İsrail Büyükelçisi'nin Yemin Törenine Namık Tan da Davetliydi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
ABD Başkanı Barak Obama’nın ülkenin İsrail nezdindeki yeni büyükelçisi olarak atadığı, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Dan Shapiro’nun, Washington’da düzenlenen and içme töreninde konuklar arasında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da yer aldığına dikkat çekildi.
Yahudi kökenli olan ve Barack Obama’nın başkanlık seçimi kampanyası sırasında ABD’deki Yahudi örgütlerinin desteğinin sağlanmasında önemli rol oynadığı belirtilen Dan Sharipo’nun, Dışişleri Bakanlığında Bakan Hillary Clinton’un huzurunda yemin ettiği törene Washington Büyükelçisi Nanık Tan da davet edildi.
Haaretz gazetesinin bu konudaki haberinde törende konuları arasında İsrail, Türkiye ve Fas Büyükelçileriyle Filistin Kurtuluş Örgütü’nün Washington’daki temsilcisi ve İsrail’in eski Kurmay Başkanı Aşkenazi’nin de bulunduğuna dikkat çekti.

Eski Tel Aviv Büyükelçisi olan Namık Tan, Mayıs 2010’da dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskını soruşturan BM Paneli’nin raporuna ilişkin bir uzlaşıya varılması amacıyla Türkiye ile İsrail’in üst düzey yetkilileri arasında son haftalarda ABD’de yapılan ancak sonuç vermeyen yoğun müzakerelerde yer aldığı belirtilmişti.
Filo baskının ardından iyice bozulan Türk-İsrailli ilişkinin onarılmasını isteyen Obama Yönetiminin de, müzakerelerde sonuç alınması için aktif biçimde devrede olduğu da ifade edilmişti.

Bu arada, Hillary Clinton, törende yaptığı konuşmada Obama’nın İsrail’e büyükelçi olarak “en yakın danışmalarından biri”ni gönderdiğine dikkat çekerken Shapiro’nun ABD Başbakanı Obama’nın kendisine güvenlik konusunu başlıca öncelik yapma talimatının verdiğini söyledi.(ANKA)