×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/turkavenue/public_html/images/Vedat_Obuz

×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Vedat_Obuz

Bir Doktor, Bir Bilimadamı, Bir Mucit, Bir Girişimci: Dr.Vedat Obuz

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Trenton – Vedat Obuz için bilim adami ve doktor ünvanı yanına mucit, işadamı, girişimci, sufi gibi pek çok sıfatı peş peşe sıralamak mümkün. Tıp fakültesinin son yılında Ankara’da kurulan kemik iliği nakli merkezinin kuruluşunda görev alan Obuz, birincilikle kazandığı TUBİTAK/NATO bursuyla 1989 yılında Minnesota Üniversitesi’ne doktora üstü araştırma ve eğitime geldi. Yanında çalıştığı Türk bilimadamı Fatih Uçkun ile birlikte prestijli Blood, PNAS, Radiation Oncology gibi tıbbi dergilerde yayımlanan önemli çalışmalarda görev aldı.


Dr. Obuz’un ABD’ye geldiği yıllardaki ilk hayali Ankara’daki merkeze çocuk kemik iliği bölümünü eklemekti. University of Minnesota Radyasyon Onkoloji ve Kemik İliği bölümünde doktora üstü çalışmalarını yaptı. İhtisas yapmadan Türkiye’ye dönerse yapabileceği hizmetin sınırlı olacağını görünce hem ABD’deki sağlık sistemini daha yakından tanıyıp hem de  ihtisasını dahiliye ve çocuk hastalıkları kombine programında tamamlamaya karar verdi. Philadelphia’daki Albert Einstein Medical Center’da dahiliye ve çocuk bölümlerinde ihtisaslarını 1996’da tamamladı. 

Dr. Obuz, ihtisasın ardından yasal prosedüre göre üç yıllık görev yapan doktorlara green card hakkı tanıyan New Jersey eyaletinin başkenti Trenton’u görev yeri olarak seçti. Trenton’da HIP of NJ isminde bir sigorta şirketine bağlı olarak çalışmaya başladı. Firma iflas ettikten sonra 1999 yılında Lotus Clinics’i kurdu. Obuz, hayatındaki önemli değişimlerinden birinin de Sufizm ile tanışmasından sonra yaşadığını söylüyor. “Her ne olursa olsun, her insana güleryüzle ve insanca hizmet anlayışı, 1996 yılında 90,000 medicaid hastası arasında yapılan bir ankette bir numara doktor çıkmama da vesile oldu. Bu tasavvuf felsefesi ve Mevlana’nın evrensel çağrısının bir sonucuydu,” diyor. 

MEDICAL HOME’UN ÖNCÜLERİNDEN
Dr. Obuz’un üzerinde çalıştığı girişimlerden biri de, “Medical Home Concept” olarak adlandırdığı proje. Projenin hedefi “hastalara evlerindeymiş hissi” vermek. New Jersey’de ilk kez uygulamaya sokulacak sisteme toplam 60 doktor dahil olacak. Benzer bir uygulama Pennsylvania eyaletinde 80 doktorun katılımı ile yürütülüyor.
Her doktorun şirkette 1/60 hissesi olacak ve 50,000 dolar sermaye koymaları istenecek. Merkezin toplam kuruluş sermayesi ise 3 milyon dolar. Profesyonel bir CEO tarafından yönetilecek merkezde, teknolojinin son imkanlarının kullanıldığı hasta takip ve kayıt sistemleri uygulanacak. Trenton’daki merkezin Nisan ayının ilk haftası açılması planlanıyor. 

ANKET İLE DOĞRU TEŞHİS
Dr. Obuz girişimlerinin yanı sıra kendi ofislerinde uyguladığı yazılımları da ayrıca doktor ofislerin kullanımına sunuyor. Dr. Obuz’un VVMD (tm) Visionary Visual Medical Doctor adını verdiği yazılım, hastaların doktora geldikleri andan muayene bitene kadar tüm evreleri dijital ortama aktarıyor. Her hasta muayhaneye geldiğinde bir dakikalık bir ankete tabii tutuluyor. Dokunmatik ekranlarda anketi dolduran hastanın, doğru tedavi uygulanması esas amaç. Patenti Dr. Obuz’a ait olan sistemde insan faktörü en aza indirilerek, hastanın sorununun ne olduğu anlaşılıyor. Soru bankası datasında binlerce farklı kombinasyon bulunuyor. Open source olarak geliştirilen program, farklı yazılımcıların katılımı ile genişleme imkanına sahip.

BİR MUCİT

Dr. Obuz patenti kendisine ait iki ürünü bulunyor. Altı ürün de patent almak için sıra bekliyor.  Dr. Obuz’un Respowell adındaki Astım hastaları için yaptığı spacer’ın özellikleri hem hastanın ilacını daha etkili bir şekilde kullanmasını sağlıyor hem de ilaç kullanımında ciddi bir şekilde tasarruf sağlıyor. Bu alet sayesinde bir hastanın Astım ilacı masrafının % 40 azalması mümkün. Dr. Obuz Türkiye’deki astımlılara yardımcı olmak isteyen resmi veya vakıflara bu ürünü karsız maliyetine vermeye hazır olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE BIO CITY İLE TANIŞIYOR
Dr. Obuz dünyada çok yeni konsept olan “Canlı Tıp” konsept şehrini, İstanbul'a hediye etmek istiyor. Sağlık sektörüne farklı bir bakış açısı ile yaklaşan “Bio City Projesi” çokuluslu yatırımcıların bir arada oldugu proje kapsamında Türkiye’de hastanede görev yapacak doktorların secimi ve eğitim görevini Dr. Obuz’un yine doktor olan ve Türkiye’de yaşayan kardeşi Ibrahim Obuz ile kurduğu Opro, LLC şirketi yapacak.
{gallery}Vedat_Obuz{/gallery}

 

Facebook

Youtube