İsralli işadamı Sami Ofer’in 2005 yılında 4.3 milyar dolarla kazandığı ancak ihalesi 2006’da iptal edilen Galataport için yeniden düğmeye basılıyor. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, yıl sonuna doğru Galataport’un ihale ilanına çıkmayı planladıklarını belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun görüşlerini aldık. Çevreye uygun proje olacak” dedi.
Geçen yıl hayatını kaybeden İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Global Menkul’ün 2005’te 4 milyar 33 milyon dolarla kazandığı arcak daha sonra iptal edilen Galataport ihalesi yeniden yapılacak.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, yıl sonuna doğru Galataport olarak bilinen projede ihale ilanına çıkmayı düşündüklerini açıkladı. Galataport olarak bilinen İstanbul’daki projede ilgili kuruluşlarla görüştüklerini, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun görüşlerini aldıklarını belirten Aksu, ”Bu görüşler çerçevesinde hem çevreye uyumlu oradaki bölgede hem de sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini yansıtan toplumu da kucaklayan bir proje olarak bu yıl sonuna doğru Galataport olarak bilinen projeyle ihale ilanına çıkmayı düşünüyoruz” dedi.
Bu bölgenin hem Türkiye’nin hem Avrupa’nın en önemli cazibe merkezlerinden bir tanesi olacağını ifade eden Aksu, oradaki antrepolardan bir tanesini de Mimar Sinan Üniversitesi’ne tahsis ettiklerini, burasının da müze olacağını, kültür merkezi ve cazibe merkezi olarak bölgeye değer katacağını anlattı.
İzmir’deki yük limanının ve imar çalışmaları devam eden Derince Limanı’nın özelleştirilmesini de gerçekleştireceklerini ifade eden Aksu, Kalamış’taki Türkiye’nin en büyük marinasının imar planı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu, bu çalışmanın ardından orayı da ihaleye çıkaracaklarını söyledi.
Otoyol ve köprülere yurtdışından yoğun talep
Ahmet Aksu, otoyollarla ilgili olarak 31 Ekim’de nihai teklifleri alacaklarını, bu yıl içerisinde özelleştirme ihalesinin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
İhale 2006’da da iptal edilmişti.
Türkiye’nin dışında dünyanın çeşitli ülkelerinden, Avrupa ve Uzakdoğu’dan otoyol özelleştirmesine yoğun ilgi olduğunu ifade eden Aksu, ”Öncelikli hedefimiz özelleştirme sonrasını tamamen başıboş bırakmak değil, hem fiyatların kontrolünün kamuda kalmasını sağlamak hem de o yolların standartlarını en üst seviyede tutacak yatırımların özel sektör eliyle yapılmasını kontrol edecek bir mekanizmayla özelleştirmek. Bu çerçevede çalışmalarımız Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile koordineli bir şekilde devam ediyor” dedi.
'ÇAYKUR'un özelleştirilmesi gündemde değil'
Özelleştirme İdaresi olarak Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) verdiği görevleri yapmakla yükümlü olduklarına işaret eden Aksu, herhangi bir kuruluşun, herhangi bir varlığın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ÖYK'nın karar verdiğini, İdare olarak kendilerinin de bu kararları uyguladıklarını anlattı. ÇAYKUR'la ilgili ÖYK tarafından alınan bir karar olmadığını vurgulayan Aksu, şöyle konuştu:
“Bizim öncelikli hedefimiz, şu anda mevcut özelleştirme programında olan kuruluşların özelleştirilmesini gerçekleştirmek. Özelleştirme portföyünde hali hazırda zaten yüksek kurul tarafından kararı alınmış özelleştirme çalışmaları devam eden çok önemli projeler var. Bunlar için çok önemli finansman ihtiyacı var. Bizim yakın dönemde yapacağımız çalışmalar özelleştirme programındaki kuruluşlarla ilgili çalışmalar.
Bunun dışında ÇAYKUR'un özelleştirilmesiyle ilgili ne ÖYK tarafından alınmış bir karar var ne de bizim idaremiz tarafından yürütülen bir çalışma var. ÇAYKUR'un özelleştirilmesi gündemimizde değil. BOTAŞ, PTT gibi diğer kuruluşlarla da ilgili de alınmış herhangi bir karar yok. Bizim öncelikli hedefimiz elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi, otoyolların özelleştirilmesi, belirlenen limanların özelleştirilmesi, dağıtım şirketlerinden ihaleleri iptal edilen şirketlerin özelleştirilmesi”
Aksu, yıl sonuna doğru daha büyük çaplı elektrik üretim santrallerinin özelleştirilmelerine de başlamış olacaklarını kaydetti.
Ofer 4.3 milyar $’la kazanmıştı
Galataport ihalesini 2005’te İsrailli Sami Ofer ile Global Menkul’ün bağlı olduğu konsorsiyum 4 milyar 33 milyon dolarla kazanmıştı.
Ancak TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası’nın itirazı üzerine Danıştay 6. Dairesi, Galataport projesiyle ilgili imar planı değişikliğini onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini, bakanlığın imar yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle durdurmuştu.