978 yılında İstanbul’a gelerek abraşiyenin Ruhani kadrosunda görev aldı. 25 yıllık üstün hizmetinden sonra 2005’te vefat etti.  

Cebrail Akyön, ilkokul eğitimini kendi köyünde, Süryanice ve Arapça eğitimini ise 1963-1966 yılları arasında Deyrulumur Manastırı’nda tamamladı. 1966-1968 yılları arasında da kendi köyünde Melfonoluk (Eğitmenlik) yaptıktan sonra 1968’de yılında İstanbul’a gelip kuyumculuk sektöründe ticari hayata başladı. Cebrail Akyön evli, dört erkek ve bir kız olmak üzere beş çocuk sahibi. 

İstanbul Abraşiyesinde 1982’den beri Metropolitliğin Protokol Müdürlüğü, Yakup Tahincioğlu başkanlığındaki 11. Dönem Vakıf Yönetim Kurulu üyeliği, Deyrulzafaran Derneği kuruculuğu ve yönetim kurulu üyeliği sorumluluklarını yerine getirdi. 

1992’de çocuklarının Amerika’ya yerleşmesine rağmen cemaatinden kopmadı ve kendisine ulaşan cemaatin her ferdinin sıkıntıları ile yakından ilgilendi. Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in isteği üzerine, kiliseye verdiği üstün hizmetlerden dolayı 9 Ekim 2006’da Şam’da Mor Efrem Manastırı’nda yapılan bir törenle Kadasetli Patrik Moran Mor İğnatiyos I. Zekka Ayvaz tarafından Mor İğnatiyos Nurono (Commandor) Nişanı ile onurlandırıldı.  

Akyön’ün çocukları Özcan, Ferit ve Kenan Woodbridge Jewelry Exchange’de 1991 yılından beri Kent mücevher adı altında faaliyet gösteriyor. Aile, Türkiye’de de Kapalıçarşı ve Beyoğlu’nda yine Kent adıyla kuyumculuk yapıyordu.    (Foto: Koray Kasap)

 

Facebook

Youtube