Almanya krizi çerçevesinde TÜRKİYE AB yetkilileri Brüksel’de toplanıyor. Türkiye'nin hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hem de AB Bakanı Ömer Çelik ile katılacağı toplantılardan AB ile ilişkilerin Türkiye'nin istekleri doğrultusunda ilerlemesine imkan olmadığı vurgulandı.
Avrupa Birliği uzmanı TAVAK Başkanı Prof. Dr Faruk Şen, Temmuz ayı genel olarak Türkiye – AB İlişkilerinin tekrar yoğunlaştığı bir ay olacağını belirterek, ''Bu açıdan 25 Temmuz günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik Brüksel gidecekler ve Brüksel’ de Türkiye’yle ilgili komiserlerle görüşmeler yapacaklar. Bunun herkes iyi bir başlangıç olması bekliyordu. Maalesef Alman Dışişleri Bakanı'nın açıklamasından sonra bu görüşmenin fazla bir getirisi olmayacağından hareket edebiliriz. AB yaptığı son açıklamayla Alman Dışişleri Bakanı Gabriel ‘in açıklamalarına yüzde yüz katıldıklarını belirttiler. Gabriel’in hedefi Türkiye-AB ilişkilerini zora sokmak ve hedeflenen gümrük birliğinin yenilenmesini önlemek olacak. Bunda Gabriel şimdiden başarılı oldu. Han başta olmak üzere Juncker ve diğer yetkililer tam anlamıyla Almanya’nın açıklamalarının arkasında duruyor,'' dedi.
Türkiye'nin AB ile görüşme sürecinde ilk beklentisinin gümrük birliğinin yenilenmesi olduğunu vurgulayan Şen, bu yenilemenin bu yıl kesinlikle gerçekleşmeyeceğini savundu. Şen, ''Türkiye’ye ödenecek paraların hızlı bir şekilde ülkeye akması bekleniyordu. Avrupa'ya hazırlık çerçevesinde verilen paralarla geri kabul anlaşmasından daha ödenmemiş bulunan 5,2 milyar Euro’yu kapsıyordu. Bunlarlarda da bir gelişme olmayacak. Ve son olarak Estonya’nın dönem başkanlığında Türkiye en azından iki fasılın açılmasını hedefliyordu, bu da olmayacak,'' diye konuştu.
''Şimdi baktığımız zaman AB’nin hiçbir adım atmayacağı ortaya çıktı. AB aynı zamanda Güney Kıbrıs’ın sırtını sıvazlayarak Türkiye ile olan ilişkilirindeki güçlüklere 'evet' diyor. Bu açıdan Türkiye AB ilişkilerini kapatmamalı, fakat defterinde açık kalacak tarafı kalmadı.''