Avusturya’nın En Büyük Türk Gıda Şirketi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Viyana- Küçük bir bakkal dükkanında başladı Macro Group’un öyküsü. Avusturya’ya işçi olarak çalışmaya gelen Yozgatlı Hüseyin Ünal, açtığı bakkalda Viyana’daki yakın çevreninin helal et ihtiyacını karşılıyordu. Haftada 30 kuzu eti satışı ile başlayan serüven, bugün 90 milyon euro ciroluk bir şirkete dönüştü. Ünal yedi arkadaşıyla birlikte 1985 yılında, Aksoy ismi ile, toptan gıda ve marketcilik yapmak üzere ticari faaliyetlere başladı. Ortaklar daha sonra yolları ayırınca şirket Ünal’a kaldı.

1990 yılından itibaren önceleri sadece kendi marketlerinde satmak üzere Çekoslavakya ve Polonya’dan haftada 300 civarında canlı kuzu getirterek Avusturya’da ilk defa helal kesim işine başladı. Talep artınca da, kendi kasaplarını gönderip helâl kesim yaptırmak suretiyle haftada 1500-2000 kuzuyu, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerden ithal etmeye başladı.

1991 yılında, Avusturya’da ilk defa helal kesim izni alarak büyükbaş hayvan kesimi işine, Viyana Belediyesi Mezbahası’nda başladı. 1992 yılında da helal et mamülleri üretimine başladı. Canlı hayvan alıp keserek toptan marketlere dağıtan Macro Group, Etsan marka salam, sosis ve sucuk üretimi de yapıyor.

Viyana, 10. Bölge’deki gıda toptan yeri küçük olduğu için Viyana toptancı halinde yaklaşık 3000 m² kullanım alanı olan bir binayı satın alan Macro Group, Avusturya’da toptan gıda işinde piyasanın en büyük şirketi konumuna yükseldi.

Gıda toptancılığının yanı sıra perakende alanında, 1997 yılında Viyana 10. Bölge’de ilk süpermarketi Etsan ismiyle açtı. Grubun Viyana’da halen büyüklükleri 600 ile 1200 metrekare arasında değişen 13 süpermarketi, üç tane de mobilya mağazası bulunuyor.

Gıda toptancılığı, et üretimi ve market sektöründe 150’ye yakın çalışanı bulunan Macro Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ünal, 90 milyon euror olan ciroyu 2008 yılı sonunda toplam 130 milyon euro’ya çıkarmayı planlıyor.

WILD DRAGON ABD'DE YENİ PAZARLAR ARIYOR
Macro Group’un son yıllarda üzerinde yoğunlaştığı alanlardan biri de enerji içeceği Wild Dragon. Enerji içeceklerinin anavatanı olan Avusturya’da başka bir enerji içeceğinde küçük bir ortaklık yaparak yola koyulan Hüseyin Ünal, daha sonra kendi markası Wild Dragon’u yarattı.

Markanın başında ise Hüseyin Ünal’ın oğlu Yaşar Ünal bulunuyor. Dünyanın 32 değişik ülkesine ihrac edilen Wild Dragon, ABD pazarında Illinois eyaletinin Chicago bölgesinde satılıyor. New York ve civarı için pazar araştırmaları yapan ve bir dağıtım kanalı ile tüketiciye ulaşmayı planlayan Wild Dragon satış ve pazarlama sorumlusu Yaşar Ünal, “Markamıza ve ürünümüze güveniyoruz. Chicago’da yakaladığımız satış ivmesini ABD geneline yaymak istiyoruz,” diye konuşuyor.

Enerji içeceklerinin atası sayılabilecek ilk ürün 1901 yılında İskoçya’da Iron Brew adıyla üretildi. Ancak Avrupa’da enerji içeceklerinin yaygınlaşması Avusturyalı girişimci Dietrich Mateschitz tarafından geliştirilen Red Bull ile oldu. Taylan içeceği Krating Daeng’ten etkilenerek üretilen Red Bull, ABD pazarına 1997 yılında adım attı.

ABD enerji içecek pazarı 2007 yılı sonunda 5.4 milyar dolarlık bir satış hacmine ulaştı. Goldman Sachs ve Mintel’in tahminlerine göre de pazar 2010 sonunda 10 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Pepsi, Coca-Cola, Molson ve Labatt küçük şirketleri bünyelerine katarak enerji içeçeğine yatırım yaptılar. Daha çok genç tüketicileri hedefleyen enerji içeceklerini tüketenlerin yüzde 65’i 13 ile 35 yaş arasında.

Pazardaki gelişmeleri yakında takip eden Ünal, enerji içecek pazarının büyüme trendinin büyük firmalar tarafından keşfedilmesiyle rekabet ortamının sertleştiğine dikkat çekiyor. Coca Cola ve Pepsi gibi büyük i.ecek devlerinin satınalma yoluna giderek enerji içeceği pazarına girmeleri, dağıtım kanalını ve markasını kendi yaratmak zorunda olan markaları olumsuz yönde etkiliyor. Ancak her zaman büyük bir markanın alt kolu olarak pazara girmek demek, pazarda liderliği beraberinde getirmiyor. Red Bull pazardaki büyük dev firmalara nazaran liderliğini koruyor.



Facebook

Youtube