
Francis Ricciardone’nin 1973 yılında mezun olduğu, Hanover’deki (New Hampshire) Darmouth Üniversitesi öğrencilerince yayımlanan günlük The Darmouth gazetesi, Ricciardone ile ilgili geniş haberinde Washington Büyükelçisi Namık Tan ve bazı Türkiye uzmanlarının, önceki dönemde Senato engeliyle karşılaşan Ricciardone’ye ilişkin görüşlerine yer verdi.
Büyükelçi Namık Tan, gazeteye açıklamasında Ricciardone’nin görevlendirilmesinden memnun olduklarını belirterek “Bunu, ABD’nin Türkiye’ye verdiği önemi yansıttığı için olumlu bir gelişme olarak görüyoruz” dedi. Tan, “Türkiye konusundaki tecrübesi, Türkiye’nin çeşitli konulardaki görüşlerini ABD Yönetimine etkin bir biçimde aktarmasına yardımcı olacak” sözlerine ekledi.
“RİCCİARDONE’NİN TÜRKİYE’DEKİ ÖNCEKİ GÖREV DÖNEMİ ELEŞTİRİLMEDİ”
Türkiye uzmanı ABD’li Prof. Henri Barkey de, The Darmouth ile yaptığı mülakatta Ricciardone’nin, İran’ın nükleer politikasına takınılacak tutuma ilişkin ABD ile Türkiye arasındaki görüş ayrılığının giderilmesinde çok önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Ankara Büyükelçiliği uzun bir süre boş kalsa ABD’nin niyetlerine ilişkin Türkiye’deki kuşkuları körüklemiş olacağını ifade eden Barkey, Ricciardone’ye yönelik eleştirilerin 1990 yıllarında Türkiye’deki önceki görev süresine ilişkin olmadığına da dikkat çekti.
Ricciardone’nin İran konusunda önemli bir rol oynayacağını da düşünen Uluslar arası Kriz Grubu uzmanı Hugh Pope, The Darmouth “Türkçe konuşan ve daha önce Ankara ve Ortadoğu’daki görevi nedeniyle iyi tanınan Ricciardone gibi birinin, ABD’nin görüşlerini dile getirirken net bir avantajı olacak” dedi.
Ankara’da bir kariyer diplomatının görev yapmasının önemine değinen Pope, “Türkiye gibi hükümetler bir büyükelçinin otoritesi ve statüsü olan kişilerle iş yapmayı tercih ediyor ve onun argümanlarını dinlemeleri çok daha muhtemel” şeklinde konuştu.
“ABD İÇİN TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK OLMAYI SÜRDÜRMESİ ÖNEMLİ”
Bu arada, emekli ABD Büyükelçisi Kenneth Yalowitz de, Ankara için Ricciardone gibi bir kariyer diplomatının seçilmesinin Türkiye’nin ABD’nin dış politika gündemindeki yüksek önceliğini yansıttığını belirterek, “ABD için Türkiye’nin demokratik olmayı sürdürmesi gerçekten önemli. Bu yüzden ABD politikalarını rehberlik edecek bir kariyer diplomata ihtiyacınız var” değerlendirmesini yaptı.(ANKA)