
New York Times, Öner Kocabeyoğlu’nun sanat tutkusunu irdelediği haberinde, Kocabeyoğlu tarafından toplanan 2 heykeltıraş ve 18 ressama ait 430’dan fazla eserin Santralistanbul’da “20. yüzyılın 20 Türk Sanatçısı” sergisinde tanıtıldığını vurgulandı.
Gazete, Fikret Mualla, Abidin Dino, Fahrelnissa Zeid ve Burhan Doğançay gibi ressamların eserlerine yer verilen sergide “Ziyaretçiler ilk başta Picasso ya da Klimpt’in erken çalışmalarını gördüklerini düşünse de eserlerin çoğu Paris Okulu dalgasının bir parçası olarak 1940 sonrası Fransa’da yaşayan Türk ressamların eserleri” diye yazdı.
Kocabeyoğlu’nun koleksiyonuna 2001’de sadece 30 yaşındayken Selim Turan’ın küçük bir guaj boyası ile başladığı belirtilen haberde, Kocabeyoğlu’nun bu tutkusunun giderek büyüdüğünü, galerileri gezerken eserler hakkında okumaya başladığını ve bunun kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu söylediği ifade edildi.
“RESİM AŞKI HAYATIMA ANLAM KATAN BİR TUTKU”
New York Times’a göre, sergi için sanat eleştirmeni Ferit Edgü ile işbirliği yapan Kocabeyoğlu, sergi katalogunun ön sözünde, Selim Turan eserini ilk aldığında hakkında çok az şey bildiğini, Fransız ekolünün üyesi Türk ressamlar hakkında hiçbir şey bilmediğini yazdı. Kocabeyoğlu’nun şu ifadelerine yer verildi:
“Onlar benim resim öğretmenimdi. Gözlerimi eğittiler ve bunu yapmaya devam ediyorlar. Abartmıyorum, resim aşkı sonunda hayatıma anlam katan bir tutkuya dönüştüğünü, büyük bir boşluğu doldurduğunu söyleyebilirim.”
Haberde, Kocabeyoğlu’nun sanat koleksiyonuna başlarken eserlerin parasal değerleriyle ilgilenmediğini, eserleri yatırım için almadığını söylediği vurgulanarak Kocabeyoğlu’nun, Türk koleksiyonculara bu konuda dikkatli olmalarını, kesinlikle bir tutku olması gerektiğini aynı zamanda seçici tercihler yapmalarını ve kendilerini eğitmelerini tavsiye ettiği belirtildi. (ANKA)