
Geçtiğimiz yıllara oranla içerik ve kapsam anlamında nasıl bir gelişim söz konusu? Son iki yıldır The American Turkish Society'nin (ATS) de aktif bir rolü göze çarpıyor. Moon and Stars ve ATS'nin işbirliği festivali nasıl etkiliyor?
Geçtiğimiz yıl film festivalini School of Visual Arts'in "Octet" isimli görsel sanatlar projesi ile ortak olarak gerçeklestirdiğimiz için programı daha kısa tutmuştuk. Bu yıl 12 film + 9 kısa film ile birlikte hem kısa film programımızı yeniden başlattık. Hem de eski film sayımıza geri döndük. Tabii Türk sinema sektörünün üretkenliğinin hem film sayısı hem de nitelik açısından gelişmesi festival programımızı da her geçen yıl güçlendiriyor. Bu yıl programa ek olarak katılan yönetmenlerle söyleşi, film sonrası soru-cevap, kapanış partisi ve sinemacılarla düzenlenecek atölye çalışmaları ile zenginleştireceğiz.
Son iki senedir film festivalini The American Turkish Society ortak olarak düzenliyoruz. ATS'nin hem ilişkiler ağı hem kadro desteği açısından festivalin gelişmesine önemli katkısı oldu. Zaten festivalin gerçekleştirildiği son 12 yıldır en büyük destekçilerimiz arasında yer alıyor.
ABD'de özellikle etnik toplumlara yönelik kültürel ve sanatsal faaliyetler yapmak çok zor. 12 yılı geride bırakmış bir organizasyon olarak sürekliliğinizi neye borçlusunuz?
Sürekliliğimizi öncelikle gönüllü kadromuza borçlu olduğumuzu söyleyebilirim. Yönetim kurulundan ayrıntı işlere kadar tüm kadromuz iş ve okul dışında Moon and Stars Project'e önemli ölçüde zaman ve enerji ayırıyorlar. Öte yandan, yöneticilerimizin uzun dönem görev yapması hem kurulan ilişkiler hem de sorumluluklarda uzmanlaşma açısından önemli bir katkı sağlıyor. Mesela Festival Direktörümüz Ayça User son 5 yıldır New York Türk Film Festivali'ni yürüten konumda.
Tabii etnik toplumlara yönelik bir stratejinin eksikliklerini gidermek için de özellikle New York merkezli uluslararası kültür-sanat kurumlarıyla işbirliği yapmaya önem veriyoruz. Geçmiş dönemde Carnegie Hall, Museum of Modern Art, Metropolitan Museum, World Monuments Fund gibi birçok kuruluşla çalıştık. Farklı etnik, kültürel kurumlarla da çalışma gösteriyoruz. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz Fatıma Spar and The Freedom Fries konserinde Austrian Cultural Center ile işbirligi yaptık, mesela festival programında Absurdistan isimli filmin tanıtımında Rus-Amerikali kurumlarla birlikte çalışıyoruz.
Sponsorların festivale olan ilgisinden bahsedebilir misiniz?
Sponsorlarımız her zaman en önemli destekçimiz durumunda. Genelde Türklerin birbirine destek olmadığı ya da genç kadroların geri planda kaldığı söylenir ama bu en azından New York'ta doğru değil. Son 12 yıldır 25-35 yaş arası bir kadro olarak birçok kurumdan destek aldık. Ramerica International, MTS Logistics, Marmara Manhattan, Turkish Kitchen gibi kurumsal sponsorlar, reklam verenler, "Adopt A Film" programımızın bireysel katılımcıları sürekli destekçimiz konumunda.
Festivali bu yıl kaç seyircinin izlemesi bekleniyor?
Festivalimiz hep 1500-2000 arası seyirci çekiyor. Bu yıl bunu 2000'nin üzerine çıkartmak arzusundayız. Umarım programın kalitesi ve özel ek programlar ile bunu başarabileceğiz.
Moon and Stars bir anlamda Türk sinemasinin ABD'ye yayılmasının öncülüğünü üstlendi. Turkish Cultural Foundation'un da desteğiyle festival ABD geneline yayılıyor. Bu yıl kaç şehre kaç izleyiciye ulaşmış olacak?
Turkish Cultural Foundation'un önemli desteğiyle bu programı son 5 yıldır sürdürüyoruz. Bu yıl New York'a ek olarak 4 farklı merkezde gösterimler gerçekleştirildi. Bu 1000'e yakın ek seyirciye ulaşmak demek. TCF'nin bize bu ulusal vizyonu sağlaması sebebiyle bu kuruma çok teşekkür borçluyuz. Bu tip söyleşiler vesilesiyle de ABD'nin her tarafında Türk ve Türk-Amerikan kurumlarına gelecek yıl katılımları için cağrıda bulunuyoruz.
Bu yılki festivale katılacak sinemacı ve yönetmenler kimler olacak?
Bu yılki festivale 6 sinemacı katilacak. İki Dil Bir Bavul'un yönetmenleri Orhan Eskikoy ve Özgur Doğan; Başka Dilde Aşk'ın yönetmeni İlksen Başarır, oyuncu ve senarist Mert Fırat; Bornova Bornova'nın yönetmeni İnan Temelkuran ve Kosmos'un oyuncusu Sermet Yeşil. Kendileriyle film sonrası soru-cevapların yanısıra, 12 Aralık Cumartesi günü bir söyleşi gerçeklestireceğiz. Ayrıca tüm bu katılımcılar ile ayrı atölye çalışmaları gerçekleşecek. İlgilenen arkadaşlar www.newyorkturkishfilmfestival.com adresinden bilgi alabilirler.
FESTİVAL PROGRAMI
3 Aralık, Cuma 6:30 PM Özel Etkinlik
7:30 PM Kısa Film Unutma / Forget me Not
7:30 PM Günümüz Türk Sineması 11'e 10 Kala / 10 to 11
4 Aralık, Cumarter 4:30 PM Belgesel Tülay German: Kor ve Ateş Yılları
5:30 PM Belgesel İki Dil Bir Bavul
7:00 PM Kısa Film Fotojeni
7:00 PM Günümüz Türk Sineması Vavien
5 Aralık, Pazar 5:00 PM Kısa Film Chiennes D'Historie / Barking Dogs
5:00 PM Günümüz Türk Sineması Kıskanmak
7:00 PM Kısa Film Güven Bana
7:00 PM Günümüz Türk Sineması Ses
10 Aralık, Cuma 7:00 PM Kısa Film Üçte Bir
7:00 PM Günümüz Türk Sineması Bornova Bornova
9:00 PM Kısa Film Bahar
9:00 PM Directors Abroad Min Dît / The Children of Diyarbakır
11 Aralık, Cmts 5:00 PM Tribute to a Master Sürü
7:00 PM Kısa Film Zu Vermieten / For Rent
7:00 PM Debut Films Başka Dilde Aşk
12 Aralık Pazar 5:00 PM Kısa Film Yüksek İhtimal
5:00 PM Without Borders Absürdistan
7:00 PM Kısa Film Mutlu Bir Pazar Gününde Islak Borular
7:00 PM Günümüz Türk Sineması Kosmos