İstanbul'da Columbia Üniversitesine bağlı Columbia Küresel Merkezi'nin gelecek ay başında açılacak olması nedeniyle New York'ta Türkevi'nde resepsiyon verildi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve New York Başkonsolosu Mehmet Samsar tarafından verilen resepsiyona başta Colombia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger, Columbia Üniversitesi öğretim üyeleri, İstanbul'daki Columbia Küresel Merkezi'nin Direktörü İpek Cem Taha, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe olmak üzere diplomatlar, BM yetkilileri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını New York Başkonsolosu Mehmet Samsar'ın yaptığı resepsiyonda, Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İstanbul'da açılacak merkezin Türkiye, BM ve Colombia Üniversitesi arasında önemli bir işbirliği merkezi olarak görev yapacağını düşündüğünü, Türkiye'nin bu kapsamda niyetinin de İstanbul'u bir BM şehri haline getirmek olduğunu söyledi.
Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger de konuşmasında, Columbia Üniversitesinde öğrenim gören 135 Türk öğrencinin olduğunu belirterek bu sayının Türkiye'nin yer aldığı bölgedeki ülkelerden gelen öğrenci sayısıyla karşılaştırıldığında en yüksek sayı olduğunu, bundan da gurur duyduklarını ifade etti. Columbia Küresel Merkezlerinin kuruluş düşüncesinin altında bölgelere giderek oralardaki yerel üniversiteler ve merkezlerle işbirliğine giderek dünyayla ilgili daha fazla şey öğrenmek olduğunu vurgulayan Bollinger, kendisinin ve eşinin Türkiye'yi çok sevdiklerini ve İstanbul'da bu merkezin açılmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Columbia Üniversitesi Ortadoğu Araştırmalar Merkezi Direktörü Profesör Safwan Masri A.A muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul dışında dünyanın 7 bölgesinde Columbia Küresel Merkezlerinin bulunduğunu, 8. merkezi de İstanbul'da açmaya karar verdiklerini söyledi. Masri, İstanbul'da açılacak olan merkezin ilk defa sadece bir ülkeye yönelik olacağını, oysa diğer merkezlerin (Amman, Pekin, Mumbai, Paris gibi) hep bölgelere yönelik olduğunu belirtti. Masri, ''çünkü Türkiye muazzam bir ekonomik büyümeden geçen, son derece büyük, son derece önemli bir ülke, bu açıdan da dünyaya ve bize çok fırsat sunuyor ve Türkiye ile çok aktif şekilde ortak olup orada pek çok faaliyet gerçekleştirebiliriz, bu yüzden çok memnunuz'' dedi.
Columbia Küresel Merkezi'nin Direktörü İpek Cem Taha da A.A'nın soruları üzerine yaptığı açıklamada, Columbia Üniversitesi'nden mezun olduğunu ve bir süreden beri üniversitenin uluslararası danışma kurulu üyeliği yaptığını belirterek ''Columbia'nın şöyle bir görüşü var, -dünyaya hep biz öğretmeyelim, biraz da dünyadan öğrenelim- ve Türkiye de bu anlamda dünyada çok önemli bir yer'' dedi. Columbia Üniversitesinin söz konusu merkezlerinin eğitim kurumu olmadığını belirten Cem Taha, ''Türkiye'deki üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, bir takım özel kuruluşlarla işbirliği yapmak, araştırmak, proje üretmek ve Türkiye'de ilişkilendirilebilecek projeler üretmek üzere kurulan bir merkez'' dedi.
Cem Taha merkezin İstanbul'da 1 Kasım'da açılacağını, 2012'de aktif hale geleceğini belirtti. Türkiye'nin başlı başına bir model olduğunu söyleyen Cem Taha, ''Amman'daki merkezimiz Ortadoğu, Paris'teki merkezimiz Avrupa üzerine çalışıyor. Türkiye kendi başına bir model olduğu için, başlı başına bir merkezin Türkiye adıyla kurulmasına karar verildi'' dedi.
Bu arada verilen bilgiye göre, Columbia Üniversitesi, uluslararası alandaki varlığını arttırmak amacıyla ''Columbia Küresel Merkezleri'' ağları kuruyor ve bu merkezler yerel üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, bağımsız araştırma enstitüleri ve devlet kurumlarıyla etkin işbirliği yapıyor. Üniversitenin Türkiye Araştırmaları Fakültesi kadrosunda da Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, Tarih ve Sosyoloji Profesörü Karen Barkey, Tarih Profesörleri Mark Mazower ile Christine Philliou yer alıyor.
Columbia Küresel Merkezi-İstanbul'un akademik olarak Türkiye'deki yerel üniversiteler ve enstitülerle yeni girişimlere imza atacağı ve Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika'daki diğer küresel merkezlerle bağlantı kurulması açısından faydalı olacağı belirtiliyor.
NEW YORK (A.A) - Özlem Şahin Şakar
Fırsatlar & Trendler
Columbia Üniversitesi'nin Küresel Merkezi İstanbul'da Açılacak
- FIRSATLAR & TRENDLER
- Hits: 2228