Türki Amerikan Birliği Galasına Parlamenter Akını

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD'deki Türklerin çatı organizasyonlarından Türki Amerikan Birliği'nin (TAA) gelenekselleşen galası geçen sene olduğu gibi yine Türk ve Amerikalı parlamenterlerin akınına uğradı. Türki cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmasının 20. yılının da kutlandığı galaya Amerikan Kongresi'nden 7 senatör ve 57 Temsilciler Meclisi üyesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden 8 milletvekili katıldı. TAA Başkanı Dr. Faruk Taban, galanın "en çok sayıda Türk ve Amerikalı siyasetçiyi bir araya getiren platform" olma özelliğini sürdürdüğünü belirtti. Taban, iki ülkenin seçilmişlerinin "Türkiye ve Türk dünyası ile ABD arasındaki dostluk ve işbirliğinin ilerletilmesi" adına "çok anlamlı" mesajlar verdiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, galada yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD'nin siyasi ve askeri ilişkilerinin 'mükemmel' olduğunu söylerken, ekonomik ilişkilerdeki eksikliklere işaret etti.

SÜRPRİZ İSİMLER VE ABD'Lİ MÜSLÜMAN VEKİL...
Galaya Türkiye'ye dostluğuyla tanınan çok sayıda Amerikalı siyasetçinin yanı sıra bazı sürpriz isimler de geldi. Ermeni lobisine yakın çizgideki New Jersey Senatörü Bob Menendez geceye katılmaktan 'çok mutlu' olduğunu ifade ederken, seçim bölgesindeki Türkleri övdü. Kongre'de İslamofobik bir oturum düzenlemekle eleştirilen New York milletvekili Peter King, "Türk toplumu liderleri Demokrat olsun, Cumhuriyetçi olsun tüm partilerden, tüm etnik gruplardan ve dinlerde insanları biraraya getiriyor." dedi.

En çok ilgi çeken Kongre üyelerinden biri ise ABD'nin ilk Müslüman milletvekili Keith Ellison oldu. Ellison, 'Selam Aleyküm' diyerek başladığı konuşmasında "Bu salonda yüksek sayıda Kongre üyesinin hazır bulunması, Amerikan Kongresi'nde Türkiye'ye ne denli saygı duyulduğunun göstergesi." yorumunu yaptı.

Sunuculuğunu başkent Washington bölgesine yayın yapan ABC7 televizyonunun 'anchorwoman'ı Allison Starling ile Beyaz Saray muhabiri Scott Thuman'ın yaptığı galada ebru ve hat sanatının örnekleri de sergilendi. Ayrıca geleneksel kostümler giymiş bayanlarca misafirlere Türk kahvesi hazırlanarak ikram edildi. Kongre üyeleri galanın kültür bölümüne büyük ilgi gösterirken hattata isimlerini yazdırdılar ve Türk kahvesi içtiler. Mississippi senatörü Roger Wicker kaftan ve yöresel Türk şapkası giydi.

(CİHAN)

Facebook

Youtube