
Endemol'un Seçimi
Bir dönem rating rekorları kırarak, Türk televizyon tarihinde pekçok ilki başaran "Var Mısın Yok Musun?" (Deal or not Deal ? ) format haklarını elinde bulunduran Endemol Türkiye, bu kez sunucu seçimini Asuman Krause'den yana kullandı. Daha önce ‘Wipe Out’ ve ‘Fear Factor’ serilerinde başarılı sunumu ile dikkatleri üstüne çeken Asuman Krause, uluslararası formatın yeni yüzü olacak.
"Var Mısın Yok Musun" ve Acun
10 Eylül 2007 tarihinde Show Tv'de yayınlanmaya başlanan "Var Mısın Yok Musun ?" başlangıçta, Ana Haber öncesi saat diliminde yayınlandı. Bir süre izlenme oranlarında istenen başarıyı yakalayamayan yarışma, yayından kaldırılması planlandığı haftalarda izleyicinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Kısa zamanda Prime Time (19:00-23:00) dilimine alınan program rekor üstüne rekor kırarak, o dönem en popüler olan dizilerin bile düşük ratingler almasına sebep olmuştu. Hatta o aralar, bir dizi yapımcısı " Yarışma programları böylesine uzun sürelerde yayınlanıp bu kadar rating aldığı sürece bizim dizi yapmamız mümkün olmayacak" şeklinde bir açıklamada bile bulunmuştu. 3 saate yakın süresiyle Show Tv'nin gün ratinglerini üst sıralara çeken programın başarısı, kanal yönetimini iştahlandırmış ve yayın günü kimi zaman 5 güne bile çıkarılmıştı(Bir kanal için 3 kimi zaman 4 saat süren ve yüksek rating alan bir yarışma programının maliyeti bir dizinin maliyetinin kimi zaman 5'te 1'i kadar olabiliyor).
Ünlü Konuklar ve Dünya Starları
"Var Mısın Yok Musun ?" programı rating başarısının yanısıra, programına davet ettiği ünlüleri ile de çok konuşuldu. Dünyaca ünlü R&B grubu "50 Cent" in programına seyirci olarak katılmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Programa, Adriana Lima, Paris Hilton, Emma Willis ( Bruce Willis'in eşi) gibi dünyaca ünlü yüzler konuk oldu. Ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın katıldığı programın korsan CD'leri bile basıldı.
Hamdi bey ve Asuman Krause ile Var Mısın ?
Asuman Krause'li ilk bölümü 8 Kasım akşamı yayınlanacak yarışmada, Hamdi Bey yine telefonun başında olacak. Aynı formatta devam edecek ‘Var mısın, Yok musun?’, Salı, Çarşamba ve Perşembe akşamları seyirciyle buluşacak.
Şöylesine bir televizyon geçmişine bir baktığımda, Asuman Krause, "Var Mısın Yok Musun?" programının sunuculuğunu Acun'dan devralması akıllara daha önceki formatları getiriyor. Bilindiği gibi Acun Ilıcalı 2003 yılında yayın hayatına başlayan "Acun Firarda" programını hazırlarken, Endemol tarafından "Fear Factor" programının format haklarını vermesiyle, bir anda Dünyanın en büyük format üreticisi Hollanda merkezli şirket Endemol'ün dikkatlerini üstüne çekmişti. Hemen ardından yine aynı yapım şirketine ait bulunan "Survivor" programının hem yapımcılığını hem de sunuculuğunu üstlenen Acun Ilıcalı'nın "Fear Factor" programını Asuman Krause sunmaya başladı. Esprili ve dinamik sunum tarzı, spontan ve içten tavırları ile başarıyı yakalayan Krause, sonrasında "Wipe Out" programı için Brezilya'da adeta kamp kurdu. Krause'nin başarılı format sunumlarına devam etmesi, Endemol'ün en önemli formatlarından biri olan "Var Mısın Yok Musun?" sunuculuğunu vermesinde büyük bir etken.
Acun Ilıcalı ve Asuman Krause arasında yaşanan sunuculuk paslaşması, akıllara televizyon dünyasında, özellikle uluslararası formatların sunucu arayışlarını gündeme getiriyor. 15 yıldan beri pekçok format Türkiye'de yayın hayatına başlarken yaşanan en büyük sorun, formatı taşıyabilecek ve seyirci tarafından benimsenecek sunucunun bulunması. Türkiye Televizyon piyasasına baktığımızda son 10 yılda uluslararası formatları başarıyla sunan sunucuların sayısı bir elin parmaklarını bile geçemiyor. En uzun soluklu formatlardan biri olan Çarkıfelek ile özdeşleşen Mehmet Ali Erbil, Kim 500 Bin İster yarışma programının sunucusu Kenan Işık ve yeni nesili temsil eden Acun Ilıcalı ve Asuman Krause bu sunuculara örnek oluşturuyor. Önümüzdeki dönemlerde şov programlarından yarışma programlarına kadar pekçok formatta başarılı sunuculara olan ihtiyaç artarak devam edeceğe benziyor.
Ertan Turhan
İSTANBUL BİLGİ UNIVERSITY
FACULTY of COMMUNICATION
Department of Television Reporting and Programming