Türkiye Amerika'nın Daha Çok İlgisini Çeker Hale Geldi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, Türkiye'nin var olan geniş potansiyeliyle, ABD'li yatırımcılar için önemli bir pazar haline geldiğini kaydetti. Derneğin yazılı açıklamasına göre, ABD'den 16 enerji firması yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında yatırım yapmak üzere 5-9 Aralık 2011 tarihlerinde İzmir, Ankara ve İstanbul'da 300'ün üzerinde Türk firması ile görüştü.
   
TABA/AmCham desteğiyle ABD Ticaret Müsteşarlığı tarafından organize edilen heyete ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Michael C. Camunez eşlik etti. 9'u orta ölçekli olmak üzere 16 enerji firması ile ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Müsteşarlığı temsilcilerinin yer aldığı heyet, enerji verimliliği, çöpten ve atıktan enerji üretimi gibi alanlarda iş yapmak üzere Türkiye'den iş ortakları aradı.
   
Uğur Terzioğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geçtiğimiz yıllara oranla ''rekor'' seviyeye geldiğini kaydederek, şöyle dedi:
  
''Türkiye var olan geniş potansiyeliyle ABD'li yatırımcılar için önemli bir pazar haline geldi. Bölgeye açılmak isteyen firmalar giderek büyüyen bir güç olan Türkiye'yi stratejik ortak olarak görüyorlar. 4 gün süresince yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren firmalardan oluşan heyet de çok sayıda Türk firmasıyla bir araya gelme fırsatı yakaladı. Görüşmeler sonrası güçlü iş ortaklıkları kurulacağına inanıyoruz.''
   
Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilerin rakamsal değerlerine değinen Terzioğlu, yılın ilk 7 ayında ticaret hacminin, 8 milyar dolar ile önceki yıla göre yüzde 46 artığını, karşılıklı ticaretteki artışın, 2009'a göre yüzde 107 büyüdüğünü belirtti.
   
Terzioğlu, ''Türkiye'nin güçlenen ekonomisi''nin, ''iş imkanları''nın ve ''sunduğu fırsatlar''ın yatırımcıların iştahını kabarttığını ifade ederek, ''ABD-Türkiye arasındaki ziyaret trafiği hızlandı. ABD'den iş dünyasının önemli isimleri bire bir görüşmeler yapmak üzere Türkiye'yi ziyaret ediyorlar. Gelecek yıl eğitim ve havacılık alanında faaliyet gösteren kurum temsilcilerinden oluşan birer heyetin de Türkiye ziyareti gerçekleştirmesi planlanıyor'' dedi.

AA