Meme kanseri tedavisinde bazı olumlu gelişmeler kaydedildi. Maryland eyaletinin Baltimore kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi Kanser Merkezi’nden uzmanlar kanserle mücadele eden bir ilacı doğrudan meme tümörüne zerketmeyi başardı. İlk sonuçlar bu tedavi yönteminin sadece tümörü öldürmekle kalmadığını, aynı zamanda hastayı ameliyattan ve ciddi yan etkileri olan diğer tedavi yöntemlerinden de kurtardığını gösteriyor.
İlk aşamaları mamogramla teşhis edilen meme kanseri için standart tedavi yöntemi tümörün ameliyatla alınması, radyasyon terapisi ve sonrasında hormon tedavisi. Meme kanserine yakalanma riski yüksek kadınlar risk faktörünü ortadan kaldırmak için bir ya da iki memelerinin birden alınmasını tercih edebiliyor.
Johns Hopkins Kanser Merkezi’nden onkolog Doktor Vared Sterns ise, daha farklı bir yaklaşım üzerinde çalışıyor. Doktor Sterns, “Meme kanseri çoğunlukla memenin içinde, süt kanallarındaki hücrelerde başlıyor. Bu tehlikeli hücreleri yok etmeyi başarabilir, dolayısıyla meme kanserini önleyebilir miyiz? Bunu araştırıyoruz,” diyor.
Tedavi yöntemi, az miktarda kemoterapi ilacının hastanın meme ucundan kanser hücrelerinin oluştuğu süt kanallarına verilmesinden oluşuyor. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Uzmanlar, klinik deneylerde bu tekniğin damardan kemoterapi uygulamasına göre daha etkili ve daha az zehirleyici olduğunu gördü.
Doktor Sterns, “Memeye verilen ilacın yoğunluğunun çok yüksek, ancak kan dolaşımında görülen ilaç yoğunluğunun çok düşük olduğunu belirledik,” şeklinde konuşuyor.
Geleneksel kemoterapi tedavisindeyse tam tersi sözkonusu: Damardan kan dolaşımına verilen ilacın yoğunluğu, en çok ihtiyaç olan meme dokusunda çok daha düşük. Klinik deneyler o kadar umut verici ki bu yeni uygulama meme kanserinin ilk aşamalarında ya da meme kanseri riski taşıyanlarda standart tedavi haline gelebilir.
Doktor Vared Sterns, “Tedavinin kısa zamanda mamogram merkezlerinde bile uygulanır hale gelmesini umuyorum. Araştırma aşamasında kısa süren ve ağrısız olan bu yöntemi hasta hastaneye yatırılmadan uyguladık,” diyor.
Doktor Sterns bu yöntemi kolonoskopiye benzetiyor. Bağırsaklarda polip görüldüğünde polipler kanserleşmeden alınıyor.
Doktor Sterns’e göre uzmanların ihtiyaç duyulan ilaç miktarını ve ne sıklıkta uygulanması gerektiğini bulması gerekiyor. Sterns bunun 10 yıl alacağı görüşünde. Bu yöntemin etkili olduğunun kanıtlanması durumunda erken safhadaki meme kanseri hastaları için standart tedavi haline gelmesi mümkün. (Carol Pearson | Washington Voice of America)
Sağlık
Meme Kanseri Tedavisinde Olumlu Gelişme
- Sağlık
- Hits: 126916