Hollandalı Türk İşçilerin Hakları Korundu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Hollanda'daki Türk işçilerin kazanılmış bazı sosyal haklarını etkileyecek tedbirler, Türk hükümetinin itirazıyla gündemden düştü. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türk asıllı Hollandalı Sosyalist parlamenter Emine Bozkurt, Türkiye'nin ayrıntılı gerekçesiyle yaptığı açıklamadan sonra Hollanda hükümetinin Eylül ayından bu yana bir daha konuyu gündeme getirmediğini ifade etti.

Bozkurt, şu bilgileri verdi: ''Hollanda hükümeti, Türk vatandaşlarının Hollanda'da kazandıkları bazı sosyal güvenlik haklarını etkileyecek birtakım tedbirleri gündeme getirdi. Ancak Türk hükümeti bu tür tedbirlerin Türkiye ve Hollanda arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesinin, Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi ve 3-80 sayılı Türkiye AB ortaklık konseyi kararının 3. ve 6. maddesinin 1 fıkrasına aykırılık teşkil edeceğini dile getirdi. Konu şu anda kapanmış görünmektedir. Hollanda hükümeti Eylül ayından sonra bu konuya geri dönüş yapmamıştır.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen ay Paris'te AA'ya verdiği özel mülakatta, ''Hollanda'da çalışıp emekli olup, Türkiye'ye dönen Türk işçilerinin kendilerine verilmiş sosyal hakların ellerinden alınmasına Türkiye'nin sert tepki göstereceğini'' söylemişti.