Coca Cola Atlanta Merkezi'nden Japon Sunumuyla İtalyan Mutfağı ve Mozzerallası İle Kanyon'a
Coca-Cola’da 1997 yılında Kafkasya ve Orta Asya’dan Sorumlu sorumlu Fanta ve Bonaqua Ürün Müdürü olarak işe başlayan Sinan Altun, bir süre sonra Coca-Cola’nın merkezi Atlanta’ya dünya genelinde 600 aday arasından seçilerek meyve sularından sorumlu Ticari, Müşteri ve Saha Pazarlama Müdürü olarak transfer oldu.
Coca-Cola’nın parlayan genç yöneticilerinden biri olan Altun, 13 yıllık kariyerinde son olarak Coca-Cola gazsız içeceklerden sorumlu global ticaret direktörü olarak görev yaptı. Coca-Cola’nın 4.1 milyar dolara satın aldığı Glaceau markasının operasyonunu yöneten isimlerden biri olan Altun, Glaceau markasının dünya genelindeki pazarlara açılmasında önemli rol üstlendi.
Yine Glaceau markasının bir lansmani için Japonya’da bulunduğu sırada Obika isimli restoranı keşfetti. Temmuz 2009’da Atlanta Coca-Cola’daki görevinden ayrılacağını yönetime bildirdi. ‘Ayrılacağımı söylediğimde kafamda ne iş yapacağim yoktu,’ diyor.
Coca-Cola’dan ayrılması zannettiği kadar kolay olmadı. Yönetim ayrılma teklifini kabul etti ancak yerine geçecek kişiyi bulmasını rica etti. Altun, kendi yerine geçecek kişiyi belirlemek için 13 kişiyle görüştü. Ayrılacağını açıkladıktan sonra Glaceau’nun Japonya, Kore, Çin, İsveç gibi ülkelerdeki lansmanlarına katıldı. Lansmanların ardı arkası kesilmeyeceğine kanaat getirdiği 1 Mart 2010 tarihinde de görevini resmi olarak bıraktı.
Obika Mozzeralla Bar, ilk kez 2004 yılında Roma’da Bvlgari otellerinin üst düzey yöneticisi İtalyan Silvio Ursini tarafından kuruldu. Obika, İtalyan mutfağını Japon stili ile sunan ve dünya genelinde İtalya, İngiltere, Japonya, ABD ve Türkiye olmak üzere 5 farklı ülkede 16 farklı şehirde müşterileri ile buluşuyor.
Obika, İtalyanca’da Napoli lehçesinde ‘işte buyrun’ anlamına geliyor. Mozzarellası ile ünlü mekanın İtalyan şehirleri Roma, Milan, Floransa, Palermo, Turin dışında Londra, New York, Los Angeles, Kuveyt City ve Tokyo’da şubeleri bulunuyor. İstanbul’da alışveriş merkezi Kanyon’da açılan mekanın özellikleri arasında menüsündeki hiçbir üründe sarmısak ve soğan bulunmaması yer alıyor. İstanbul Obika diğer 15 şubelnin aksine pizza servis eden tek mekan olarak hizmet veriyor.
Mekan Kasım 2010 tarihinde açılmasına rağmen İstanbul’da pek çok ünlünün uğrak yeri olmayı başardıklarını söyleyen Altun, ahçı ve restoran menejerinin İtalya’da eğitim aldığını ifade ediyor. Mekanı çocukluk arkadaşı Mehmet Can Karabağ ile birlikte açan Altun, Obika’nın 10 yıl boyunca Kuzey Kıbrıs ve Türkiye tüm haklarının sahibi. Innovative Hospitality Concepts tarafından New York’ta da ilk şubesi 2008 Sonbaharı’nda açılan Obika’nın yatırımcıları, ABD’de gelecek 10 yılda 20 Obika daha açmayı planlıyor.
Coca-Cola’da herkesin hayali bir işte çalışırken, neden restoran gibi zorlu bir işi tercih ettiği sorusuna Altun, ‘Hep böyle bir mekan sahibi olma hayalim vardı ve Türkiye’ye dönme arzusunun bir sonucu,’ diye konuşuyor. Altun’un ABD’de P&G’nin reklam ve marka iletişimini yöneten eşi Serfinaz Altun da Türkiye’ye dönüşle birlikte yeni kariyerine İstanbul’da devam ediyor. Obika, İtalya’nın Campania bölgesinde yapılan en iyi Mozzarella’yı kullanmasıyla tanınıyor.
Restoran, geleneksel tariflerini, yüksek kaliteli İtalyan ürünleriyle sunan bir İtalyan konsepti olarak biliniyor. Obika’daki yemeklerin bir bölümü müşterilerin gözleri önünde hazırlanıyor ve geleneksel suşi barlarından ve Japon stilinden esinlenilerek servis ediliyor. New York’ta Madison Avenue’de faaliyet gösteren Obika, IBM binasıyla aynı yerde bulunuyor. Öğle yemekleri ortalaması ise 18 dolar. Türkiye’deki kişi başı miktar ise 50 Tl.
FUNDA CERİT - QUEENS MERKEZLİ STEVE MADDEN'DAN NİŞANTAŞI'NA
İngilizce öğrenmek ve master yapmak üzere Wichita, Kansas'a gelmek üzere İstanbul'dan yola çıktığında, ABD'ye sadece altı aylığına gelmişti.
Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olan Funda Cerit, Kansas'ta MBA’ini yaptığı sürede Payless ShoeSource’da ticari analist olarak işe başladı.
Payless'in Meksika pazarına girmek için araştırmalar yaptığı dönemde, Çin'den ithalde yaşanan sıkıntıyı Türkiye üretim potansiyelini kullanarak aşmak için sunumlar hazırladı. Projesi kabul edildiği gibi kendisi de uluslararası ticaret departmanına geçti. Şirketin Dallas'a taşınmasıyla kendini Dallas'ta buldu. 2 yıllık Dallas'tan deneyiminden sonra Kansas'a geri döndü.
Payless'ta çalıştığı dönemde değişik görevlerde bulundu. Japonya'daki ilk mağazanın açılmasından sorumlu oldu. Latin Amerika pazarının açılmasında katkılarda bulundu. Uluslararası satış ve iş geliştirmeden sorumlu müdürlüğe yükseldi. Sonra da Steve Madden'in merkezi New York'a transfer oldu.
2006 yılında Uluslararası İş Geliştirme Direktörü olarak ABD'nin tanınmış markalarından Steve Madden'de işe başladığında yeni işinde yapacak çok şey olduğuna inanıyordu. Markanın sahibi Steve'in mükemmel dizayn ve üretim kapasitesiyle ürün çok iyi bir konumdaydı ancak uluslararası alana açılmaya hazır değildi. Funda Cerit, şirkette yeni stratejiler geliştirmek üzere markanın yaratıcısı John Madden Steve'in kardeşi ile yola koyuldu.
Amerika'nın önde gelen ayakkabı mağaza firmalarından PaylesShoeSource çalıştıktan sonra Steve Madden ekibine katılan Cerit, ''Payless'teki yöneticilerim çok girişimci bir yapıya sahip olduğu söylerken, Steve Madden'dekiler çok kurumsal olduğumu söylüyordu.''
Cerit, dağıtım ağı oluşturmak üzere kendi pazarlarında uluslararası marka satma deneyime sahip şirketlerle anlaşmalar imzalayarak Steve Madden'i dünyaya açmaya başladı. Kısa sürede Uluslararası İş Geliştirmeden sorumlu Vice President olan Cerit, doğru iş ortakları ile anlaşmalar yaparak, doğru ürünü doğru pazarlara ulaştırarak iş hacminin 3.5 yılda 9 kat büyümesine vesile oldu.
''Bu süre zarfında kendi özel yaşantımı unutacak kadar işe odaklandım. Steve Madden'in hemen yanı başında bir daire satın aldım. Günde 18 saat çalıştım,'' diyor.
''3.5 yılın ardından kendimi bir hastanenin acil servisinde buldum. O gün, oyuna dalıp iş hayatının pek çok şeyi unutturmasının doğru olmadığına karar verdim.''
Kız kardeşinin New York'a geldiği bir dönemde hayatta pek çok şeyi kaçırdığının da farkına vardı. Steve Madden'deki görevinden istifa edip İstanbul'a yerleşme kararı aldı.
Uzun yıllar Türkiye'de dizayner olan çalışan kardeşi ile kendi deneyimini biraraya getirerek yeni bir iş kurmaya karar verdi. Kendi şirketleri FFC New York'u kurdular. Kısa süre zarfında Amerikan ayakkabı markaları Pour La Victoire ve Kelsi Dagger gibi firmalarla anlaştı. Çok çalışma, deneyim ve saygınlık yeni işlerindeki en büyük kredileri oldu.
Cerit, şimdi Türkiye pazarında her gün yeni bir şeyler öğrenmenin heyecanını yaşadığını söylüyor. Nişantaşı'nda showroom açan Funda ve Fulya Cerit kardeşler, ürünleri uluslararası fuarlarda ve showroomlarında müşterilerine sunuyor. Funda Cerit, ''Doğru ürünün ne olduğunu, nasıl dizayn edilmesi gerektiğini ve rekabetçi fiyatı nasıl oluşturabileceğimizi biliyoruz. Kilit noktadaki büyük perakende zincirleriyle uzun vadeli çalışmayı tercih ediyoruz,'' diye konuşuyor.
Kardeşi Fulya, müşteriler için doğru koleksiyonları hazırlarken, daha önce çalıştığı film endüstrisindeki senaryo uyarlamasının bir benzerini uluslararası pazarlarda gerçekleştiriyor.
FFC New York, uluslararası temsilciliğini aldıkları Pour La Victoire ve Kelsi Dagger ile kendi markaları FFC New York'u dünyaya açıyor. Ayrıca www.shophist.com isminde bir site üzerinden satış yapmayı da planlayan Cerit kardeşler, Türkiye'deki ve bölge ülkelerdeki en güçlü ayakkabı alışveriş ağlarından birini inşaa ettiklerini dile getiriyorlar.
Internet bazlı işlerin Türkiye'de hızlı büyüdüğünü söyleyen Funda Cerit, ''Hızlı bir büyüme gösteriyoruz. Ancak kendi finansman kaynaklarımız sınırlı. Belki yeni yatırımcı şirketlerle çalışma imkanlarına açığız,'' diye konuşuyor.