
Konuşmasında İngiltere'nin krizden çıkardığı derslere de değinen Cable, bağımsız bir bankacılık komisyonu oluşturulduğunu ve komisyonun tavsiyelerinin hükümet tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti. Cable, komisyonunun tavsiyelerini ''Küçük işletmelere ve kişisel mevduatlara yönelik klasik bankaların, sistemli bir çöküş riskine karşı mutlaka devlet tarafından korunması ve yatırım bankacılığı ile toptan bankacılık faaliyetlerinden uzak tutulması; perakende bankaların çok daha yüksek düzeyde özsermaye tutması ve yüzde 8-10 arasında sermaye tamponu bulundurması'' şeklinde sıraladı.
Bankacılık sektörünün bu reformlar sayesinde dünyanın en şeffaf ve en regüle edilen sektörü olmasını amaçladıklarını aktaran Cable, ekonomilerini çeşitlendirmeyi de hedeflediklerini belirtti. Cable, bu çeşitlendirme kapsamındaki üretim, bilişim, yaratıcı sektörler gibi alanlarda Türkiye için doğru bir ortak olacaklarını söyledi.
''TÜRKİYE'NİN KONUMUNU GÜÇLENDİREREK SÜRDÜRECEĞİNE EMİNİM''
Beraberindeki delegasyonun da Libya'da ortaklaşa çalışmak üzere çeşitli temaslarda bulunduğunu bildiren Cable, ''İstanbul'un finans merkezi olmasını da sonuna kadar destekliyoruz. İngiltere, Türkiye ile birlikte çalışabileceği bütün fırsatları yakından izliyor. Fikir ve uzmanlığımızı da paylaşmak istiyoruz. Türkiye'nin global ekonomideki konumunu güçlendirerek sürdüreceğine eminim'' ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Cable, finans krizinin çok fazla inovasyondan kaynaklandığını; önceliğin finansal inovasyon yerine istikrar olması gerektiğini söyledi.
Cable, avro bölgesindeki sorunların çözülmesinin önemine işaret ederek, likiditenin daha geniş bir havuzda toplanması; İtalya, İspanya ve İrlanda gibi ülkelere yardım edilmesi, politikaların koordineli bir şekilde oluşturulması gerektiğini kaydetti. Cable, en büyük tehlikenin ülkelerin korumacılığa yönelmesi olacağını söyledi.
G7'nin, geçmişin dünyasını yansıtan eski bir kavram olduğunu dile getiren Cable, ''O zaman Batı, dünya ekonomisine hakimdi. Artık dünya böyle değil. Gelişen pazarlar da küresel karar mekanizmasının parçası olmalı. G20 bunu yapabilecek tek yapı. Ancak birazcık hantal ve IMF ve Dünya Ticaret Örgütü'ne entegre hale getirilmesi gerekiyor. Bunun yolu biraz daha karar vermenin geniş kapsama taşınması. Bu şekilde ancak uluslararası işbirliği sağlanabilir'' şeklinde konuştu. AA