1968 yılında Cano Özgener tarafından Nashville, Tennessee’de pipo satmak amacıyla kurulan CAO’nun hikayesine Cigar Magazine 2010 kış sayısında altı sayfa yer verildi. Steve Nathan tarafından ‘Her Şey Pipo İle Başladı’ (All Started with Pipes) başlığı ile yayınlanan haberde 19 Ocak 1937 İstanbul doğumlu Özgener’in Robert Koleji’nin ardından 1961 yılında Columbia Üniversitesi makine mühendisliği okumak üzere New York’a geldiği, mezuniyet sonrası DuPont’un Kinston, North Carolina’da bulunan fabrikasında çalışmaya başladığı kaydediliyor.
Kayınbiraderinin kontakları sayesinde Eskişehir’deki lületaşından pipo yapan üreticileri ile temasa geçen Özgener, Amerika pazarında kalitesi ile dikkat çeken pipoları pazarlamaya başladı. O yıllarda sadece Özgener değil, pipo ile tütün tüketen pek çok kişi piyasadaki pipoların kalitesinden şikayetçiydi. Özgener, mühendisliğini de kullanarak pipoların şeklinde değişikliklere gitti, yeni modeller geliştirdi.
Yeni pipolara ilk sipariş Beehive Tabocconistin şirketinin sahibi Chauncey Dean Jr.'den geldi. Hayatında hiç bu kadar kaliteli pipo görmediğini söyleyen ve ürünlerden memnun kalan Dean, Özgener’in bu piyasada yer edinmesine de yardımcı oldu.
Özgener, Dean vasıtasıyla Baltimorlu tütün işi yapan Bill Fader ve Washington, DC’de tütün işi yapan Bill Martin ile tanıştı. O dönem Tütün Satıcıları Derneği direktörü olan Fader, Özgener’in endüstride tanınmasında önemli rol oynadı.
CAO bu bağlantılar sayesinde ve ürünlerindeki kalite vasıtasıyla sektörde adını duyurmaya başladı. Şirketi başlangıçta kendi yöneten Özgener daha sonar oğlu Murat ve Aylin’i de ekibine kattı. Özgener, piponun yanı sıra Chacom GBD pipolarını ve Nikaragua purolarını da ürün gamına kattı.
Pipo işinin yanı sıra DuPont'ta mühendislik yapan Özgener, 1968-1977 yılları arasında DuPont’taki işini bırakmadı. 1977 yılında kendi işine daha fazla zaman ayırmak için DuPont'tan ayrıldı. En iyi lületaşı piposunu yapmanın, bu işin ustasını bulmaktan geçtiğini bilen Özgener, Türkiye'de yaşayan kayınbiraderi Erdil Sever’le birlikte çalışmaya başladı. Sever, Türkiye’deki pipo operasyonunu yürütecekti.
Sever, Eskişehir'de lületaşı ustaları ile temas kurdu. Pipolarda Amerikan pazarına uygun değişik ve yeniliklerin hayata geçirilmesinde rol oynadı. Erdil Sever’in liderliğinde CAO dokuz farklı atölyede 40’a yakın dünyanın en iyi lületaşı ustaları ile çalıştı.
1973 yılından beri CAO’ya çalışan usta İsmet Bekler hala lületaşı yapıyor. Özgener, Bekler’in dünyanın en iyi lületaşı ustalarından biri olduğunu söylüyor. Bekler elleriyle yaptığı pek çok lületaşı pipoyu yılların verdiği dostluğa ithafen Özgener’e hediye etmiş.
İşi daha da büyütmek isteyen Özgener, 1977 yılında Fransa’dan Chacom pipolarının temsilcilğini aldı. 1982 yılında Danimarkalı Preben Holm’un el yapımı pipoların satışına başladı. 1989 yılında bu pipoları yapan Holm’un ölümü nedeniyle bırakmak zorunda kaldı. İşleri büyüten Özgener, 26 farklı pipo stilini müşterilerine ulaştırıyordu.
Bu pipo markalarından pek çoğu günümüzde satılmıyor olsa da, CAO dört pipo markasının satışına ST Group vasıtasıyla devam ediyor. Pek çok pipo kullanıcısının puroya yönelmesi 1980 yılında pipo endüstrisinde yavaşlamaya neden oldu. CAO 1992 yılına kadar pipo üretiminde kalmakta ısrar etti. Bu süre zarfında kişiye özel pipo üretimi yapan CAO, Amerika başkanlarından sporculara kadar pek çok ünlüne pipo üretip hediye etti.
Özgener'in koleksiyonuna bulunan Uçan Süvari (The Flying Horseman) ismi verilen lületaşından yapılan pipo 1970’lerde Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. The Flying Horseman, dünyanın en pahalı piposu ve halen Özgener’in 2000’e yakın pipo koleksiyonunun parçasından biri. Pipolar arasında Savinelli, Ashton, Butera ve Dunhill gibi markalar bulunuyor. Pipoların pek çoğunu bugün piyasada bulmak mümkün değil.
1990’larda Özgener, puro pazarının büyümesini gözden kaçırmadı. Ayrıca puroların saklanacağı humidor pazarının da önemli bir pazar olduğunu gördü. 19. yüzyıldan kalma mücevher kutularından bir koleksiyon yaptı. Sadece kutuları dizayn etmekle kalmadı, puroları nemlendirmesi için kendine ait bir system de geliştirdi. O yıl yapılan Retail Tobacco Dealers of America fuarında humidor koleksiyonu büyük ilgi gördü. 1994 yılında puro pazarına girmesine de büyük katkı sağladı.
Puro işine girişini ise Özgener şöyle anlatıyor: 'Bugünkü puro markalarının pek çoğunun yaratıcısı olan Nestor Plasencia, Mayorga ve Carlos Torano ile CAO markası altında yeni bir puro markası oluşturmak için beyin fırtınası yaptık. Üçümüz biraraya geldik ve ilk CAO purosunu yaptık. CAO Black. Gerisi hikaye.’
Özgener Ailesi, CAO markasını Ocak 2007'de Danimarka kökenli Scandinavian Tobacco Group’a satsada Amerikan pipo içicileri arasında CAO’nun yeri her zaman ayrı olacak. {gallery}Cano_Ozgener{/gallery}
* Steve Nathan, All Started with Pipes, Cigar Magazine, Winter 2010
Başarı Hikayeleri
Dünyanın En Zengin Pipo Koleksiyona Ona Ait
- BAŞARI HİKAYELERİ
- Hits: 5727