Turkish Passport Belgeseli NYU Salonunda

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

2. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa'da görev yapan Türk diplomatların Türk pasaportu vererek hayatlarını kurtardığı yüzlerce Yahudi'yi konu alan Turkish Passport belgeseli New York Üniversitesi'nde gösterildi. Aralarında Türkiye Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ertuğrul Apakan'ın da yer aldığı yaklaşık 300 kişinin katıldığı New York Universitesi Kimmel Center for University Eisner & Lubin Auditorium'da gösterim öncesinde konuşan Steinhardt School of Culture, Education and Human Development Dekanı Mary Brabeck, filmin gösteriminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Filmin gösterimine destek olan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel'e de teşekkür eden Brabeck, kültürleri kaynaştırıcı ve birleştirici etkinliklere devam etmek istediklerini söyledi. 


 

Daha sonra söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel de, insanlık tarihinin kara günlerinin tekrar yaşanmaması için bu tür projelere destek verdiklerini ve soykırımı inkar edenlerin ve antisemitik duygular besleyenlerin yoğunlaştığı bir dönemde filmin gösterime girmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Filme destek olma nedenlerini sadece Türk diplomatların Yahudileri kurtardığı için değil, insanlığa güzel bir örnek teşkil ettikleri için olduğuna değinen Yücel, filmin yapımcılarından birinin NYU diğerinin Bahçeşehir Üniversitesi mezunu olmalarına dikkat çekti.  Konuşmasında filmin yapımcılarından Güneş Çelikcan'a teşekkür eden Yücel, millet olarak acıyı, açlığı, savaşı yaşamış 3 medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkenin insanları olarak zorda kalanlara yardımcı olmalarının doğal olduğunu söyledi. Fransızca olarak çekilen ve İngilizce altyazı ile gösterilen filmle ilgili konuşan Güneş Çelikcan da, desteklerinden dolayı NYU ve Bahçeşehir Üniversitesi'ne teşekkür etti. Çelikcan'a bir teşekkür sertifikası da Enver Yücel tarafından takdim edildi. Gösterim öncesi konuşan Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Elçisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, salonda bulunan 2. Dünya Savaşı yıllarında başkonsolos olarak görev yapan Selahattin Ülkümen'in oğlu Mehmet Ülkümen'i salona tanıttı.

Filmin gösteriminde Başkansolos Yardımcısı İsmet Erikan, Turizm Ataşesi Ebru Ejder, Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Seçilmiş, Turkish Forum eski Başkanı ve NYU öğretim görevlilerinden Seyhan Erden Arkonaç, Rixos Oteller Yönetim kurulu üyesi İbrahim Artukarslan, Avukat Barbaros Karaahmetoğlu, TACCI Yönetim Kurulu üyesi Tahir Erimli gibi pek çok sayıda Türk ve Amerikalı konuk katıldı.

Türkiye’de de gösterime giren ve büyük ses getiren belgesel, 29 Mart 2012 Perşembe günü de Yale Üniversitesi’nde gösterime girecek. ABD’deki ilk gösterimi geçtiğimiz aylarda Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk Pasaportu” belgeseli, ABD’nin diğer üniversitelerinde de gösterilmeye devam edecek.

TÜRK PASAPORTU HAKKINDA

II. Dünya Savaşı döneminde Avrupa'da pek çok kapı Yahudilerin yüzüne kapanırken, farklı ülkelerde konsolosluklarda görev yapan Türk diplomatları nüfuzlarını kullanarak onlarca Musevi'yi soykırımın elinden kurtarmalarını konu alan belgeselde, ya kamplardan, ya kamplara doğru yol alan trenlerden kurtarılan Yahudiler  Türk diplomatların insiyatifiyle vatandaşlığa geçirilip passaport sahibi olmaları ve bu sayede Türkiye'ye yollanmaları konu alınıyor.


Bu döneme tanıklık eden diplomat ve Yahudilerin kendi anlatımlarıyla kurulan filmin hikayesi yazılı ve görsel tarihi belgelerle desteklenerek o dönem boyunca yaşananları bütün açıklığı ile ortaya koyma amacı güdüyor.


Reklamcılık sektöründe yönetmen olarak tanınan Burak Cem Arlıel, Güneş Çelikcan ve Bahadır Arliel'in yapımcılığında çekilen belgesel  iki senelik uzun bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Türk Passaportu bir dönemin tarihine ışık tutması açısından ilgi çekti, pek çok festivalde gösterildi. Belgeselde o yıllarda Avrupa'dan Türkiye'ye yola çıkan trenlere bindirilen Fransız vatandaşı Yahudilerin yanı sıra 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Güleryüz, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen'in oğlu Mehmet Ülkümen ile yapılan röportajlara da yer veriliyor.