81 Yıl Sonra Türkçe Eğitime Başladı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Karadağ'ın Taşlıca (Pljevlija) kentinde 1918 yılında son medresenin kapatılmasıyla dini ve Türkçe eğitimin sona erdiği ülkede, önceki yıl eğitime başlayan Mehmet Fatih Medresesi'yle birlikte (İmam Hatip Lisesi) Boşnak ve Arnavut öğrenciler, hem dini hem de Türkçe eğitim almaya başladı. Osmanlı döneminde dini eğitimin verildiği 9 medresenin bulunduğu Karadağ'da, son medrese, ülkenin Sancak bölgesinde bir zamanlar Türklerin yoğun yaşadığı Taşlıca kentinde 1918 yılında kapatıldı. Eski Yugoslavya'nın dağılması ve Arnavutluk'taki komünist rejimin yıkılmasıyla birlikte bölge ülkelerinin tamamında dini eğitim veren medreseler (imam hatip liseleri) yeniden eğitim ve öğretim hayatına başlarken, sadece Karadağ'da bu eğitim kurumları açılamadı.

Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı), ülkede dini eğitimin yanı sıra Türkçenin de öğretileceği bir imam hatip lisesi kurulması için yaklaşık 10 yıl önce proje hazırladı.

İslam Kalkınma Bankası ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) destekleriyle Orta Asya Türk mimari tarzıyla Podgoritsa yakınlarında yaptırılan imam hatip lisesi, 2009 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı.

Karadağ'ı Osmanlı topraklarına katan Fatih'in isminin verildiği imam hatip lisesinde, şimdi 160 öğrenci, dini eğitimin yanı sıra, Karadağ Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı kapsamında ders işliyor, ayrıca Türkçe öğreniyor.

İmam hatip lisesi idarecileri, Osmanlı zamanında da medreselerde Arapçanın yanı sıra Türkçenin de öğretildiğini belirterek, kendilerinin de bu geleneği devam ettirdiklerini kaydetti.

''TÜRKÇEYE VERDİĞİMİZ ÖNEMİ GİZLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ''
Mehmet Fatih İmam Hatip Lisesi Müdürü ve Karadağ İslam Birliği Dış İlişkiler Başkanı Ömer Halil Kayoshay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'dan sonra ülkede ilk kez açılan, dini ve Türkçe eğitimin verildiği okulda görev yapmanın sevincini yaşadığını kaydetti.

Okulun yapımında Türkiye'nin ciddi katkıları bulunduğunu ve şu anda okulda 64'ü yatılı, 160 erkek öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Kayoshay, kız öğrenciler için de bir okul inşa etmeyi planladıklarını vurguladı.

Kayoshay, kız öğrenciler için yaptırılacak okul için kaynak arayışında bulunduklarını ifade ederek, bu tür bir eğitime ülkedeki Müslüman ailelerin kızlarının da ciddi bir ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.

Okulda öğrencilere anadillerinin yanı sıra Türkçe, İngilizce ve Arapça da eğitim verildiğine dikkati çeken Kayoshay, ancak mecburi ders olan Türkçenin öğrencilere 4 yıl boyunca öğretildiğini kaydetti.

Kayoshay, şöyle konuştu: ''Türkçeye verdiğimiz önemi gizlemek zorunda değiliz. Çünkü bizim İslam Birliği'nin (Diyanet) Türkiye ile ilişkileri çok kuvvetlidir. Medresemizin yönetimini de zaten İslam Birliği belirliyor. Burada öğrenim gören öğrencilerin önemli kısımını mezun olduktan sonra, yüksek eğitim için Türkiye'ye göndermeyi düşünüyoruz. Bu nedenle öğrencilerimizin şimdiden Türkçe öğrenmesini çok önemsiyoruz. Aslında eskiden bu bölgede zaten Türkçe bilen çoktu, yeniden Türkçenin bu bölgede önemli bir dil olacağına inanıyoruz.'' Karadağ'da nisan ayında yapılan nüfus sayımına göre, 625 bin 266 nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 20'sini Müslüman Boşnak ve Arnavut nüfus oluşturuyor. AA