Terör alarmı: İran suçlanıyor!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD'de iki İranlı, suikast ve bombalı saldırı planlamakla suçlanıyor. ABD Adalet Bakanı'ndan, planın İran tarafından desteklenip yönetildiği ve Tahran'dan hesap sorulacağını açıklaması geldi.

İstanbul / Washington- Amerika Birleşik Devletleri’nde terör alarmı. Washington, İran bağlantılı bir suikast planının çökertildiğini açıkladı.

New York'taki federal mahkemede açıklanan suç duyurusuna göre, İran asıllı ABD vatandaşları Mansur Arbabsiar ve Golam Şakuri, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi'ne suikast ve Suudi Arabistan ile İsrail büyükelçiliklerini bombalama planı yapmakla suçlanıyorlar.

Arbabsiar'ın, Eylül ayının sonunda tutuklandığı ve suçunu itiraf ettiği, Şakuri'nin ise hala kaçak olduğu, planın, Federal Soruşturma Bürosu ve Uyuşturucu İcra Dairesi tarafından engellendiği belirtildi.

Mahkeme belgeleri, Şakuri'nin, İran'daki Devrim Muhafızları'nın bir kolu olan Kuds Gücü'nün üyesi olduğunu ortaya koyarken, Golam Şakuri, Arbabsiar ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Suudi Büyükelçisini öldürme planını onaylıyor.

"Tahran planladı" suçlaması

Adalet Bakanı Eric Holder’den, planın İran tarafından desteklendiği, yönetildiği ve Tahran'dan hesap sorulacağını açıklaması geldi. FBI Direktörü Robert Muller de, planın başarıya ulaşması durumunda çok sayıda kişinin hayatını kaybedebileceğini belirtti.

İran'dan yanıt geldi

İran ise yöneltilen suçlamayı reddetti. Resmi İran ajansı IRNA'nın haberinde, ABD Adalet Bakanlığı'nın suçlamaları, "ABD'nin İran'a karşı yeni propaganda senaryosu" sözleriyle değerlendirildi.

"Uluslararası konvansiyonların alçakça ihlali"

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliği, ABD'de ortaya çıkarılan, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr'e suikast ve Suudi Arabistan ile İsrail büyükelçiliklerini bombalama planını, "uluslararası konvansiyonların alçakça ihlali" sözleriyle değerlendirdi.

Elçilik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, planın, "uluslararası konvansiyonların alçakça ihlali" olduğunu bildirerek, ABD hükümetini, "bir suç eyleminin hayata geçmesini önlediği" için takdir etti.

Suudi yetkili Abdullah Alşammari de, Riyad'da yaptığı açıklamada, bu olaydan sonra Krallığın önlemler almasının beklendiğini, en azından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçisi'nin geri çekileceğini kaydetti.

Clinton: Bu plan İran'ı daha da tecrit edecek

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, planı yapmakla suçlanan İran asıllı Amerikalılar'ın, suikast için Meksikalı bir uyuşturucu karteli üyelerini kiralamakla "çizgiyi aştığı", bu planın, İran'ı daha da tecrit edeceğini bildirdi.

Bu arada, ABD Hazine Bakanlığı, sözkonusu planla bağlantıları olduğu söylenen, İran güvenlik gücünün 4 üst düzey üyesi dahil olmak üzere 5 kişiye yaptırım kararı aldı.

New York'taki federal mahkemede açıklanan suç duyurusunda, İran asıllı ABD vatandaşları Mansur Arbabsiar ve Golam Şakuri'nin, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi'ne suikast ve Suudi Arabistan ile İsrail büyükelçiliklerini bombalama planı yapmakla suçlandıkları bildirildi.

Arbabsiar'ın, Eylül ayının sonunda tutuklandığı ve suçunu itiraf ettiği, Şakuri'nin ise hala kaçak olduğu, planın, Federal Soruşturma Bürosu ve Uyuşturucu İcra Dairesi tarafından engellendiği belirtilmişti.

Mahkeme belgeleri, Şakuri'nin, İran'daki Devrim Muhafızları'nın bir kolu olan Kuds Gücü'nün üyesi olduğunu ortaya koymuştu.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder de, İran hükümetinin, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi'ne suikast planını engellediklerini açıklamıştı.

İran, plana dahil olduğu yönündeki suçlamayı reddetmişti. Resmi İran ajansı IRNA'nın haberinde, ABD Adalet Bakanlığı'nın suçlamaları, "ABD'nin İran'a karşı yeni propaganda senaryosu" sözleriyle değerlendirilmişti.

Facebook

Youtube