Cemil Özyurt - Bugün baÅŸlayan ve 26 Eylül'e kadar sürecek BM Genel Kurulu toplantısında son kez ABD BaÅŸkanı olarak kurula seslenen Barack Obama , Suriye deki hiçbir askeri çözümün diplomasiyle kazanılacak bir baÅŸarının yerini tutamayacağını söyledi. İsrail'in de sonsuz kadar Filistinlilere ait olan toprakları iÅŸgal etmeye devam edemeyeceÄŸini belirtti. Obama, ''Irak'a harcadığımız paranın daha azını fakir ülkeler için harcasaydık, daha fazla yol kat etmiÅŸ olurduk,'' dedi.
ABD BaÅŸkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu toplantısında baÅŸkan olarak son kez konuÅŸtu. Suriye'deki bir türlü sona ermeyen çatışmalara deÄŸinen Obama, süren tüm uÄŸraşılara raÄŸmen askeri bir çözümün bu ülkede var olamayacağını, bu nedenle politik bir çözümün tek seçenek olduÄŸunu vurguladı. Obama, İsrail ve Filistin sorununa yönelik olarak Filistin'in İsrail'in meÅŸru devlet yapısını tanıması gerektiÄŸini belirtirken İsrail'in de sonsuz kadar Filistinlilere ait olan toprakları iÅŸgal etmeye devam edemeyeceÄŸini belirtti.
BM Genel Kurulu'nda görüÅŸmeler baÅŸladı. BM Genel Kurulu'na seslenen ABD BaÅŸkanı Barack Obama, "Küresel bütünleÅŸmeyi tamamen reddetmeh bir çözüm olamaz" dedi. "Toplumlar kendi liderlerini seçebilir ama özgürlüklerin kısıtlandığı yerler de var" diyen ABD BaÅŸkanı Barack Obama "KüreselleÅŸmenin faydalarını elde edenler eÅŸitliÄŸi unuttular" ÅŸeklinde konuÅŸtu. KüreselleÅŸmenin beraberinde bazı sorunlar getirdiÄŸini vurgulayan ABD BaÅŸkanı Obama ÅŸunları söyledi: "KüreselleÅŸmenin faydalarını elde edenler eÅŸitliÄŸi unuttular. Bu gerçek sorun göz ardı edilince radikalleÅŸme, mezhepleÅŸme çıktı. Küresel entegrasyonu tamamen reddedemeyiz. Küresel bütünleÅŸmeyi tamamen reddetmek bir çözüm olamaz. Aksine böyle bir entegrasyonun faydalarını herkese yayabiliriz. Küresel ekonomiyi herkes için daha iÅŸler hale getirmemiz lazım. KüreselleÅŸme ve hızlı teknolojik ilerleme iÅŸçilerin konumunu zor hale getirmemeli."
KonuÅŸmasında BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen baÅŸarıları sıralayan Obama, nükleer silahsızlanma, Kolombiya'da terörün sona ermesi, iklim deÄŸiÅŸikliklerini önlemek için atılan adımları hatırlatan Obama, ''Birlikte çalışmasaydık bunları baÅŸaramazdık. Önümüzdeki sorunları çözmek için de birbirimizle çalışmaya daha çok ihtiyacımız var,'' dedi.
KonuÅŸmasında Myanmar'daki olumlu geliÅŸmelere üç kez vurgu yapan Obama, komÅŸuları ile iliÅŸkileri her geçen gün kötüye giden Rusya ve Kuzey Kore'yi de eleÅŸtirdi. Gelir adetletsizliÄŸi yüzünden geliÅŸmekte olan ülkelerde gelirin büyük kısmını kazanan küçük azınlığın paraları yurt dışında kaçırarak kendi ülkelerindeki insanları sömürdüÄŸüne dikkat çeken Obama, sendikasız çalışan iÅŸletmelerin çalışanları sömürerek büyük kazançlar elde ettiÄŸine dikkat çekti. KonuÅŸmasında ABD'nin baÅŸkanından çok sisteme eleÅŸtiriler getiren bir akademik olarak yaklaÅŸan Obama, kapitalizmin sadece bir kaç insanın faydalandığı bir sistem olarak görülmemesini istedi. Ülkedeki farklılıklar, çeÅŸitliliklere kucak açmanın kendisi gibi birini ABD'de baÅŸkan yaptığına dikkat çeken Obama, azınlıkları baskı altına alarak, muhaleferi susturarak, karşı görüÅŸleri hapse atarak ilerleme saÄŸlanamayacağını, bunların eski dünyanın alışkanlıkları olduÄŸunu kaydetti.
Küresel entegrasyonun önemine de dikkat çeken Obama, iyi eÄŸitimli gençlerin gelecekte daha iyi bir dünya için umut olduÄŸunu söyledi. Küresel ekonominin, bireysel giriÅŸimlerin sadece geliÅŸmiÅŸ ülkeler için deÄŸil tüm dünya için bir fırsat olarak görülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Obama, demokrasinin daha ileriye gitmek isteyen ve geliÅŸmek isteyen ülkelerdeki insanların doÄŸal talebi olduÄŸunu ve bunun önüne geçilemeyeceÄŸini dile getirdi
BAN DA SON KEZ BM GENEL KURULU'NA HİTAP ETTİ
BM Genel Kurulu görüÅŸmelerin açılış konuÅŸmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı. BM Genel Sekreteri Ban yıl sonunda görev süresi sona ereceÄŸi için onuncu ve son kez BM Genel Kurulu'na hitap etti. Ban, dünyada güvenlik sorunlarının giderek büyüdüÄŸünü ve kompleks hale geldiÄŸini belirterek, aşırılıkçı ÅŸiddetin arttığını, kötü yönetimlerin toplumları ayrıştırdığını ifade etti. Suriye'deki çatışmaların çok sayıda insanın yaÅŸamına mal olduÄŸu ve istikrarsızlığı artırdığını kaydeden Ban, "Bir çok grup masum insanları öldürdü ancak hiçbirisi varil bombalarıyla sivillere saldıran ve binlerce tutukluya iÅŸkence eden Suriye hükümetinden daha fazla insan öldürmedi. SavaÅŸ makinesini besleyen güçlü himayecilerin de ellerine kan bulaÅŸmıştır" diye konuÅŸtu.