TURKOFAMERICA - Halen New York, New Jersey ve Pennsylvania eyaletlerinin en büyük fırını olma özelliğini taşıyan Calandra’s’a adım attığında 23 yaşında bir öğrenciydi. Bir yandan okula gidiyor bir yandan da sabahın erken saatlerinde fırında çalışıyordu. Amide Turan, aslen diplomat olmayı hayal eden ve siyaset bilimi eğitimi alan bir öğrenciyken, kendini sonra tutkuyla bağlı bulduğu, aile ortamı hissettiği Calandra’s’da buldu. 20 yıldır da aynı şirkette çalışıyor. Calandra’s 1962 yılında New Jersey’nin fakir semtlerinden biri olan Newark’ta Sicilya’dan 1957’de göç eden 28 yaşındaki Luciano Calandra ve eşi Ortenza tarafından kuruldu. Küçük dükkandan başlayan serüven yarım asrı aşkın sürede üç fırın, üç otel, iki motel, üç restoran ve gayrimenkul şirketlerinin yer aldığı bir deve dönüştü. Calandra’s’ın bugün New Jersey’de Newark’ın yanı sıra Caldwell ve Fairfield’te fırınları faaliyet gösteriyor. Aile ayrıca kendi ürettiği zeytin yağlarını, kahve, makarna, şarap ve sucukları da müşterilerine sunuyor.
Fırında normal bir satış görevlisi olarak işe başladığı dönemde bir gün ailenin ikinci nesil üyesi Anthony Calandra’s’ın haklı olarak müşterilerinin önünde çalışanlara bağırdığına tanıklık etti. Küçük bünyesi ile patronu sürükleyerek odasına cekip. ‘’Eğer bir sorununuz varsa burada bağırabilirsiniz, müşterilerinin önünde değil. Müşteriler haklı bile olsanız sizing haksız ve yanlış olduğunuzu düşünürler,’’ dedi. Yeni işe başlayan bir öğrenci olarak o cesareti kendinde nasıl bulduğunu hala bilmiyor. Patron şaşırdı. ‘’Sen kimsin?’’ diye sordu. ‘’Ben burda çalışıyorum,’’ cevabını aldı.
Ertesi gün tüm çalışanların katıldığı bir toplantıya çağrıldı. ‘’O gün orda benim işten ayrılış kararımın verileceğini düşünüyordum. Ama patron kürsüye çıktıp tüm çalışanlara, ‘Dün bir olay yaşadım. İlk kez bir çalışanımın benim iş yerimi en az benim kadar önemsediğini ve değer verdiğine tanıklık ettim. Yaptığımın hata olduğunu bana anlatan Amide’ye teşekkür ediyorum,’ dedi. Beni herkesin içinde ayağa kaldırdı teşekkür etti. ‘’O günden sonra da beni şirkette hep el üstünde tuttular,’’ diyor.
Calandra’s’ta bugün 750’den fazla kişi çalışıyor. Her gün binlerce noktaya ekmek dağıtıyor. Ekmek dağıtım işinin büyük bir bölümünü de Türk girişimciler yapıyor. Bunda en büyük pay sahibi isim ise şirkette yine genel müdür olarak çalışan Engin Aktaş. Turan, ‘’Engin Bey benim de dahil pek çok Türk’ün burada tutunmasına vesile olan isimdir.’’ diyor.
Luciano Calandra’nın iki oğlu Anthony ve Luciano “Lou” Jr. aile şirketini babalarının aktif olarak günlük işi 1986’da bırakmasının ardından şirketi gıda ve otelcilik devine çevirdi. Baba Luciano halen olsun çalışanlara yıllarca hiç izin kullanmaksızın, tatil yapmaksızın nasıl çalıştığını anlatıyor. 1962 doğumlu Anthony okul yıllarında dahi fırında babasına yardımcısıydı. Hikayesini anlatırken, ‘’Arkadaşlarım denize veya sinemaya kaçmak için okulu kırarken, ben fırına gidiyordum,’’ diyor.
Amide Turan, Arnavut-Türk aileden doğdu. İnatçılığını Arnavut olmasına bağlıyor. Akıcı bir Türkçe’ye sahip. Türkçe’sinin akıcı olmasında, fırında tanıştığı ve genç yaşta vefat eden eşinin çok payı olduğunu söylüyor. Aile ortamı gibi gördüğü için Calandra’s’tan ayrılmayı düşünmediğini söyleyen Turan, ‘’İki çocuğumu buradan kazandığımla büyüttüm. Burada hem profesyonel hem de aile ortamına sahibiz,’’ diyor. Calandra’s şu an sadece üç eyalette müşterilerine hizmet veriyor ama yeni eyaletleri listeye eklemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Ekmek üretiminin katkı malzemesi kullanılmadan yapıldığını ve ekmeğin sağlıklı olmasına çok önem verdiklerini kaydeden Turan, ‘’Güçlü bir iş ahlakı, aileye vurgu ve müşterinin önce geldiği inancı her zaman felsefemizi oluşturuyor,’’ diyor. Calandra’s’ta ekmek dağıtım işini üstlenenlerin yanı sıra fırında usta olarak da çalışan Türkler var. Turan, şirketin İtalyan Calandra Ailesi’ne ait olmasına rağmen yeni işe başlayanların zaman zaman ‘’Burası Türkler’e mi ait?’’ sorusu ile karşılaştıklarını söylüyor.
Turan, Türkçe, İngilizce, Arnavutça, Balkan dilleri ( Makedonca & Sırpça) ve Arapça da konuşuyor. Amerika’ya gelmeden bir süre önce Lübnan’da okula giden Turan’ın kardeşleri ise dünyanın dört farklı kıtasında yaşamlarını sürdürüyor. Foto: Cagatay Okutan
Başarı Hikayeleri
Ekmeğini Calandra’s’tan Çıkaran Türkler
- BAŞARI HİKAYELERİ
- Hits: 5435