Aksa-Dow'dan 1 Milyar Dolarlık İmza

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Amerikalı kimya devi Dow Chemical, Türkiye'deki hızlı büyümeden pay alabilmek için 1 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Türk ortağı Aksa'nın Yalova'daki tesislerinde kapasite artışını öngören yatırımla 100 olan çalışan sayısı bin 100'e çıkacak. The Dow Chemical Company firmasının tamamına sahip olduğu iştiraki Dow Europe Holding B.V. ile dünya akrilik elyaf sektörünün lider Türk şirketi Aksa Akrilik Kimya Sanayii AŞ, karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması için ortak girişim anlaşması imzaladı.

Ortak girişim, hammaddesi karbon elyaf olan başta uçak ve otomotiv olmak üzere tüm kompozit endüstrisine ürün ve teknik çözüm hizmetleri verecek. Aksa ve Dow arasında imzalanan ortak girişim anlaşması gereğince, taraflardan her biri yüzde 50'lik hisseye sahip olacak. Beş yılda 1 milyar dolar tutarında yatırım hedefleyen ve bin kişiye istihdam sağlayacak anlaşma dün İstanbul'da törenle imzalandı. İmza töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Dow Başkan Vekili Heinz Haller ve Akkök Şirketler Grubu CEO'su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye'ye 1971 yılında giren ve bugüne kadar 200 milyon doların üzerinde yatırım yapan Dow'un Başkan Yardımcısı Heinz Haller, Türkiye'nin gelişen ekonomisi ile paralel coğrafi açıdan çok önemli bir noktaya doğru ilerlediğini, bunun yatırım ve işbirliğinde etkisi olduğunu kaydetti. Haller, yatırımın sektörün en büyük oyuncusu olmak adına atıldığını vurguladı. İnşaat, boya, elyaf, plastik, boru, kablo ve kozmetik sektörlerinde faaliyet gösteren, şu ana kadar Türkiye'ye 4 fabrika kuran Dow'un Başkan Vekili Haller, işbirliği çerçevesinde ilk etapta 200 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceklerini söyledi. 1 milyar dolarlık yatırım Aksa'nın Yalova'daki mevcut akrilik elyaf tesislerinin genişletilmesi ve 100 olan çalışan sayısının 5 yılda 1.100'ü geçmesi şeklinde planlandı.

Toplantıda konuşan Akkök Şirketler Grubu CEO'su ve Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, akrilik elyaftaki üretim kapasitesi ile Türkiye'yi dünyanın ikinci büyük akrilik elyaf pazarı konumuna taşıdıklarını söyledi. Berkman, geleceğin malzemesi olarak metallerin yerini alacak karbon elyaf kompozitlerinin özellikle depreme dayanıklı yapı inşaatları, ulaştırma endüstrisi (otomobil, hızlı tren, gemi, ağır vasıta araçları), rüzgar enerjisi teknolojileri gibi stratejik sektörlerde büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Berkman, karbon elyafın mevcut metallerin yerine ikame edilmesi halinde yüzde 45 daha fazla katma değer sağladığını vurguladı. Türkiye şu anda dünyada karbon elyaf üretebilen 8 ülkeden biri. Aksa'nın Türkiye'deki üretim kapasitesi 3.500 ton civarında. Dünyadaki toplam üretim ise 46 bin ton seviyesinde. Berkman'a göre bu rakam 10 yıl içinde 150 bin tona ulaşacak. İmzalanan bu anlaşma sayesinde Aksa-Dow ortaklığı 10 yıl sonra sektördeki en güçlü 3 firmadan biri olacak.