11 Eylül 11. Yılında Törenlerle Anıldı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

El-Kaide’nin Washington, New York ve Pennsylvania’da giriştiği terör saldırılarının 11’nci yıldönümü. Bugün bütün Amerika’da ve ülke dışındaki Amerikan temsilciliklerinde anma törenleri yapıldı. New York, Washington ve Pennsylvania’nın Shanksville bölgesinde binlerce kişi, 11 Eylül 2001’de saldırılarda ölen 3 bine yakın kişiyi andı. Başkan Obama ve eşi Michelle Obama bu sabah 8:45’te Beyaz Saray’da bir dakikalık saygı duruşunda bulunduObamalar daha sonra bir uçağın çarparak 184 kişinin ölümüne neden olduğu Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’da yapılan törene katıldı. Başkan Obama burada yaptığı konuşmada 11 Eylül kurbanlarının sonsuza dek unutulmayacağını belirtti.

New York’ta Sıfır Noktası (Ground Zero) olarak bilinen ikiz kulelerin çarpan uçaklarla yıkıldığı noktada düzenlenen törende her yıl olduğu gibi ölenlerin adları okundu. Ancak önceki yıllardan farklı olarak bu kez törene siyasetçiler katılmadı. Töreni ölenlerin aileleri izledi.

Bu arada Amerikalı Türkler’in New York’taki şemsiye kuruluşu Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu ve merkezi Washington’daki Türk-Amerikan Dernekleri Birliği de birer bildiri yayınlayarak  11 Eylül saldırılarını kınadı.
Törenlere de katılan Türkler ikiz kulelerde hayatını kaybeden Zühtü İbiş’i de andı.

ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin ölmesine neden olan 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Sıfır Noktası'nda politikacıların katılmadığı anma törenleri düzenlendi. Anma törenleri kapsamında dikilen bayraklar arasında Tük bayrağı da yer aldı.

ABD'de 11 Eylül 2001'de yapılan ve dünya tarihinde bir dönüm noktası olan saldırılar, New York'taki Sıfır Noktası'nda düzenlenen törenlerle anıldı. Politikayı yaşanan acılardan ayırmak için bu yıl ilk kez hiçbir politikacı Sıfır Noktası'nda konuşma yapmadı. Başkan Barack Obama ve eşi Michelle sadece bir uçağın düştüğü Pentegon'daki törenlere katılma kararı aldı. Saldırıların anıldığı merkez Sıfır Noktası'nda ise hiçbir seçilmiş politikacı kürsüye çıkmadı.

ACIYI YENİDEN YAŞADI
ABD'yi yıkan saldırılardan arta kalanlar kurban yakınlarına hala acı yaşatıyor. Kocası Randy Scott'ı saldırılarda kaybeden Denise, eşinden kalan notun kendisine aynı acıyı yaşattığını belirtti. Kocasından kalan "84'üncü kat. Batı Ofisi. 12 kişi sıkıştı" notunun enkazdan çıkarıldığını ve üzerindeki kan örneklerinden kocasına ait olduğunun anlaşıldığını söyleyen acılı kadın, "geçen 10 yılı kocamın çarpma anında öldüğünü umarak geçirdim. Not her şeyi değiştirdi" dedi.

KURBANLAR İÇİN TÜRK BAYRAKLI ANMA
Kaliforniya eyaletinde 'da bulunan Pepperdine Üniversitesi'nin 11 Eylül kurbanlarını anmak için diktiği bayraklar arasında ay yıldız da yerini aldı. Üniversitenin geçen yılki anma törenlerinde başlattığı anma 19 Eylül'e kadar devam edecek. ABD ve diğer ülke bayrakları arasında bulunan Türk bayrağı da bu tarihe kadar anma alanında kalacak.

11 EYLÜL BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ SALDIRI İHTİMALİ YÜZDE 95
11 Eylül türü saldırıların önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşme ihtimalinin yüzde 50, gıda fiyatlarındaki artış da eklenirse bu olasılığın yüzde 95'e çıktığı belirtildi. New Mexico'daki Santa Fe Enstitüsünden Aaron Clauset ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden Ryan Woodward, 1968 ile 2007 yılları arasındaki 13 bin 274 terör saldırısını inceleyen istatistiki çalışma yaptı.

Araştırmacıların Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayımlanan raporunda, 3 bin kişinin can vermesine neden olan 11 Eylül büyüklüğündeki bir saldırının geçen 40 yılda gerçekleşme olasılığının yüzde 11 ile yüzde 40 arasında olduğu belirtildi. Aynı hesabı önümüzdeki 10 yıl için uygulayan iki araştırmacı, aynı tarz saldırının gerçekleşme ihtimalinin yüzde 20 ile 50 arasında olduğunu kaydetti. Her yıl ortalama 2 bin terör saldırısının gerçekleştiği belirtilen araştırmada, dünyadaki işgaller ve gıda fiyatlarındaki artışın 11 Eylül büyüklüğündeki bir saldırı ihtimalini yüzde 95'e çıkaracağı kaydedildi.
(Voa News, USASABAH)

Facebook

Youtube