Türkiye’den ailece 4 Temmuz 1993 Pazar günü New Jersey’e geldiler. Dükkan Pazartesi günü kapalıydı. Salı günü ağabeyi ile Dunkin Donuts’a uğrayıp bir kahve aldılar. Woodbridge Jewelry Exchange’teki ağabeyinin dükkanının yolunu tuttular. ‘’O günden beri de çalışıyorum,’’ diyor Yusuf (Joseph) Ceylan. Aslen Mardin’in Midyat ilçesinin Gülgöze köyünden olan Ceylan Ailesi, Körfez krizi sonra Türkiye’de ekonomik şartlar da zorlaşınca yurt dışına çıkışın yollarını aradı. Ceylan, İstanbu Bahçelievler’de liseyi bitirdi. Ağabeyi ve amcası kendilerinden önce ABD’ye gelmişti. Ailece green kartlı olarak Amerika’ya geldiler.
Ağabeyiyle bir süre çalıştıktan sonra yine Woodbridge Exchange’de 2000 yılında kendine dükkan açtı. Woodbridge Exchange’den çıkıp New York City’de mücevher üretim işine girmek çok kişinin cesaret edeceği birşey değildi. New York’ta imalat işine 2006 yılında mücevher sektöründe herkesin yakından tanıdığı işadamı Ekmel Anda ve Dursun Koçak ile birlikte girdi. ‘’Biraz da girişimcilik ruhu olduğu için korkmadık. Ortağım Ekmel de ağabeylik yaptı, yol gösterdi. Gidip büyük denizde boğulalım dedik,’’ diyor.
Unique Settings of New York adıyla wedding band montür üretimine giren ortaklar, o güne kadar sektördeki kuyumculara sahip olmadıkları bir fırsat sundu. 2-3 günde mal teslimi yaparak farklılık yarattılar. O dönem mücevher alanında üretim yapan işletmelerin çoğu maliyetler nedeniyle Manhattan’ın dışına çıkmıştı. Meksika, Porto Riko, Çin’e gidenlerin aksine mücevher sektörünün kalbinde üretim yaptılar. Ceylan, 2006-2013 yılları arasında Unique Setting of New York’ta ortak olarak kaldı. 2009-10 yıllarında ekonomide yaşanan kriz Ceylan’ın kafasını, çalıştığı mücevher sektöründen kaldırmasına da sebep oldu. ‘’Ben şimdi burada full time işim var. Sabahın beşinden akşamın sekizine kadar çalışıyordum. Başka ne yapabilirim diye araştırırken bir arkadaş commercial real estate işini önerdi.’’ İş modelini inceledi. ABD’deki Mc Donalds’, Wellsfargo, CVS, Dunkin Donuts vs gibi retail zincilerin ve bankaların kiraladığı binaların mülk sahipliği. Binanın tüm günlük bakımını içindeki kiracı yapıyordu. Aylık kirayı toplamak dışında bir zahmeti yoktu. İş kafasına yattı. 2009 yılında ticari bina bakmaya başladı, BeKitto Realty Group’u kurdu. İlk binasını 2011’de New Jersey’de aldı. O süre zarfında da Manhattan’daki işine gidip gelmeye devam etti. Zamanla bina sayısı arttıkça da broker community’sinde adı duyuldu. 2014-15 yıllarında ağırlığını ticari emlak işine verdi.
İsmini broker’lar arasında duyurmaya başladığı ilk işini de, Las Vegas’ta bir mücevher şovu sırasında yaşadı. Çalıştığı broker, bir bankanın kiracı olarak bulunduğu bir binayı satış listesine koymadan Ceylan’ı aradı. ‘’Eğer listeye koyarsam iki günde satılır, git bir bak beğenirsen koymayacağım,’’ dedi. Ceylan, Las Vegas’tan New Jersey’deki kardeşini aradı binayı görmesini istedi. Kardeşi binayı beğenince, binayı alım kararını Las Vegas’tan verdi. ‘’O alım broker çevresinde iyi bir isim yapmama vesile oldu,’’ diyor.
Ceylan’ın halen New Jersey’nin yanı sıra New York, Pennsylvania, Massachusetts, Maryland, Virginia, Maine, Florida, Missouri, Ohio’da sahip olduğu binalar var. Bir kısmını alıp satıyor. Fiyat aralıkları da 1-12 milyon dolar arasında değişiyor. Sıfırdan inşaatını yaptığı ticari binalar da var. 10’a yakın yer yaptı, son olarak Neptun, NJ’de sıfırdan kendi inşaa ettiği bina var. ‘'Ancak zaman olarak sıfırdan yapmaktansa hazır bina almak daha mantıklı,’’ diyor.
BeKitto Realty Group şirketinde iki kardeşi de silent partner. Ofis yeri kiralamanın daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Ceylan’ın kiracıları arasında Staples, CVS, Starbucks, Walgreen, Wendy’s, Dollar Store, Investors, Citizen, TD Bank, gibi büyük markalar yer alıyor. Bir sonraki hedefi ise warehouse endüstrisine yoğunlaşmak. ‘’Büyük arazi yok warehouse yapmak için. Online satış yapan şirketlerin şehir merkezlerine yakın büyük depolara ihtiyaç var. Ve bu ihtiyaç daha da artacak,’’ diyor.
‘’Tek başına bu kadar kiracı ile uğraşmak sorun olmuyor mu?’’ sorusuna, ‘’Binalar genelde çok fazla baş ağrısı veren tarzda değil. Zaten pek çok şeyiyle içindeki kiracılar ilgileniyor. Ben de 3 kişinin yaptığı işi yapıyorum. Zamanında hanıma söz verdim. Sabah beşten akşam sekize çalışırken çocukları göremiyordum. Eşime dedim ki, eğer bir gün gelir benim işçiye ihtiyacım olursa ben artık bu işi yapmayacağım,’’ diye cevap veriyor.
Büyük retail zincirlerle çalışsa da Mom and shops’larda hala kendi yerini açma girişimci ruhunun olduğunu söylüyor. Çocuklarının da emlak işiyle uğraşmasını istediğini vurguluyor. ‘’inşallah oğlum ya da kızlarım bu işi yapmak ister. Onlarla her gün konuşuyorum motive etmeye çalışıyorum. Güzel, rahat ve kendini güzel geçirebileceğin iş.’’
Süryani cemaatinden arkadaşlarına da ticari emlak işine girmelerini tavsiyesinde bulunduğunu söylüyor. ‘’Bu işe daha önce giren ve büyüyenler oldu. Devli Group onlardan birisi. Çok da başarılı oldular. Şimdi daha ufak deneyen oldu. Onlar başarısız olunca diğerlerini caydırdı. Mesela bir ev aldı yıktı, ev yaptı. Para yapamayınca dediler ki ‘bak işte bu adam bilmediği işlere girdi, battı.’ Zaten 100-150 ailelik bir toplum. Herkes kısa sürede duydu. Geri kalanların gözleri korktu. Ama başarısız olma nedenleri bir tarafta kuyumculuk yaparken yan iş olarak farklı işe girmeleri. İşin başında durmadığı sürece başarılı olman zor. 20 yıl bu işi yapmış olsaydım çok daha iyi olur diye tahmin ediyorum. Ama kuyumculuk bize çok yardımcı oldu. Bize seed money o işte yaptık. Bugün bana deseler ki kardeşim kuyumcular geri döneceksin, dönmem zor,’’ diyor.
Ceylan, Amerika’ya geldikten bir süre sonra Türkiye’ye çok sıklıkla gidip imkanı bulamasa da geçtiğimiz Ağustos 2022’de babası ve oğlu Kudüs, Mardin, Diyarbakır gibi 12 ili kapsayan Türkiye gezisine katıldı. (Fotoğraflar: Koray Kasap)