Anestezi Doktorlarını Sınava Çeken İlk Türk

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

tolga kapusuz1Anestezi doktorlarının çatı kuruluşu konumunda bulunan ve üyeliklerini onaylayan American Board of Anesthesiology (ABA)'de sözel sınav yapan doktorlardan biri de Dr. Tolga Kapusuz oldu. Kapusuz, sınav denetim kurula giren ilk Türk doktor ünvanına sahip. ABA'nın yılda değişik zamanlarda Raleigh, North Carolina'daki merkezinde anestezi doktorlarının üye olmaları için almaları gereken sınavlarda Dr. Kapusuz hem denetçi hem de doktorlara sözlü olarak soru soran ekibin içinde yer alacak.

 

Halen New York'un prestijli hastanelerinden Mount Sinai/Beth Israel Medical Center'da Assistant Professor olarak doktorluk yapan Kapusuz, akademik dünyada büyük bir prestije sahip ABA'nın yönetimine seçilen ilk Türk doktor.

Amerika'da anestezinin kitabını yazan ünlü doktorlar ile aynı yönetimde yer alan Kapusuz'un sınav sonrası onay verdiği doktorlar dünyanın dilediği ülkesinde herhangi ekstra bir sınava tabii olmadan doktorluk yapabiliyor. Sınav denetmenliğini devamlı kılmak içinse sürekli yeni çalışmalara, araştırmalara imza atması gerekiyor.

Çalıştığı hastenenin son bir yıldır Klinik Yeterlilik Komitesi başkanlığını da yürüten Kapusuz, Amerikan hükümet kurumu National Institutes of Health tarafından maddi olarak desteklenen 3 farklı projeye de devam ediyor.

2005-2011 yılları arasında New York'un Mieola şehrindeki Winthrop University Hospital'de uzman doktor olarak görev yapan Kapusuz, 2003-2005 yılları arasında da Wyckoff Heights Medical Center'da görev yaptı.  

ABA ExaminerOcak 2015 tarihinden itibaren ''American Board of Anesthesiology, Part 2 Oral Board Examiner'' ünvanıyla görev yapmaya hak kazanan Dr. Kapusuz, ABA diplomasını ise 2010 yılında almıştı. Şimdi 5 yıl önce yazılı ve sözel olarak karşılarında ter döktüğü doktorlarla birlikte, yeni doktarların ABA üyeliğini onaylayanlar tarafında yer alacak.

Sınavlara yaklaşık 1.5 yıl hazırlandığını söyleyen Dr. Kapusuz, sınava girmeden önce de uzun arayışlardan sonra benzer sınavı geçen bir doktor bulup tecrübelerini dinlemiş.

Sınava hazırlandığı dönemde çalıştığı hastanenin direktörünün, ''Bu sınavı geçmek zor, çok çalışman lazım,'' dediğini hatırlatan Dr. Kapusuz, ''Üst düzey bir doktorun bu sınavı geçilemez gibi yorumlaması, biraz umudumu azaltsa da, kurs almadan sınavı geçmeyi başardım, '' diye konuşuyor.
 
ABA tarafından yılın belirli aylarında gerçekleştirilen sınavlara Amerika'nın değişik eyaletlerinden sadece 31 doktor katılıyor. New York ve civarından da yönetimde olan doktor sayısı sınırlı sayıda.

Halen yaptığı bilimsel çalışmalar ile de anestezi alanında adından söz ettiren Dr. Kapusuz, ilki 1991, sonuncusu 2003 yılında olmak üzere pek çok ödül, sunum, yayına sahip.

1992 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi'nden mezun olan Kapusuz, ihtisasını SUNY Brook University Hospital'de, üst ihtisasını da ağrı üzerine Memorial Sloan-Kettering Cancer Center'da 2003 yılında yaptı. Geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra, minimal enjeksiyon teknikleri üzerinde uzmanlaşan Kapusuz, hastaların ağrılarının kontral altına alınması, vücudun fonksiyonunu koruması ve hastanın yaşam kalitesini artırmaya odaklı olarak çalışıyor.

Kapusuz'un tedavi ettiği ağrı türleri arasında yerinden oynayan diskler, sırt ve boyun ağrıları, spinal stenoz, eklem iltihabı ve ağrıları, sporcu sakatlıkları, omuz, diz ve kalça ağrıları gibi farklı alanlar yer alıyor.
2011-2013 yılları arasında Turkish-American Medical Association Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Kapusuz, farklı ülkelerde konferans ve seminerlere de katılıyor. Evli olan Kapusuz'un Aden isminde bir oğlu bulunuyor.

Facebook

Youtube