İki Eski Arkadaşın Yenilikçi Hukuk Şirketi: Karaahmet Luz & Greenberg LLP

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Karaahmet and GreenbergBurcu Baykurt - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Karaahmet Luz & Greenberg LLP hukuk alanındaki uzmanlıklarını çok yenilikçi ve rekabetçi bir bakış açısıyla birleştiren iki eski arkadaşın sahibi olduğu New York'un başarılı hukuk firmalarından biri. Henüz birleşmeleri bir yıli bile doldurmamasina ragmen oldukça başarılı olan firmanın ortaklarından Barbaros Karaahmet ve Michael Greenberg ile şirketin kuruluş hikayesini, hizmet verdikleri alanları ve geleceğe yönelik planlarını konuştuk. 

 

 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Barbaros Karaahmet, Türkiye'de stajını ve işletme yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1994 yılında Amerika'ya New York Üniversitesi'nde (NYU) hukuk eğitimi almaya geldi. Mezun olduktan sonra Herrick, Feinstein LLP'de çalışmaya başladı ve özellikle çalıntı sanat eserleri üzerine uzmanlaştı. Şu anki ortağı Michael Greenberg ile 1998 yılında bu şirkette birlikte çalışırken tanıştıklarını ve Michael'ın planladığı bir Türkiye seyahati üzerine sohbet ederken arkadaş olduklarını söylüyor. Karaahmet, Herrick Feinstein'daki tecrübesini kendi işinde değerlendirmek istediği için 2001'de şirketten ayrıldı. Greenberg ise ondan üç yıl sonra uzmanlığı olan gayrimenkul hukuku alanında kendi şirketini kurdu. İki arkadaş bu süre boyunca bağlarını hiç koparmadıklarını ve görüşmeye devam ettiklerini söyledi. Greenberg o dönemi şöyle anlattı: 'Her hafta buluşup birlikte puro içip işlerimizden konuşuyorduk. Aslında birlikte çalışmaktan hep keyif aldık ama bir türlü uygun zamanı bulamadık'. 

 

Uygun zaman krizin de etkisiyle 2008 yılı sonunda geldi ve ciddi bir şekilde işlerini nasıl birleştirebileceklerini konuşmaya başladılar. Karaahmet, şu anki şirketin temellerinin atıldığı konuşmaların genelde Bryant Park'ta yapıldığından gülümseyerek bahsetti. 2009 yılının sonuna gelindiğinde ofislerini hazırlayıp ortaklık belgelerini imzalayan iki ortak Ocak 2010'dan itibaren Karaahmet Luz & Greenberg LLP'de çalışmaya başladı. 2009 yılının çok zor olmasına rağmen yeni şirketle birlikte işlerin çok iyi gittiğini ve bu yıl oldukça yoğun olduklarını söylediler. Büyümelerinin ve işlerinin sürekli yoğun olmasının arkasında hem birlikte iyi bir takım olmalarının hem de keyifli çalışma ortamlarının etkisi olduğunu söylüyen Greenberg, 'İkimiz de aslında benzer müşteriler istiyoruz ve birbirimize çok güveniyoruz, artık kardeş gibi olduk' dedi. Karaahmet ise farklı uzmanlıklarda olmalarının çok avantajını yaşadıklarını ve çoğu zaman birbirlerinin müşterilerini farklı konularda değiş tokuş ettiklerini söyledi. Şu anda Barbaros Karaahmet şirket hukuku ve uluslararası ticaret alanlarında danışmanlık verirken, Michael Greenberg Amerika'nın pek çok farklı yerinde ve uluslararası düzeyde ticari gayrımenkul hukukuna yoğunlaşıyor. Hukuk şirketleri dışında yine ortak oldukları bir gayrımenkul yatırım şirketi de bulunuyor ve bu şirketle de piyasadaki fırsatları takip edip onlara odaklanmaya çalışıyorlar. 

 

Şirketin kısa zamanda bu kadar başarılı olmasının arkasında Karaahmet ve Greenberg'ün tecrübeleri ve donanımları kadar şirketi yönetme biçimlerindeki yenilikçi ve rekabetçi yaklaşımın da etkisi büyük. Dünyanın her tarafında müşterileri olmasına rağmen sadece İstanbul ve Los Angeles'ta ofisleri olan ve yakın gelecekte ofislerini büyütme planları olmayan şirketin vizyonu yapı olarak küçük kalmaya devam edip uzmanlıklarıyla büyük şirketlerle yarışacak hizmeti sunmak. Micheal Greenberg bunu şöyle açıkladı: 'Pek çok büyük fimanın en büyük hatası projelerin gerektirdiğinden fazla avukatın çalışması ve bu farkı müşteriye yansıtmaları. Biz dünya çapındaki bağlantılarımızı çok etkin biçimde kullanarak sadece bir veya iki kişiyle büyük firmaların taleplerine cevap verebiliyoruz ve bu bize çok fazla müşterinin gelmesini sağlıyor'. Barbaros Karaahmet de bu şekilde kendilerinin de projeye gerektiği gibi odaklanabildiğini ve zamandan çok tasarruf ettiklerini ekledi. Kuruluş aşamasında özellikle iletişim alanında yaptıkları teknoloji yatırımı sayesinde istedikleri bilgilere ve kişilere sıkıntısız ulaşabildikleri gibi müşterilerine karşı da her zaman ulaşılabilir olmalarının çok büyük bir avantaj olduğunu söylediler. 

 

Barbaros Karaahmet'in iki ülke konusundaki uzmanlığı sebebiyle pek çok müşterisi olan şirket Amerika'daki hukuk firmaları arasında hem İstanbul'da hem de New York'ta ofisi olan tek firma. Barbaros Karaahmet  iki ülke arasında iş yapmak isteyen Amerikalı ve Türklere pek çok alanda danışmanlık verdiklerini belirtti. Amerika'da iş kurmak isteyen Türk şirketlerinin buradaki farklı iş kültürüne adapte olmakta zorlandıklarını söyleyen Karaahmet, 'Türk şirketleri buraya geldiklerinde Amerikalılarla çalışmak yerine sadece Türklerden oluşan bir şirket kurup Amerikan modeli iş yapmak istiyor ve bu da başarı getirmiyor' dedi. Amerika'da başarılı olmak isteyen Türk firmalarının buradaki takımlarla çalışmaya adapte olmaları ve gereken sabrı göstermeleri gerektiğini ekledi. İki ülke arasında iş yapma kültürünün farklı olmasının en çok karşılaştığı problem olduğunu söyleyen Karaahmet, 'Amerikalılar bir işe başlamadan avukata gider ve danışmanlık alır, Türkler ise önce sözleşmeyi imzalayıp bir problem çıktığında avukata gitmeyi tercih ediyor. Türkler işleri sözlü yapmayı tercih ederken Amerikalılar mutlaka yazılı olsun istiyor. Bizde biraz daha "Bir şekilde hallederiz" kültürü varken Amerikalılar mutlaka nasıl halledileceğini konuşmak istiyor. Bu gibi farklılıklar daha sonra bizim karşımıza problem olarak geliyor. Türk şirketlerine Amerika'da yatırımla ilgili eğitim verirken en çok bu kültür farklılığının üzerinde duruyorum' dedi. Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen Amerikan şirketlerinin genelde franchise modeli iş yaptıklarını ancak son dönemde emlak piyasasındaki fırsatı fark ettiklerini söyleyen Karaahmet, Amerika'ya gelen Türk şirketlerinin ise ağırlıklı olarak tekstil ve gıda alanında olduğunu belirtti. 

 

1994 yılından beri Amerika'da yaşayan Barbaros Karaahmet, Türk-Amerikan toplumunda çok aktif isimlerden biri. 2008 yılında Türk-Amerikan İş Forumu'nun en genç başkanı oldu ve iki yıl süreyle görev yaptı. Amerikan-Türk Topluluğu'nda, Türk-Amerikan Ticaret Derneği'nde ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nda görev aldı.