
Gümülcine bölgesinin ülkede krizden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu belirten Argiropulos, 2011'de ekonomik nedenler yüzünden kapanan işyerlerinin sayısının, yeni açılan işyerlerinin sayısından kat kat fazla olduğunu, 2012 yılının ise daha da kötü olmasının beklenildiğini ifade etti.
Dükkanlar ''haysiyet'' için açık tutuluyor
Gümülcine çarşısında uzun yıllar beyaz eşya dükkanı işleten Esat Mustafa, piyasada daha önce görülmemiş şekilde bir durgunluk yaşandığını belirterek, çok sayıda dükkan ve işyerinin iş olmamasına rağmen, sırf ''haysiyet'' nedeniyle açık kaldığını söyledi.
Gümülcine'nin, herkesin birbirini bildiği küçük bir yer olduğunu, bir dükkan ya da işyerinin ekonomik nedenler yüzünden kapanmasının ''ayıp'' bir şey sayıldığını ifade eden Mustafa, ''Çevremizde kriz nedeniyle temel giderlerini bile karşılayamayan birçok dükkanın sürekli zarar etmesine rağmen sırf bu nedenle açık tutulduğunu biliyoruz. Ancak, bu böyle daha ne kadar sürer, bilinmez. Bir gün toplu bir çöküş duyarsanız, şaşırmayın'' dedi.
Asıl mesleği öğretmenlik olan ancak çalışmasına izin verilmemesi nedeniyle esnaflık yapmak zorunda kaldığını belirten Mustafa, kriz nedeniyle gelirlerdeki düşüşün, insanların satın alma gücünü önemli oranda azalttığını, ortaya çıkan bu durumun da vatandaşları ikinci el eşya arayışına yönlendirdiğini söyledi.
Mustafa, ''Fiyatları büyük oranda düşürdük. Bazı eşyaları neredeyse maliyet fiyatına veriyoruz. Buna rağmen, müşterilerin büyük bölümü önce ikinci el eşya soruyor. Bu durumu yeni aile kuran genç çiftlerde de görmek bizi üzüyor. Tüm ülke krizde. Ancak, Batı Trakya Türk Toplumu, uygulanan ekonomik önlemler nedeniyle daha önce de uzun yıllar bir kriz içinde bulunuyordu. Şimdi durum daha da kötüleşti. Bir an önce bir şeyler yapmak lazım, yarın geç olabilir'' diye konuştu.
AA