Yabancı yatırımcılara Amerika'da yatırım yapma ve bu vesile ile de yeşil kart sahibi olma imkânı tanıyan EB-5 vize programı pek çok bilinmeyeni de beraberinde getiriyor. Bu işe kimle girmeli, ne kadar para yatırmalı, paranın kaybedilme riski, işin sonunda green card sahibi nasıl olunuyor gibi yatırımcıların merak ettiği pek çok soruyu EB-5 üzerine uzmanlaşan, Türk asıllı, 'America EB-5 Visa' şirketinin kurucusu, Marko İşsever’e sorduk.
Bugünlerde EB-5 Vizesi hakkında sık sık yeni haberler duyuyoruz. Bize genel bir bilgilendirme yapabilir misiniz?
Tabii ki, mutluluk duyarım. Amerika Birleşik Devletlerinde yeni bir hayat kurma amacıyla buraya göç etmek isteyen yabancı uyruklu kişiler, Amerika’da kalıcı konaklama izni almak zorundalar. Genellikle, insanlar Green Kartlarını ya yakın bir aile üyesinin destek aracılığı ile ya da Amerika’da kalıcı bir iş bularak alıyorlar. İki durumda da, ya akraba ya da işveren firmanın, başvuran kişiye destekleyici olması gerekiyor. Tabii ki bu yol herkese açık değil. İzlenilebilecek başka bir yol ise, daha az bilinen EB-5 yolu. ABD hükümeti, yabancı insanların Amerikan işletmelerine yatırım yapmalarını teşvik etmek amacıyla, EB-5 Göçmenlik yatırım programını yarattı. Yaptıkları yatırımın karşılığının sonucunda, Amerika’da yaratılacak, ilave istihdam sebebi ile yabancı uyruklu yatırımcılar ve aileleri daimi mülteci hakkını kazanabiliyorlar. Programın adı, “EB-5”, göçmen yatırımcıların beşinci tercihten kullandıkları istihdam kaynaklı göçmenlik vize kategorisinden geliyor: “The Employment-Based Immigration: Fifth Preference”. Başvuran kişi, başvuruyu Amerikan Hükümetinin Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) bölümü tarafından yönetilen Göçmen Yatırımcı Programına yapması gerekli. EB-5’a başvurmak, sermaye yatırmak anlamına geliyor ama USCIS yapılan yatırımın EB-5 programı kapsamında olduğunu onayladığı anda, başvuran kişi, eşi ve 21 yaş altındaki çocukları, Amerika’da kalıcı konaklama izni - Green Kart alıyorlar ve tek yön bilet ile Amerika’ya göç etme hakkını kazanıyorlar.
Çok ilginç. Bize EB-5 Vizesi hakkında bazı gerekliliklerden bahseder misiniz? Nasıl işliyor?
Programın kuruluş tarihi, 1990. Bu tarihten beri çok gelişmesine rağmen, şu anda 2 yol aracılığı ile yabancı yatırımcılar EB-5 Vizelerini alabilmekteler: 1) Yeni istihdam yaratan, hali hazırda var olan, işletmelere veya yeni kurulacak işletmelere yatırım yaparak 2) Hükümet tarafından onaylanmış bir Bölgesel Merkez, “Regional Center” aracılığı ile yatırım yapıldığı zaman, Bölgesel Merkez, hem yatırımı aktif bir şekilde yönetmekten hem de göçmenlik onay işlemlerini takip etmekten sorumlu oluyor. Eğer, Bölgesel Merkez, yapılan yatırımı ya işsizliğin çok yüksek olduğu veya kırsal bir alana yönlendirirse, yatırılması gereken miktar $500.000’a iniyor. Eğer bu şartlar sağlanmazsa, rakam $1.000.000’a çıkıyor. Yukarıda bahsi geçen yatırımlardan elde edilen fonlar, projenin uygulaması için harcandığında, en azından 10 tane Amerikan işçisine tam zamanlı iş yaratıyor olması gerekli. Ama yatırımcıların bu işlerin nasıl yaratılacağı hususunda kafa yormalarına hiç gerek yok. Çünkü yatırımcı şartlı kalıcı oturma statüsüne geçince, EB-5 fonlarını kullanan firmanın, 10 tane veya daha fazla iş yaratmak için, iki yıllık bir suresi olacaktır. Bu iki yıllık süreç sonrasında, yatırımcının şartlı statüsü, kalıcı statüsüne geçecektir.
Sanırım, yeni veya mevcut ticari işletmede doğrudan yatırımın nasıl işlediğini anlıyorum. Açıkçası, bu yöntem, Amerika’da işletmelerin nasıl yürüdüğünü bilmeyenler için korkutucu bir yol gibi gözüküyor. Zannedersem, eğer ki işler yolunda gitmezse, sadece para ve işletmelerini kaybetmekle kalmayacaklar, Green Kartlarını da tehlikeye sokmuş olacaklar. Ben daha çok Bölgesel Merkez seçeneğini merak ediyorum. Bölgesel Merkez ile yatırım yapmanın avantajlarını biraz daha fazla açıklayabilir misiniz?
Tabii ki. Sermayeyi Bölgesel Merkez aracılığı ile yatırmak, yatırımcıya birçok büyük avantajlar sağlayacaktır. Örneğin, hem dolaylı ve hem de direkt olarak yaratılan işlerin sayılması, “iş yaratma gerekliliği” problemini muhteşem bir şekilde azaltacaktır. Yatırımın sonucu olarak, iki yıl süre zarfında en az on tane sürdürebilir, gerçek ve tanımlanabilir direkt iş yaratılmış olacaktır. Bölgesel Merkez Programı ile çalışıldığı zaman, yatırımcılar gereken iş sayısını, dolaylı yoldan veya direkt oluşturulan işleri göstererek karşılayabilirler. Mesela, bu işler toplu veya Bölgesel Merkeze bağlı ticari işletmeye yatırılan sermayenin bir sonucu olarak oluşturulabilirler. Başka bir deyişle, yatırımcının hiçbir işçi ile konuşup onların işe alındığını göstermesine gerek yok. Bunun ispat sorumluluğu, Bölgesel Merkeze transfer ediliyor ve Bölgesel Merkez, bu konudaki gerekli ekonomik analizleri yapabilecek tecrübeli ekonomistlerle birlikte çalışıp proje sonuna kadar, gerekli olan direkt veya dolaylı yoldan işlerin yaratıldığını kanıtlıyor.
Bu durumda müşterilerin seçebileceği bir sürüBölgesel Merkezlerin olduğunu tahmin ediyorum. Eğer müşteri hangi Bölgesel Merkez ile EB-5 Vizesi başvurusunu ilerleteceğine daha henüz karar vermediyse, ne gibi bir durum tespit süreci sağlaması gerekmekte? Kısacası, Müşteriler Bölgesel Merkez’i seçerken nasıl karar vermeli?
Bu noktada, müşterilerimizi gerçekten çok dikkatli olmaları için uyarıyoruz. Müşteriler kendi özel araştırmalarını bu alanda yetkili, göçmenlik üzerinde tecrübeli avukatlar ve finansal danışmanlar ile birlikte çalışarak sağlamalıdırlar. Gördüğünuz gibi, bu noktada bir sürübileşen bulunmakta. Bazıları sadece finansal ve bazıları da göçmenlik ile alakalı. Web sitemizde, müşterilerin kendilerine ve çalışacakları firmalara sormaları gereken geniş yelpazesi olan bir soru listesi hazırladık. Cevapları koymamamızın sebebi, her sorunun birden fazla cevabı olabilmesi ve hiçbirinin kesin bir doğru cevabı olmamasıdır.
Duruma göre, yatırımcının, dikkate almasını gerektiren, birçok husus var. Bu yüzden, yatırımcılara, özel yerleştirme muhtırasını, gayrimenkul geliştiricisinin hazırladığı iş planını ve eğer varsa değerlendirme raporunu analiz etme hususunda bir profesyonel meslektaşımız ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz.
Anladım. Yatırımcıların sorması gereken soruların doğru ve tek cevapları olmamasına rağmen, sizin yayınlandığınız soru listesinden bir kaç tane örnek soruya cevap verebilir misiniz?
Elbette. Muhtemelen, firmanın şu ana kadar kaç tane EB-5 projesi yaptığını bilmekte yarar var. Planlamacının emlak üzerindeki tecrübesini göstermesinin yanı sıra, başarılı EB-5 projelerini de tamamladığını ve bazı başvurucuların hali hazırda Green Kartlarını aldıklarını bilmesi, yatırımcıya muhteşem bir rahatlık verecektir. EB-5 yatırımcısının, bütün bütçenin ne kadarının EB-5 yatırımı tarafından fonlandığını bilmesinde de çok yarar vardır. Mesela, bir miktar banka borcunun var olduğunu, ödeme önceliğinde EB-5 yatırımcılarının önünde olmasına rağmen, bilmekte çok yarar vardır.
Yatırımcının, parasını yatırdığı projenin, tecrübeli finansal kurumlar tarafından gözden geçirildiğini bilmesi ona güven ve rahatlık verecektir. Banka borcunun yanında, gayrimenkul şirketinin de projeye hisse senedi bazında iştirak etmesinde yarar vardır. Böylece, EB-5 yatırımcıları ile gayrimenkul şirketinin çıkarları aynı yönde olacaktır. EB-5 yatırımcısının fonları tamamen ödenmediği takdirde gayrimenkul şirketi hiç para kazanamayacaktır.
Yatırımcıların başka sorması gereken soru ise, onların kontrolü dışında vizenin reddedilmesi durumunda ne olacağıdır. Acaba gayrimenkul şirketi bu durumda fonlarını geri ödemeyi garantiliyor mu?
Aynı zamanda, firmanın “Proje bitiriş garantisi” verip vermediğini öğrenmek büyük bir artı olacaktır. Eğer bunun cevabı olumlu yönde ise, projede bir sorun çıksa bile, gayrimenkul şirketinin likiti olduğu sürece, yatırımcı parasının iadesini alacaktır anlamına gelmektedir.
Duyduğumuz başka bir iddia ise şöyle: Bazı yatırımcılara Green Kart için ödenen ücretin “daire” alımı için ön ödeme olabileceği. Bunun aslı var mı? $500,000 yatırım, bina bitişinde satın alınmak istenen bir dairenin ön ödemesi olabilir mi?
Kesinlikle hayır. Bu soruyla sık sık karşılaşıyoruz. Açıklamama izin verin. EB-5 Vizesine başvurmakta ve daha sonrasında ayrıyeten, EB-5 yatırımı sonucunda ortaya çıkacak binadan bir daire satın almakta kesinlikle hiç bir problem yok. Ancak, iki alım satım işleminin birbirinden ayrı tutulması gerekmektedir. İki işlemin birbiri ile bağlandırıldığı takdirde, yatırımcı Green Kart alma şansını kaybedebilir. Demek istediğim şu ki, yatırımcıların herhangi bir EB-5 projesine yatırım yapmasında ve daha sonra, EB-5 işleminden farklı bir işlem sonucu, örneğin, New York veya Miami’de yeni bir daire almalarında, iki işlemi birbirinden bağımsız tuttukları sürece, hiç bir sakınca bulunmamakta. Eğer okuyucularınız bu konuda daha fazla bilgiye ve seçeneğe sahip olmak isterlerse bizimle iletişime geçebilirler ve biz bu veya soracakları herhangi bir başka soruya cevap vermekten mutluluk duyacağız.
Teklifiniz için teşekkürler Marko Bey. Sohbetimizin sonunda, okuyucularımızın sizinle nasıl iletişime geçebileceğini soracaktım. Bu sırada, bazı okuyucularımızın, Green Kart işlem sürecini merak ettiklerine eminim. İşlem ne kadar sürüyor? Bizi bu konuda biraz aydınlatır mısınız?
Memnuniyetle. Öncelikle bahsetmeliyim ki, Türk vatandaşlarını etkilemeyen retrograsyon isimli bir durum söz konusu. Temelde bu gecikme anlamına geliyor. Bunun sebebi de şöyle: Bazı ülkelerden başvuran yatırımcılar, EB-5 vizesine aşırı rakamlarda başvuru yaptıkları için, yıllık kotalarına ulaşıyorlar. Kotayı aşan yatırımcılar, sıranın en arkasına itiliyor. Müşterilerimize ilk önerdiğimiz şey, ilk kademe olarak bir göçmenlik avukatı ile konuşmaları ve bütün EB-5 sürecinin öğrenilmesi olacaktır. Bu konuda etraflı bilgi edinmek için www.americaEB5visa.com sitesini ziyaret edebilirler. Ondan sonra, yatırımcının, bizim şirketimiz, Riverside Management Grubunun altyapı şirketi BCW Securities LLC’ye benzer, onaylanmış EB-5 projelerini pazarlayan bir komisyoncu bayi ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, yatırımcının, özel yerleştirme muhtırasını, gayrimenkul geliştiricisinin hazırladığı iş planını ve eğer varsa değerlendirme raporunu analiz etmesini öneririz. Ulaşılabilen bütün materyalleri okuduktan sonra, yapılan dikkatli değerlendirmenin sonucunda, mümkünse, gayrimenkul şirketini ve şirketin daha önceden tamamladığı EB-5 projeleri ve şu anda çalıştıkları şantiyeleri gezmelerini şiddetle tavsiye ederiz.
Eski yatırımların, ne durumda olduğunu gözleriyle görmelerinde sonsuz fayda olduğuna inanıyoruz. Yüzyüze görüşmenin verimliliği, medyadan, gazetelerden veya herhangi bir üçüncü şahıstan elde edinilen bilgi ile kıyaslanamaz. Yatırımcı, projesini seçtikten sonra, sorularını cevaplandıracağı evrakları doldurmaya ve yatırımının kaynağını gösteren gerekli evraklarını toparlamaya başlamalıdır. Bunun en kolay aşama olduğunu sanabilirsiniz ama ne yazık ki yatırımcılarımızın kurallara uygun olmayan hesapları olduğu zaman, genelde, en fazla problem ile bu aşamada karşılaşıyoruz. Bu aşamayı geçip, abone anlaşmasını imzaladıktan sonra, Green Kart başvurusunun başında gerekli olan I-526 dosyasını doldurmaya hak kazanıyorlar. Koşullu onaylanmış I-526 mektubunu almak ve mülakatlara girip işlemleri tamamlamak iki yıla yakın bir süre alıyor. Bu noktada, başvuran kişi ve ailesi, Amerika Birleşik Devletlerine gelip, şartlı onay ile birlikte gelen kalıcı oturma izni ile birlikte burada yaşamaya başlıyor. Green Kart sahibi olan herkes ile aynı haklara sahip oluyorlar. Bu noktadan sonrasında, Amerikan vatandaşlığı almak için gerekli olan 5 yılı saymaya başlıyoruz. 2 yıllık şartlı Green Kart sürecinin sonucunda, başvuran kişi, 2.yılın son 90 gününden itibaren şartlı Green Kart’ını normal Green Kart’a dönüştürmek için başvuruda bulunabilir. Bu mektubun adı I-829 ve genellikle işlem süresi 6 ay sürüyor. Bu aşama bittikten sonra başvuran kişi tam teşekküllü Green Kart sahibi oluyor. Bu noktada, eğer proje tamamlandıysa, Bölgesel Merkez, imzalamış oldukları anlaşma dahilinde, yatırımcıya parasını geri verebilir.
Eğer okurlarımız daha fazla bilgi isterlerse, size nasıl ulaşabilirler?
İlk olarak, web sitemizden bize bir kayıt bırakmalarını öneririz. Adresimiz, www.americaEB5visa.com. Aynı zamanda, bize e-mail gönderebilirler,This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Telefondan da ulaşılabiliriz, Amerika numaramız + 1 917 355 9251 ve Türk numaramız +90 535 894 65 31. Cemil bey, bize bu şansı tanıdığınız için, kişisel olarak size ve America EB-5 Visa namına, bütün TurkofAmerica takımına teşekkür ederim.