Boston-İstanbul Hattında Teknoloji Köprüsü

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Boston-İstanbul hattında teknoloji köprüsü Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) Boston’daki üssüyle Avea’nın İstanbul-Ümraniye’deki teknoloji merkezi arasında teknoloji köprüsü kuruldu. Bu çerçevede MIT Mobile Experience Lab ile AvaLabs’in ortak çalışmalarıyla geleceğin teknolojilerinin üretilmesi hedefleniyor. Avea’nın teknoloji merkezi AveaLabs’i uluslararası bir Ar-Ge merkezine dönüştürmeye de katkı sağlaması planlanan işbirliği çerçevesinde önce akıllı şehirler ve sağlık alanlarındaki çözümlere odaklanılacak.


 


Teknoloji ve mühendislik konularında dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) Boston’daki üssüyle Avea’nın İstanbul-Ümraniye’deki Teknoloji Merkezi arasında bilişim köprüsü kuruldu. İmzalanan işbirliği çerçevesinde MIT Mobile Experience Lab’in birikim ve deneyimleri ile Avea’nın Ar-Ge merkezi geleceğin teknolojilerinin üretilmesi için kullanılacak. AveaLabs’i uluslararası bir Ar-Ge merkezine dönüştürmeye de katkı sağlaması planlanan işbirliği çerçevesinde önce akıllı şehirler ve sağlık alanlarındaki çözümlere odaklanılacak. Akıllı şehirde sadece ulaşım olarak değil bütün belediyecilik hizmetlerinin verilmesi, sağlıkta ise mobil tahlil gibi projeler geliştirilmesi planlanıyor. Akıllı şehirler konusunda başta İstanbul olmak üzere şehirler için prototipler hazırlanacak ve hızla hayata geçirilecek. Avea, MIT Mobile Experience Lab’de yapılan ‘Design without Boundaries’ araştırma dersine de sponsor oldu.

Yarının teknolojileri

MIT ile işbirliğini ‘Ar-Ge kardeşliği’ olarak değerlendiren Avea CEO’su Erkan Akdemir, kurulan bilişim köprüsüyle Türkiye’nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekillendirilmesine katkı sağlayacaklarını söyledi. Akdemir, “Türkiye’nin en genç GSM operatörü olarak ilim neredeyse üşenmiyor oraya gidiyoruz. Sınırları aşan hedeflerimize ulaşmak için MIT ile bir nevi Ar-Ge kardeşliği yaptık. Biz de pek çokları gibi, MIT’nin gerçekleştirdiği bir konferansa, bir panele ya da bir etkinliğe destek olabilirdik. Bunu yapmadık çünkü biz uzun vadeli düşünüyoruz, çünkü hedefimizi Avealabs’ı geleceğin Mobile Experience Labs’ı yapmak olarak belirledik. İşbirliğimizle MIT’nin çalışma ilkelerini, araştırma modellerini ve geleceğe bakış açısını Avea nezdinde Türkiye’ye taşıyacak bir aşı rolünü üstlendik. Türkiye’nin teknoloji geleceğinin daha verimli şekillendirilmesinde bu aşının tutacağına inancımız ise tam” dedi.

Bu işbirliği ile MIT’nin Avea’nın öncelikli alanları için araştırma yapacağını kaydeden Akdemir, “2012 için bu alanları akıllı şehirler ve sağlığın başta geldiği mobil uygulamalar olarak belirledik. Bu laboratuvardan çıkan projeleri hayata da geçirebiliriz. Kendimize sınır koymadık. Bir ayağımız Türkiye’de pergel misali dünyada döneceğiz. Nerede ve nasıl daha iyi oluyorsa onu yapmak için uğraş verecek ve onun peşinde gideceğiz” diye konuştu. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin de Avea’nın 17 bin metrekarelik Türkiye’nin alanındaki ilk ve tek Ar-Ge merkezinde 220 Türk mühendisin geleceğin teknolojileri ve uygulamaları için çalıştığını belirtti.

Şahin, şöyle konuştu: “Avea olarak öncelikli hedefimiz, ülkemizin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için son teknolojilerin etkin bir biçimde kullanılmasına ve bilgiye hızlı bir biçimde erişim sağlanmasına alt yapı hazırlamak. Bu alt yapıyı hazırlayan teknolojinin kalbi ise AveaLabs’in de içinde yer aldığı Avea Ar-Ge Merkezi’nde atıyor. Avealabs’de oluşturduğumuz Ar-Ge ekosisteminin, MIT Mobile Experience Laboratory’de sponsor olduğumuz Design without Boundaries araştırması ile bugünün şehirlerinin yarının akıllı şehirlerine dönüşümüne yönelik aşamalar kaydedilecek. Bu, işbirliğimizin sadece bir maddesini oluşturuyor. Ayrıca, özellikle mobil sağlık ve akıllı şehirler kapsamındaki konuların işlendiği, lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik bir workshop düzenlenmesi ve AveaLabs ekibinden arkadaşlarımızın MIT’deki çalışmalara katılması da yer alıyor. Bu işbirliği ile Avea Labs’ın sınırlarını dünya olarak değiştirdik.”

Fırsatın kazası olmaz

Bu arada işbirliğine ilişkin gerçekleştirilen gala yemeğinde ise Boston Türkiye Başkonsolosu Murat Lütem’in yanı sıra, Boston’da yaşayan Türk çalışan ve Türk girişimcileri ile bir araya gelen Erkan Akdemir, ABD’deki girişimcileri birlikte çalışmaya davet etti. Akdemir, “Türkiye, ABD’ye en çok öğrenci gönderen 10. ülke konumunda. Ama artık Türkiye’de de çok fırsatlar var ve fırsatın kazası olmaz, önünüze gelince değerlendireceksiniz. Gelin bizlerle, uzaktan çalışın. Geleceğin teknolojilerini birlikte şekillendirelim” dedi.

MIT mezunlarının kurduğu şirketler 11. büyük ekonomi olurdu!

ERKAN Akdemir, neden MIT’yi seçtiklerini ise şöyle açıkladı: “2009 yılındaki datalar 25 bin 800 şirketin MIT mezunları tarafından kurulduğunu gösteriyor. Çarklar biraz da MIT mezunlarıyla dönüyor desek abartmış olmayız. MIT mezunlarının kurdukları bu şirketlerle şirketlerde 3 bin 300 çalışan 2 trilyon dolar tutarında yıllık gelir üretiyor. Eğer bu şirketler bir ülke ekonomisi oluştursalardı, dünyanın 11. büyük ekonomisine sahip olurdu.

Yani MIT bir üniversiteden fazlası. MIT’nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunlarının bugüne kadar kazandığı 77 Nobel Ödülü, ‘Neden MIT?’ sorusunu en iyi şekilde cevaplıyor. Üstelik bu ödüllerin 15’i son beş yıl içinde kazanılmış. 1997 yılından başlayarak her yıl bir MIT mezunu, öğrencisi ya da eğitim ve araştırma görevlisi Nobel ödülü almış. MIT, bilimsel buluşları kadar, dünyada teknolojiye yön veren uygulamaları, dünyaya armağan ettiği proje ve fikirleri ile de ön planda.

Time Dergisi’nin her yıl seçtiği dünyanın en iyi 10 inovasyon projesi sıralamasında MIT’den ortalama 2 ya da 3 proje yer aldığını görmek neredeyse sıradanlaştı. Son kullanıcı bilmese de hayatımızdaki pek çok ürün, MIT imzasını taşıyor. Örneğin market satışları 6.5 milyar doları bulan Akamai, çocukların vazgeçilmez oyuncağı LEGO gibi şirketler, hep bu inovatif ortamdan çıktı. Avea olarak gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği ile bu kültürü, ülkemize taşıyacağımız aşı rolünü üstleneceğiz.”

Ekipte Türk doçent var

20 kişilik bir araştırma ekibinden oluşan Mobile Experience Lab’ta Türkiye’den de bir araştırmacı bulunuyor. Doçent Pelin Arslan’ın yer aldığı ekibin, NFC, mobil ödeme, lokasyon bazlı servisler gibi konularının yanısıra, Paris Belediyesi ile yürütülen interaktif otobüs durağı, Cisco ile yapılan kişisel seyahat asistanı gibi çalışmaları var. MIT’teki bir diğer laboratuvar Game Lab-Gambit. Oyun tasarlamak için kurulan Gambit’teki çalışmaların sponsoru ise Singapur devleti.

Avea tüm dünya için değerli bir iş ortağı

MIT Direktörü Dr. Federico Casalegno, MIT Experience Lab’in insan odaklı araştırmalarla ‘Tüketicinin hayatını nasıl değiştirebiliriz’ üzerine kurulu bir çalışma sistemi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Avea ile birlikte adım attığımız bu yeni yolda ise her hafta AveaLabs ile telekonferanslar düzenleyerek, ders kapsamında Boston-İstanbul arası karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz. AveaLabs ve MIT, telekom alanında nasıl verimli sonuçlar elde eder, bunu tartışıyoruz. MIT Experience Lab ile AveaLabs birbiriyle örtüşen iki kurum. Avea dinamik, güçlü bir operatör, sadece bizim için değil tüm dünya için değerli bir çalışma ortağı. Birlikte verimli sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz.”  (Necla DALAN / VATAN)