
10 MİLYON DOLAR İSTENDİ
Washington D.C. Belediyesi’nin, ABD Başkanlarını korumakla da görevli Secret Service ve Washington’da çalışan park polisleri ile federal polislerden oluşan 4 bin kişilik emekli grubunun işlemleriyle ilgili projesi 2009’da başladı. O güne kadar maaş çeklerinde yaşanan yanlışlıklar ve emeklilere sunulan hizmetlerdeki aksamaların önüne geçilmesi için düşünülen proje için ise önce yazılım şirketi Oracle ile temas kuruldu. Ancak yürütülen pazarlıklar sonrası Oracle, iyileştirme için 10 milyon dolarlık bütçe çıkarınca başka çözüm arayışına girildi.
İHALEDE 3 MİLYON DOLARA İNDİ
Oracle olmayınca, belediye, proje için 2011 sonunda yazılım şirketlerini davet ettiği bir ihale açtı. İhale sonucunda, maliyet ancak 3 milyon dolar seviyesine düşürülebildi. İşte Uruş, Washington Belediyesi’ndeki projeye bu noktada dahil oldu. Belediyenin Finansal Sistem ve Çözümler Müdür Yardımcısı Felix Liderman ile oluşturduğu planla, hem maliyeti azaltıp hem de süreyi kısalttı ve bunu da kuracağı ekiple belediyenin kendi projesi olarak sürdürmeyi vaat etti. Kurulan ekip bu optimizasyon projesini 750 bin dolarlık maliyetle 8 aylık bir sürede tamamladı.
MUTLU EMEKLİLİK
Eylül'de tamamladıkları proje sonrası Kasım ayında kazandıkları ödül hakkında Hürriyet’e bilgi veren Liderman, aldıkları en doğru kararın bu projeyi belediye içinde ürettikleri bir çözümle yürütmek olduğunu belirterek bu sayede mali açıdan da büyük tasarruf elde ettiklerini söyledi. Program sorumlusu Uruş ise maliyetin ötesinde ortaya çıkan işin birçok açıdan tatmin edici olduğunu belirterek elde ettikleri başarıyı şöyle özetledi: “Yürüttüğümüz proje sayesinde belediye dört olumlu sonuç elde etti. Birincisi, müşteri memnuniyeti sağlandı. Emeklilerden gelen şikâyetler kesildi. İkincisi, sıfır hata yönetimine geçildi. Artık kimsenin çekinde, adresinde hata yapılmıyor. Üçüncüsü emeklilere 7/24 hizmet veren online bir sistem kurulmuş oldu. Herkes işlemlerini, hazırladığımız web sayfası üzerinden yürütmeye başladı. Dördüncüsü de herkese mutlu bir emeklilik şansı sunulmuş oldu.”
BİZİM İÇİN BİR ARTI DEĞER
Aldıkları ödül ve Uruş’un yaptığı katkıyla ilgili Hürriyet’e konuşan Washington D.C. Belediyesi’nin teknoloji direktörü (CTO) Rob Mancini ise belediyeyi bir devlet kurumu gibi değil özel bir şirket gibi yönettiklerini belirterek şunları söyledi: “Kerem uzun süredir bizimle çalışıyor. Bizim için çalışan şirketlere ve onlara ne verdiğimize her zaman bakarız. Kerem de, biz maliyet azaltıcı çözümler ararken uzun süredir burada olduğuna göre, doğru bir şeyler yapıyor olmalı. Bu kendini açıklıyor. Biz hakkından fazla ödeme yapılan ve söz verdiği işleri zamanında tamamlamayan şirketleri burada tutmayız. O yüzden açıkça Kerem bir artı değer.”
BOĞAZİÇİ ENDÜSTRİ’DEN MEZUN
ABD’ye 1995 yılında gelen Kerem Uruş (41), Tarsus Amerikan Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Arizona Devlet Üniversitesi’nde İş İdaresi ve Bilgi Yönetimi yükseklisansı yaptı. American Management Systems ve WebMethods gibi şirketlerde iş geliştirme, finansal çözümler ve program müdürlüğü yapan Uruş, yedi yıldır kendi kurduğu şirketiyle Washington D.C. Belediyesi ve Bayer gibi şirketlere optimizasyon konusunda danışmanlık sağlıyor. (Turkish NY)