
Turkon’un yüzde 18’lık pazar payı ile Maersk ve yüzde 16 ile Med şirketleri takip ediyor. Gümrüklerden alınan son rakamlara göre Turkon, Mart ayında Türkiye’den ABD’ye 5300 konteyner mal taşırken, ABD’den Türkiye’ye de 8200 konteyner mal gönderdi. 2006 yılında bu takamlar 6215 konteyner ithalat, 8200 giden ihracat şeklindeydi. Şirket sadece limandan limana değil, liman bağlantılı fabrika çıkış ve depoya ulaştırma hizmetlerini de sunuyor. Taşınan mallar konteyner mal cinsine ve türüne göre değişiklik göstersede ABD’ye yaklaşık 2500 dolarlık bir fiyata geliyor. Kayseri’den Mersin Limanı’na taşınıp ordan da Chicago’ya ulaştırılan bir konteyner kablo 2377 dolara mal oluyor.
Turkon’un gemilerinin taşıdığı malzemeler arasında pizzadan F-16’lara, lüks yatlardan patlayıcı maddelere kadar değişik ürün grupları bulunuyor. Gemiler Amerika güzergahında New York, Norfolk (Virginia), Savannah (Georgia) limanlarına uğrayarak yol alıyor. Turkon, Türkiye’deki limanların dışında Mısır, Hayfa, Beyrut gibi bölge ülkelerdeki limanlara da taşımacılık hizmeti veriyor. New Jersey’nin Secaucus şehrindeki şirket merkezinde 36 kişi çalışıyor. Turkon’un ayrıca Savannah, Norfolk ve Greensboro’da ofisleri bulunuyor. İki ülke arasındaki ticarette yaşanan yükseliş ve düşüşler Turkon’un işlerini yakından etkiliyor.
1990’lı yıllarında sonunda Türkiye’den daha fazla mal taşıdıklarını söyleyen Turkon Genel Müdürü Mustafa Merç, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne girişi, ABD’de kotaların kalkmasıyla rekabet edebilir ürün sayısının düşmesi ticari anlamda taşımacılığı da olumsuz yönde etkilediğini vurguluyor. Turkon’un pazarda faaliyet göstermeye başlaması ile Türk forwarding şirketlerinin sayısında da bir artış gözlendi. Halen sayıları 20’ye yakın Türk forwarding şirketi Amerikan pazarında faaliyet gösterirken, Turkon ABD’de Türk ve Amerikan olmak üzere 50 forwarding firması ile çalışıyor.
Turkon’un ürünlerini taşıdığı büyük müşteriler arasında dünyanın en büyük kağıt üreticilerinden ve ABD’nin en büyük ihracatcısı konumunda olan International Paper ve Weyerhaeuser, Mississippi merkezli ABD’nin en büyük ve en eski pamuk üretici kooperatifi olan Staple Cotton Cooperative Association ile Carolinas Pamuk Üreticileri Kooperatifi, AK Steel, Raynolds gibi firmalar yer alıyor.
Turkon artan müşteri portföyü doğrultusunda gemi sayısını da artırmayı planlıyor. Turkon’un kardeş şirketi Sedef Tersanesi’nde yapılan büyük tonajlı iki gemi daha seferlere başlayacak. 1997 yılında Turkon kurulduğundan beri şirketin genel müdürlük koltuğunda oturan Merç, İstanbul Üniversitesi İktisad Fakültesi mezunu. Kariyerine bir kamu şirketi olan Deniz Nakliyat’ta müfettiş olarak başladı, genel müdür yardımcılığına kadar yükseldi. Müfettiş olduğu yıllarda ABD’de denizcilik üzerine eğitim aldı. Türkiye’ye dönüşte Deniz Nakliyat’ın ticari kısmında işe başladı. 71 geminin taşımacılık yaptığı Deniz Nakliyat bünyesinde 1994 yılında kurulan bir şirketin genel müdürlüğünü de yaptı. Daha sonra özel sektöre geçen Merç, Turkon Holding’in Amerikan operasyonunun başına geçti.

Kaşif Kalkavan Group’un kurucusu geçtiğimiz Ocak ayında hayatını kaybeden Kaşif Kalkavan’dı. 2003 yılında Turkon Holding’i kurarak farklı sektörlerdeki yatırımlarını yönlendiren Group, 2000 yılında Türkiye’nin tanınmış inşaat şirketlerinden STFA’dan Sedef Tersanesi’ni satın alarak gemi yapım kapasitesini artırdı. Group, Sandras adına bir su markasına da sahip. Grubun ayrıca Turkon Demiryolu İşletmesi ve Kartal Otel adı altında yatırımları bulunuyor. Mart 2005 yılından beri de Göcek Limanı’nı işletiyor.
Turkon Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Kaşif Kalkavan’ın oğlu Nezat Kalkavan yaparken, Mehmet ve Metin Kalkavan da holding bünyesinde yöneticilik yapıyor. Nevzat Kalkavan’ın üç çocuğu da yine Turkon bünyesinde çalışırken, New Jersey’deki ofiste dedesi ile aynı ismi taşıyan Kaşif Kalkavan taşımacılık ile ilgili deneyimini artırıyor. Kaşif Kalkavan, “Denizcilik dışında başka bir iş yapmamız yasak,” diyor.
{gallery}Mustafa_Merc{/gallery}