Sabancı Alman Mercator Vakfı İle Stratejik Ortaklık Yapıyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Sabancı Üniversitesi, geçtiğimiz ocak ayında MIT Sloan School ile yaptığı uzun vadeli işbirliği anlaşmasının ardından şimdi de Mercator Vakfı ile stratejik ortaklığa imza attı. Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Türkiye bölgesinde bir istikrar adası oldu. Almanya da ekonomik kriz süresince Avrupa’da bir istikrar adası olmuştur” dedi.

Sabancı Üniversitesi, geçtiğimiz ocak ayında MIT Sloan School ile yaptığı uzun vadeli işbirliği anlaşmasının ardından şimdi de Mercator Vakfı ile stratejik bir ortaklığa imza attı. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin Mercator Vakfı’yla yapacağı beş yıllık stratejik ortaklık iklim değişikliği, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri ve eğitim alanlarında ortak araştırma ve kamu politikaları oluşturma çalışmalarını hedef alıyor.

Diyalog geliştirmeli
Küresel sorunların ortak yaklaşımlarla çözümlenebileceğine dikkat çeken Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, iki ülke arasındaki gelişmeleri ve Türkiye’nin öne çıkan yanlarını şöyle anlattı: “Hem Türkiye hem de Almanya iklim değişikliği konusunu son derece ciddiye alıyor. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ile Mercator Vakfı arasındaki işbirliği, iki ülkenin iklim değişikliğini durdurmak için gerekli eylemleri koordine edebileceği ilk adımlardan biri. Mercator Vakfı ve Sabancı Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi tarafından uygulanacak stratejik ve uzun vadeli bir işbirliğini faaliyete geçirmeye karar verdi. İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Vakfı, hem Avrupa ve geleceği hem de küresel sorunlar üzerine Alman ve Türk perspektiflerini araştıracak ve geliştirecek. Ortaklık, üç ana alan üzerine odaklanacak. İklim değişikliği, Avrupa’nın geleceği ve AB-Türkiye ilişkilerine ortak bir Alman-Türk yaklaşımı ve eğitim.”

Türkiye köprü oluşturuyor
Potansiyel bir ana merkez olarak Türkiye’nin rolü hakkında bilgi veren Sabancı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, dünyanın kanıtlanmış gaz ve petrol rezervlerinin yüzde 70’i ile komşudur. Bu sayede Orta Asya, Hazar Havzası, Orta Doğu ve Afrika’daki üreticilerle Avrupa arasında doğal bir köprü oluşturuyor. Bu bölgelerdeki etkisi sayesinde, Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesi, AB’nin bu bölgelerde de aynı faydaları sağlamasına olanak tanıyacak. Türkiye güvenli ve istikrarlı bir ülkedir, laik sisteme sahip bir demokrasidir ve uzun süredir NATO üyesidir. Bölgedeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bunlar önemli değerledir.”

Ortaklık sinyali veriyor
Türkiye’nin bölgesinde bir istikrar adası olduğu kadar Almanya’nın da ekonomik kriz süresince Avrupa’da bir istikrar adası olduğunu vurgulayan Sabancı, şunları dile getirdi: “Ekonomisi sağlamdır, sanayisi büyümektedir ve başarı şansı büyüktür. Almanya ve Türkiye, bölgelerindeki iki istikrar adasıdır. Ve iki ülke arasında işbirliği mutlaka her iki taraf için de faydalı olacaktır. Doğu ve güney Akdeniz’deki birçok sorunun, bölgesel ve küresel çözümler gerektiren küresel sorunlar olduğunun farkındayız. Bu bağlamda, Türkiye ile Almanya arasında ortak bir yaklaşım büyük öneme sahiptir. Türkiye’nin dayanıklılık ve dinamizmi, Almanya ile Türkiye arasında, geçmişe oranla daha eşit ve dengeli olabilecek yeni bir ortaklık olasılığının sinyallerini veriyor.”

Ortaklık neleri hedefliyor

İstanbul Politikalar Merkezi’nin Mercator Vakfı’yla yapacağı 5 yıllık stratejik ortaklık iklim değişikliği, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri ve eğitim alanlarında ortak araştırma ve kamu politikaları oluşturma çalışmalarını hedef alıyor.
Özellikle iklim değişikliği üzerine yapacağı kapsamlı araştırmalarla ve toplum bilincinin güçlendi-rilmesine sağlayacağı katkılarla, bu işbirliği Türkiye için bir ilk olacak.
İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Mercator Vakfı girişiminin, AB-Türkiye ilişkilerine yaklaşımı ve diğer alanlarda sergileyeceği, eşit temeller üzerine kurulu Türk-Alman ortak vizyonuyla bir araştırma ve kamu politikası kurumu olması amaçlanıyor.

Türk işadamları 400 bin kişiyi istihdam ediyor

TÜRKİYE ve Almanya arasındaki ekonomik ve sosyal yapının çok güçlü olduğunu dile getiren Güler Sabancı, şu bilgileri sıraladı:
Günümüzde, 3 bin 900’den fazla Alman şirketi Türkiye’de iş yapmakta.
Almanya’da Türk kökenli yaklaşık 2.7 milyon kişi yaşamakta ve bunların 700 binden fazlası Alman vatandaşı.
Almanya’da yaklaşık 100 bin Türk girişimci, ülkede yaklaşık 400 bin kişiyi istihdam etmekte.
Toplam yatırımları yaklaşık 10 milyar Euro değerinde.
Her yıl 4 milyon Alman, tatilini Türkiye’de geçirmekte.

Ticaret hacmi 26 milyar Euro

TÜRKİYE ile Almanya arasındaki ilişkileri değerlendiren Güler Sabancı, “Almanya ile Türkiye arasındaki yakın işbirliği ve dostluk ilişkileri bir asırdan uzun bir geçmişe sahiptir. Almanya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır ve 1980’den itibaren yaklaşık 8.5 milyar doları bulan yatırımla Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcıdır. Karşılıklı ticaret 2010 yılında yaklaşık 26 milyar Euro’ya ulaşarak yeni bir rekor kırmıştır” dedi.

5 yılda ele alınacak bazı konular şöyle

ÖNÜMÜZDEKİ 5 yılda ele alacakları konuların önemli olduğunu dile getiren Güler Sabancı, burada yanıt arayacakları soruları şöyle sıraladı:
Almanlar ve Türkler, bu küresel sorunu nasıl algılıyor ve bu soruna nasıl yaklaşıyor?
Bu sorun ekonomi ve enerji politikalarını nasıl etkileyebilir?
Almanya ve Türkiye, G-20 toplantılarında konuya nasıl yaklaşacak?
Türkler ve Almanlar, bu konuda birlikte neler yapabilir?
İklim değişikliği söz konusu olduğunda, Almanya ve Türkiye, Çin ve ABD gibi diğer büyük oyuncuların konumunu nasıl algılıyor?

Facebook

Youtube