
Dormagen, Germany- Alman Federal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre Almanya’nın 2008’in ilk üç aylık döneminde ihracatı 379.1 milyar dolara ulaştı. İhracat, 2007’nin son üç aylık dönemine göre yüzde 21.4’lük arttı. Almanya’nın ihracatını her geçen yıl katlayarak artırması ürettiği ürünlerin taşınması gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Dünyanın dört bir yanına ihraç yapan Almanya, yakın ülkeler daha çok kara ve demiryolu taşımacılığı ile mal gönderiyor.
Almanya’nın ürettiği malları taşıyan büyük filolardan biri de EMS Internationale Spedition Und Transport GmbH. EMS, Düsseldorf, Cologne ve Mönchengladbach şehirleri arasındaki kalan Dormagen şehrinin yaklaşık 9 bin nüfüslu Hackenbroich semtinde kurulu.Almanya-İran arasındaki kara taşımacılığının büyük kısmını üstlenen EMS, işadamı Şeref Tıraş tarafından 1985 yılında kuruldu. Emanuel, Michael ve Şeref isimlerinin baş harfleri de şirketin ismi oldu. Emanuel ve Michael şirketten ayrılınca, şirket Şeref Tıraş’a kaldı.
1972 yılında Almanya’ya gelen Kırşehirli işadamı Tıraş, 1976 yılında çalışmaya başladı. “Ailenin en büyüğü olduğum için kendimi feda ettim,” diyor.
Şirket taşımacılığa ilk önce kiralık tırlarla başladı. EMS’nin iş kapasitesini artırması 1986 yılında Almanya’nın en büyük taşıma şirketlerinden Rhenus Logistics ile işbirliğine gitmesi ile oldu. 14 Kasım 1986’da Rhenus’u ziyarete giden Tıraş, Almanya ile Türkiye ve İran arasındaki ticari malların taşımasını EMS’e almayı başardı. Tarihi günü ile aklında tutuyor çünkü o gün doğumdünü olduğunu söylüyor. Rhenus’un Tıraş’a verdiği doğumgünü hediyesi niteliğindeki iş, EMS’nin hacminin de hızla büyümesini sağladı. O yıl 60 tane kiralık tır filosuna ulaşan Tıraş, kendisine ait ilk tırına 1991’in dördüncü ayında sahip oldu. EMS halen 100’ü kendisine ait olmak üzere toplam 500 tıra sahip.
FAS VE İSPANYA YENİ PAZAR
İran ile yapılan taşıma 500 tırdan 50 tıra kadar düşünce yeni pazarlara girmek kaçınılmaz oldu. EMS İran’ın dışında Fas ve İspanya’ya da kara taşımacılığına başladı. Yeni açtıkları Fas güzergahında ülkenin her köşesine kara taşımacılığı yapıyor. EMS nakliye sektöründe yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlıyor.
Sekiz yıl önce müteahhitlik sektörüne de Artı şirketi ile giren Tıraş, Almanya’da ve Türkiye’de konut ve ticari inşaat işi yapıyor. EMS’nin Almanya’nın yanı sıra İstanbul’da merkezi bulunuyor.
EMS geniş filosu ile yılda 288 bin ton yük taşıyor. Tıraş, Almanya’da Türk olarak en büyük nakliye şirketi olduklarını söylüyor. Türk şirketlerin Avrupa’nın en büyük taşıma filosuna sahip olduğuna dikkat çeken Tıraş, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinin taşımacılık sektörü için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Nitekim önceki yıllarda Alman plakalı tırlarda Türk şöforler çalışabilirken, Almanya Alman plakalı araçlarda Türk şöforlerin çalışmasını yasakladı. EMS bu sıkıntıları aşabilmek için Bulgaristan’da şirket kuruyor.
Her ne kadar toplam taşıma içindeki payı düşürülmeye çalışılsa da, kara taşımacılığı Almanya’da her yıl ortalama yüzde 10 büyüyüyor. Tıraş Almanya’nın ihracatının artmasına paralel olarak büyümenin önünün kesilmesinin zor olduğuna inanıyor.
Şeref Tıraş'ın diğer resimleri için tıklayın.
{gallery}seref{/gallery}