Başkan Obama, En İyi Beş Lider Arkadaşını Açıkladı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD Başkanı Obama, güven bağı kurduğu beş lider arasında Başbakan Erdoğan'ın ismini de saydı. Time dergisine verdiği röportajında Obama, Erdoğan'la yakın çalışma ilişkisi bulunduğunu ve bu sayede pek çok işi başardıklarını söyledi. Amerikan Time dergisine bir röportaj veren ABD Başkanı Barack Obama, dış politikada arkadaşlık ilişkisi ve güven bağı kurduğu liderler arasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ı da saydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve İngiltere Başbakanı David Cameron'u en güvendiği beş lider arasında sayan Obama, "Beni onlara sorabilirsiniz" dedi.




YAKIN ARKADAŞIZ
Gazeteci Fareed Zakaria'ya konuşan Obama, "Sizin dış politikada çok soğuk olduğunuz, liderlerle arkadaşlık kurmadığınıza dair iddialar var" sorusuna şu cevabı verdi: "Önceki yönetimlerde yer almadığım için eski Amerikan başkanlarıyla dünya liderlerinin ilişkilerini bilmiyorum. Ama dünyanın çeşitli bölgelerindeki liderlerle kurduğum arkadaşlık ve güven bağı çok kesin ve bu bizim etkili bir diplomasi yürütmemizin büyük bir parçası. Eğer Angela Merkel, Başbakan Singh, Başbakan Erdoğan, Başkan Lee veya David Cameron'a soracak olursanız, Başkan'a büyük güven ve inanç beslediklerini söyleyecekler. 'Onun dediğine inanıyoruz. Sözlerinde duracağına inanıyoruz. Bizim endişe ve çıkarlarımıza dikkat ediyor' diyecekler. Bu durum, yakın çalışma ilişkisi kurmamızı ve pek çok işi başarmamızı sağladı" dedi.

NETANYAHU VE SARKOZY YOK
Obama'nın, güven bağı oluşturduğu bu isimler arasında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi göstermemesi ise dikkat çekti. Obama, İran ile ilgili nükleer sorununun bir türlü çözülemediği eleştirilerine karşılık ise "Bunun kolay bir sorun olduğunu söylemek adil değil. Kim aksini söylüyorsa, neden bahsettiğini bilmiyor. Şu görülüyor ki, İran istikrarsız bir bölgede istikrarsız bir dönemde ve iç çatışmaları onların büyük stratejik kararlar almasını daha da güç hale getiriyor. Bununla birlikte bizim amacımız, İran'ın doğru kararlar almasını sağlayacak şekilde baskı oluşturmak" dedi. AA

Facebook

Youtube