Madison Square Garden'deki Sultan'ın Aslanı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Cemil Ozyurt - Dünyanın en ünlü spor arenası, Madison Square Garden 1879 yılında inşaa edildiğinde boks, sirk, bisiklet yarışı, güreş ve diğer spor müsabakalarının merkeziydi. 10 bin kişilik seyirci kapasitesi vardı. En çok ilgi gören yarışlardan biri de bisiklet yarışlarıydı. Dünyanın ilk kapalı buz hokeyi de Madison Square Garden'da açıldı.
Güreş dönemin popüler sporlarından biriydi ve dünyanın dört bir yanından ünlü güreşciler arenada ringe çıkıyordu.
Adalı Halil de 1898 yılında dünya güreş şampiyonluğu için piste çıkanlardandı. "Sultanın Aslanı" takma adıyla güreşen Adalı Halil, Amerika şampiyonu Tom Jenkins'le 45 dakika güreşti. Yaklaşık 3 bin kişinin seyrettiği maçta Adalı Halil, maç boyunca rakibini pistte yakalamak için uğraşır ama kurnaz rakibini yakalamayı başaramaz.

Seyirciler homurdanmaya, Jenkins'e korkak diye bağırmaya başlar. Adalı o kadar yorulur ki, seyircilerden havlu alıp terini silecek kadar zamanı vardır. Bu hareketi teknik faul almasına neden olur. İlk raundu teknik faulle geriye düşen Sultanın Aslanı, 45 dakika süresince rakibini ringte bir türlü güreşe çekemez. En sonunda pistin ortasında durur ve Jenkins'in üstüne gelmesini bekler. Sonra da karşılık vererek ilk puanını alır ve maç berabere biter.

Adalı Halil, ABD'de kaldığı sürede Chicago'dan Boston'a pek çok şehirde sayısız maça çıktı. Bir defasında ringte yere vurduğu güreşçilerden birinin ölmesi, linç tehlikesi atlatmasına neden olur. Seyirciler içinden Şebinkarahisarlı İsmail Yıldız "çabuk kaç" diye bağırması ile hayatını kurtarır.

1871 yılında Meriç Nehri yakınlarında Adaiç bölgesinde Kilise köyünde doğan Adalı Halil, efsane güreşçi Kel Aliço'nun öğrencisidir. 129 kilo ağırlığındaki Adalı Halil,  Koca Yusuf ve Hacı Filiz'le birlikte ABD'de Türk güreşçilerin gücünü gösteren üç Türk güreşçisinden biridir. Adalı Halil hayatının son yıllarını fakirlik içinde geçirir ve zatüreden ölür. Mezarı Edirne Kasımpaşa Camii önündedir. Geleneksel Kırkpınar güreşlerine katılan pehlivanlar güreş başlamadan Adalı Halil'in kabrini ziyaret etmeleri gelenek halini almıştır.





  

Facebook

Youtube