
Amerikalı bazı siyasetçiler, Çin'i ihracatını desteklemek için para birimi yuanın değerini suni olarak düşük tutarak küresel piyasalarda haksız rekabet avantajı sağlamakla eleştiriyor ve Başkan Barack Obama'ya Çin'i cezalandırması için baskılarını artırıyor.
Ancak ABD yönetimi bu konuda diplomasiyi kullanmayı ve yumuşak tutum takınmayı tercih ediyor.
ABD Hazine Bakanlığı Kongre'ye sunduğu uluslararası ekonomik ve döviz kuru politikalarına ilişkin yarıyıl raporunda, Çin'in döviz manipülatörü olmadığını, ancak yuanın değerinin artması sürecinin çok yavaş ve yetersiz olduğunu belirtti.
Raporda, "Hazine Bakanlığının, yuanın değerinin artması temposunu yakından izleyeceği ve daha fazla döviz kuru esnekliği sağlayacak, eşit şartlar oluşturacak ve iç talebe dayalı büyümeye yönelmeyi sürdürecek politika değişiklikleri için baskı yapacağı" ifade edildi.
Bu yıl yuanın değeri ABD doları karşısında yüzde 4 ve Çin'in yuanı ABD doları karşısında sabitleme politikasından vazgeçtiği Haziran 2010'dan bu yana yüzde 7,7 değer kazandı.
Japonya'ya eleştiri
ABD Hazine Bakanlığı raporda, Tokyo yönetiminin, 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra G-7 ülkelerinin yene ortak müdahalesinin ardından Ağustos ve Ekim aylarında tek yanlı olarak yen satma müdahalelerini eleştirdi.
Japonya'nın yene tek yanlı müdahalelerinin, döviz kuru piyasalarında koşulların düzenli biçimde işlediğinin görüldüğü ve yen-dolar paritesindeki dalgalanmanın avro-dolar piyasasına göre daha düşük olduğu dönemde yapıldığı belirtilen raporda, deprem ve tsunami felaketini takiben G-7 ülkelerinin yene ortak müdahalesine karşın, ABD'nin Tokyo yönetiminin daha sonra yene yaptığı müdahaleleri desteklemediği kaydedildi.
Raporda, Japonya'nın, döviz kurunu etkilemeye çalışmaktan çok ekonomisini canlandıracak reformları uygulaması tavsiye edildi. AA