Amerikan İstatistik Bürosu verilerine göre 1970'li yıllardan bu yana Türk göçmen sayısında yılda 2 bin civarında bir artış yaşanıyor. Özellikle New York ve New Jersey civarında yoğunlaşan Türkler, küçük işletmeler açarak ekonomiye katkıda bulunuyor. Yine Türkiye, yılda ortalama 12 bin öğrenci ile ABD'ye en fazla öğrenci gönderen 10 ülke arasında bulunuyor. Turistik veya göçmen olarak ABD'ye her yıl 55-60 bin civarında Türk geliyor. Artan Türk nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için profesyonel hizmet sunan şirket sayısı da artıyor. Farklı sektörlerde çalışan Türk profesyonellerin yabancı eşleri de Amerikalı Türklere yönelik pazara açılarak müşteri kitlesini çeşitlendiriyor. New Jersey'nin Hackensack University Medical Center'da ağrı doktoru olarak isim yapan Ali İnanç Seçkin'in eşi Vanessa Seçkin de Manhattan'da açtığı hukuk ofisi ile Türklere de hizmet vermeye başladı.
10 yıldır göçmen avukatı olarak farklı şirketlerde çalışan Seçkin, bireysel başvuru dosyalarından farklı sektörlerde faaliyet gösteren küçük, orta boy ve uluslararası dev şirketlerin ihtiyaçlarına kadar her türlü göçmen hukuku çözümlerine yardımcı oluyor. Pazarda pek çok göçmen avukatı olduğuna dikkat çeken Seçkin, ''Bu avukatlardan çok azı kanun ve prosedürlerin yanı sıra göçmenlerin Amerika'da karşı karşıya kaldığı hayal kırıklıkları ve zorlukların farkında,'' diye konuşuyor. Seçkin, kariyeri ve planları ile sorularımızı cevapladı:
Bize profesyonel geçmişinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hukuk fakültesini bitirdikten sonra New York'ta IT ve ilaç şirketi bünyesinde göçmen hukuku uzmanı olarak çalıştım. Son altı yıl içerisinde de New York merkezli bir hukuk bürosunda doktor ve bilimadamlarına PERM başvuruları, çalışma vizeleri (H1 B), J-1, NIW, I-140, Green Card başvuruları gibi göçmenlik konularında avukatlıklarını üstlendim. Yaptığım bu işlemlerin yanı sıra şirket birleşme ve devralmalarında ortaya çıkan göçmen hukuku konularında danışmanlık ve yöneticilik yaptım.
Ne kadar zamandır avukatlık yapıyorsunuz?
Yaklaşık 10 yılı aşkın süredir avukatlık yapıyorum. Göçmen hukukuna yoğunlaştım ve pratik olarak bu alanı seçtim.
Göçmen hukuku alanında bilgi birikiminizin en yoğun olduğu alanlar hangileri?
Göçmen hukukunda geniş bir yelpazede bir deneyim ve bilgi birikimine sahibim. Bu kişisel göçmenlik davalarından başlayıp orta ve büyük boy uluslararası şirketlerin her tür dosyalarına kadar uzanıyor.
Üzerinde yoğunlaştığım göçmen hukuku konularını sıralayacak olursam:
- Çalışma vizeleri, H-1B, L-1, O-1, P-1, P-2, R-1, TN
- Yabancı doktorlar için J-1
- Yatırımcı vizeleri
- Eş, nişanlı, anne-baba ve kardeşler için aile göçmen vizeleri
- Yeşil Kart
- Çalışma ruhsatı (Labor certifications)
- Vize statüsü değiştirme
- I-9
Müşterileriniz hangi sektörlerde yoğunlaşıyor?
Farklı sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerim var. Müşteri portfoyüm sağlık, bilişim teknolojisi, perakende, mühendislik, sanat, eğitim, mücevher, reklamcılık gibi sektörlerdeki şirketlerden oluşuyor.
Her yıl ortalama 3 bin Türk Yeşil Kart lotosundan yararlanarak ABD'ye geliyor. 2 bin Türk, çalışma vizesi H1 B vizesi alıyor. Türkler bu pazarla ilgilenen avukatlar için yeterince büyük bir hedef kitlesi mi?
İşin karlılığına ölçmek için her yıl kaç kişinin ABD'ye giriş yaptığına bakmıyorum. Her zaman göçmenlik konularında günlük sorunların aşılmasına yardımcı olan bir avukata olan ihtiyaç olup olmadığını esas alıyorum.
Nihayetinde Türk, Hintli, Pakistanlı olsun bir avukat olarak eğer başarılı olmak istiyorsam kültürel farklılıkları anlamak ve sabır göstermek için kendimi geliştirmek zorundayım. Pazarda pek çok göçmen avukatı bulunuyor. Fakat bunlardan çok azı kanun ve presedürün yanı sıra göçmenlerin Amerika'da karşı karşıya olduğu sorunlardan haberdar.
Özellikle Federal bürokraside göçmenlere yönelik tutumda negatife bir kayma yaşanıyor ve bu tutum bazen sinir bozucu seviyeye ulaşıyor. Ancak tüm bu sıkıntılar sonunda başarılı olmak büyük zevk.

VANESSA SECKIN İLE KONTAK KURMAK İÇİN
1515 Broadway, 11th Fl.
New York, NY 10036
Phone: (212) 520-1663
Fax: (425) 871-5874
E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.seckinlaw.com
{gallery}Vanessa_Seckin{/gallery}