Alman Devlet Adamının Ses Kaydı 123 Yıl Sonra New Jersey de Çıktı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Alman devlet adamı Otto von Bismarck'ın bir balmumu silindir üzerine yapılan ses kaydı ilk kez yayınlandı. Böylece Bismarck'ın sesi 100 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez duyulmuş oldu.
1889 yılında, mucit Thomas Edison'un yanında çalışan bir teknisyen tarafından yapılan kayıt Thomas Edison Ulusal Tarih Parkı Müzesi tarafından dijital teknoloji kullanılarak restore edildi.

 

Almanya'daki Otto von Bismarck Vakfı, kaybolduğu sanılan bu ses kaydının tarihî önem taşıdığını ve büyük mutluluk duyduklarını açıkladı.
 
Bismarck'ın ses kaydı, 1957'de Thomas Edison'un Amerika Birleşik Devletleri'nin New Jersey eyaletindeki laboratuvarında bulunan ve üzerlerine hiçbir etiket konulmamış 17 kayıttan birisi.
 
Bismarck'ın sesi oldukça uzaktan duyulsa ve ses kalitesi çok kötü olsa da, Alman devlet adamının şiirlerden bölümler okuduğu, şarkı söylediği ve oğluna nasihatlerde bulunduğu duyuluyor.
 
Garip bir biçimde, ses kaydının bir bölümünde, Otto von Bismarck'ın, Fransız Milli Marşı La Marseillaise'in ilk satırını söylediği de duyuluyor.
 
Edison'un laboratuvarında bulunan ses kayıtlarında, Otto von Bismarck'ın yanısıra, Alman ve Macar müzisyenlerin şarkıları da var. Polonyalı besteci Freederyk Chopin'in, kaydı yapılan ilk eseri olduğu düşünülen bir müzik eseri de bulunan kayıtlar arasında.
 
1815-1898 yılları arasında yaşayan Otto von Bismarck, farklı Alman devletlerini Prusya liderliğinde bir Alman İmparatorluğu altında toplayan ve Avrupa'da 1914 yılına kadar devam edecek barış sürecini sağlayan bir 'güçler dengesini' oluşturan devlet adamı olarak biliniyor. AA