Turk Avenue Özel- İzmir her yıl 100 bin göç alıyor. ABD'deki Brookings Enstitüsü'nün araştırmasına göre, dünyanın en hızlı büyüyen metropolü Şangay. Listede İzmir, İstanbul ve Ankara'yı geride bırakarak 4'üncü sırada yer alıyor. Son yıllarda Hükümet ile anamuhalefet partisi CHP'nin üzerine en fazla tartışma yaşadığı şehirlerden biri olan İzmir, ticari gelişimini İzmir Ticaret Odası eliyle sürdürüyor. Kruz turizmi yapan gemileri şehre getirmek için yoğun bir çaba harcayan ve şehre gelen yolcu sayısını bir yılda 355 binden 504 bine yükselten İzmir Ticaret Odası, kongre turizmini canlandırmak için kolları sıvadı. Oda, 2014 yılında şehirde düzenlenecek kongrelerden mekan parası almayacak. Beş gün şehirde konaklayanların bir günlük masraflarını da İzmir Ticaret Odası üstlenecek. Amaç ise kongre turizmiyle şehre gelen ve kişi başı 2100 dolar harcayan turistlerin harcamalarını İzmir'e kazandırmak.
70 bin üyesi, 87 meslek grubu, 126 yıllık tarihi ile Türkiye'nin en köklü ticaret odalarından biri olan İzmir Ticaret Odası'nın 1992 yılından beri başkanlığını yürüten Ekrem Demirtaş, 3 günlük iş gezisi için geldiği Miami'de Turk Avenue'ye konuştu.
Son çıkan yasa gereği iki dönem üst üste başkanlık yapanların yeniden aday olamaması nedeniyle, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı olarak son yılını yaşayan Demirtaş, ''İzmir Ticaret Odası, İzmir'in pusulasıdır. Pusula şaşırtılamaz,'' diye konuştu.
Türkiye'ye gemi ile gelen yolcuların İzmir'e uğramadan Ege ve Akdeniz'deki diğer şehirlere gittiğini, bu yolcuları İzmir'e çekebilmek için bir araştırma yaptıklarını ve kruz şirketlerini tek tek ziyaret ettiklerini söyleyen Demirtaş, ''Bize dediler ki, 'gemilerin yanaştığı limanı elden geçirmeniz lazım'. 'Tamam' dedik. 'Gemi hizmet ücretleri yüksek' dediler, yüzde 50 indirdik. ''Ayakbastı parası 10 dolar yüksek,'' dediler, 1 dolara indirdik. Onu da ticaret odası olarak biz üstlendik. Tüm bu çabalarımız geçen yıl İzmir'e 504 bin yolcu gelmesini sağladı. İzmir, turizmi bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüme gösterdi,'' diye konuştu.
Yapılan araştırmalar sonucu şehre gelen kruz yolcularının ortalama 113 dolar harcadığını kaydeden Demirtaş, ''Gelen 504 bin yolcunun ayak bastı parası olan 504 bin doları yıllık olarak biz ödüyoruz. Ancak bu yolcuların şehrimize bıraktığı para 50 milyon doların üzerinde,'' diye konuşuyor.
2023 YILINDA 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT İZMİR'DEN YAPILMALI
2007 yılında gerçekleştirilen bir arama konferansında kendilerine 2023 yılı hedefleri belirlediklerini ve 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin 100 milyar dolarlık ihracatı İzmir'den gerçekleştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Demirtaş, 2011 yılında ihracat yapan firmalara verdikleri fuar desteğini beş kat arttırdıklarını söyledi.
Ticaret odasının geliştirdiği sanayi bölgesi projesi kapsamında 357 parselli fabrika yerinin 250'sinin dolduğunu ve 2013 sonuna kadar da tamamının dolacağını vurgulayan Demirtaş, 5 bin kişiye istihdam sağladıklarını ve bunun 30 bine çıkacağını ifade etti.
İzmir'de 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin de öncülerinden olan Ekrem Demirtaş, 1979 yılında adımını attığı İzmir Ticaret Odası'nda bugüne kadar en çok zevk aldığı işin açtıkları üniversite olduğunu belirtti.
6500 öğrenci, 600 öğretim görevlisi ile hizmet veren İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yedinci fakülte Tarım ve Gıda Teknolojileri olarak açılıyor. SUNY ile işbirliği içinde olan İzmir Ticaret Üniversitesi'nde öğretim görevlilerinin yüzde 25'i yabancı.
''MESUT SEN GİR, BENİM NE İŞİM VAR TİCARET ODASINDA''
Demirtaş'ın İzmir Ticaret Odası'na katılması ise ilginç bir tesadüfle oldu. 1979 yılında yapılan seçimlere, Mesut isimli bir arkadaşı Demirtaş'ı da davet etti. ''Mesut, ticaret odasıyla ne işimiz var. Bizim para kazanmamız lazım. Sen gir biz seni destekleyelim,'' dedi. Ancak ısrar karşısında meclis üyeliğine aday oldu. O günden beri İzmir Ticaret Odası bünyesinde çalışan Demirtaş, her iki yılda bir yenilenen seçimlerde 1992 yılından beri tam 10 seçim kazanarak başkanlık koltuğuna oturdu.
Proje üretmeyi seven ve zorluklar karşısında yılmayan tavrı ile bilinen Demirtaş, ''Biz ekip olarak çalışıyoruz. Ürettiğimiz projeler bir ekip çalışması. Bunların takibi ve hayata geçmesi ise yılmadan, sabırla çalışmakla oluyor,'' diye konuşuyor.
TARİHİ DALGAKIRAN CAZİBE MERKEZİ OLMAYI BEKLİYOR
Demirtaş'ın şimdilerde üzerinde çalıştığı bir başka proje ise İzmir koyunda kaderine terk edilen dalgakıranı, cazibe merkezi haline getirmek. Üzerinde restoran, kafe, tema park, deniz müzesi, gezinti yolu olacak 1876 yılında Abdülaziz'in yaptırdığı dalgakıran, bir tünelle sahile bağlanması planlanıyor. 15 milyon Euro'luk proje şu an üst kullanım hakkını alan ancak 15 yıl hiç bir faaliyette bulunmayan firma ile davalık durumda. Dava sonuçlanır sonuçlanmaz ise çalışmalara başlanacak.
Demirtaş, oda faaliyetleri dışında kendi iş kolunda da pek çok ilke imza atmayı başarmış bir işadamı. Asıl mesleği müteahhitlik olan ve İzmir'de pek çok konut ve ticari bina yapan Demirtaş, Türkiye'nin ilk özel rakı markası Efe'nin de kurucusu. Demirtaş, yılda beş milyon litre rakı üretiyor. Aralarında ABD'den Japonya'ya kadar pek çok ülkeye de ihrac ediyor. Efe Rakı, daha sonra bu alana merak salan başka yatırımcıların da girmesine vesile olsa da, pazarda ayakta kalmayı başaran nadir markalardan biri oldu.
Demirtaş, 25 milyon dolar bütçe ile yönetilen İzmir Ticaret Odası'nın, şehrin daha iyisini hak ettiğini düşünenler tarafından eleştirilere uğradığını belirterek, ''Bizim görevimiz şehrin ticaretini geliştirmek. İzmir çok daha iyi noktalarda olabilir. Eleştiriler de bu potansiyelin yeterlince kullanılmamasından kaynaklanıyor,'' diye konuşuyor.
Başkanlık sonrası dönem için emeklilik düşünmediğini, çalışmaya devam edeceğini kaydeden Demirtaş, kendi yiyecekleri yetiştirmeyi, bahçe işleriyle uğraşmayı, yelkenli ile denize açılmayı ve balık tutmayı seviyor. İki çocuk babası olan Demirtaş'ın çocukları da babaları ile şirkette birlikte çalışıyor.