
Peki nedir bu ''İçerik Çiftlikleri'' ve arama motorlarının neden hedefindeler? Rhxo Technology CEO'su Mesut Darendeli, ''içerik çiftliği'' olarak adlandırılan sitelerin, niş bir kitleye hitap etmeksizin, her tür kategoride yoğun içerik oluşturmak süretiyle yayın yapan ve bu içerik sayfalarına yoğun bir şekilde reklam yerleştirerek gelir elde etmeye çalışan Web siteleri olduğunu söylüyor.
Birbirinin benzeri içerik çiftliklerinin 2000 yılından beri aktif şekilde arama motorları hedefli olarak trafik yaratmaya ve bu yarattıkları siteleri de arama motorlarında aramalarda ilk sıralarda çıkarmayı başaran site sahipleri, arama motorlarından gelen reklamlarla bir anlamda haksız kazanç elde etmiş oluyorlardı. Darendeli, özellikle Google'a reklamverenlerin 'kendi reklamlarının yeterince tık'lama aldıklarını ancak gelen tık'lamaların hedef kitleleri olmadığından yakındıklarına dikkat çekerek, ''İçerik çiftliklerinde Google gibi arama motorlarının kelime arama tool'ları bulunuyor. Bu tool'ları kullanarak, arama esnasında istenilen siteye ulaşılabiliyor. Mesela Google'un Adsense sisteminde sağlık, eğitim, bio-teknoloji gibi kategorilere daha çok para ödeniyor. Sağlık reklamına tık yapmak daha çok para kazandırıyor. İçerik çiftlikleri de en çok hangi kategorilerde ödeme yapılıyorsa, onu takip edip ona göre içerik oluşturuyorlar. Tık başına 70 cent'e kadar ödeme yapan reklamlar var. Bu kategoriye göre değişiyor. 100-200 makale ile bu işi başarmak mümkün değil. Onun için on binlerce makale olması lazım,'' diye konuşuyor.
Google yazılımcıları son üç yıldır reklamverenlerin tık'lamaların karşılığı alamadığı şikayetine karşılık bir çalışma yürüttüğünü hatırlatan Darendeli, iki ay önce de algoritmasında değişikliğe gittiğini vurguluyor.
''İçerik çiftlikleri nedeniyle müşterilerini kaybetmemek ve daha iyi bir servis sağlamak için yeni bir algoritma üzerinde çalışmalar uzun süredir devam ediyordu. Google algoritmayı değiştikten sonra arama sonucu ortaya çıkan sonuçların yüzde 11.8' değişti. İçerik çiftlikleri bundan direkt etkilendi. Aramalarda listenen sonuçların yüzde 11.8'i değişmeye başladı. Daima Internet üzerinde arama motorları ile içerik çiftlikleri ile rekabet vardır. Geliştirilen algoritmaya karşılık, içerik çiftliklerinin yeni modeller geliştirmesi muhtemel. Ancak Google'ın algoritması daha da gelişecek. Daha fazla parametre ile çalışmaya başlayacak. Algoritmanın sonuçlara etkisi artacak.''
SEMANTIC ARAMA- ANLAMLI / İLİŞKİSEL İÇERİK GELİYOR
Internet dünyasını yakın gelecekte bekleyen bir başka yenilik ise Web 3.0 olarak adlandırılan, arama motorlarının yapay zekaya kavuşturulması. Bu sistemde ziyaretçinin davranışlarını ölçerek, hangi parfümü almış, hangi spor ayakkabısını giyiyor gibi tüketici eğilimleri ile kullanıcının istekleri ile arama sonuçlarını ilişkilendiriyor. Semantic'e geçişle birlikte içerik çiftliklerinin hiç şansı kalmayacağının altını çiziyor.
Semantic arama konusunda yoğunlaşanlardan biri de Türk girişimci Hakia.com'un kurucusu Rıza C. Berkan. Google bu anlamda çalışmalarını gizli tutuyor ancak 2013 itibraiyle Web'te tüm arama motorları Semantic arama metodundan yararlanmaya başlayacak.