
ABD’li gazete, analistlerin, Türkiye’nin son iki ayda dış politikasında Arap Baharı’nın zorunlu kıldığı ayarlamalar yaptığı yönündeki değerlendirmelerini yansıttığı haberinde, “Suriye’de olduğu gibi Libya’da da Türk dış politikası, şimdi halk ayaklanmalarının hedefi olan liderlerle güçlü bağlar temelinde tesis edilmişti” diye yazdı.
“ZİYARETİN, LİBYA MUHALEFETİNİN TEHDİTLERİYLE İLGİSİ YOK”
Pazar günü Bingazi’yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na 100 kadar hükümet yetkilisi ve işadamının eşlik ettiğine, Bakanın 200 milyon dolarlık ek yardım sözünü verdiğine işaret eden gazete, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal’ın, ziyaretin, Libya muhalefet liderlerinin, Kaddafi sonrası hükümetinin kendilerine aktif biçimde destekleyen ülkelere öncelik vereceği yönünde kısa bir süre önce yaptıkları “tehditler”le bir ilgisi bulunmadığını söylediğini de kaydetti.
“TRABLUS’LA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESMEDİK”
Gazeteye göre, Selçuk Ünal, “ziyaretin, 6-8 hafta önce planlandığı”nı ancak önce seçimler, daha sonra ise programları uyumlaştırma gereği nedeniyle geciktiğini ifade etti.
Selçuk Ünal ayrıca, Türkiye’nin, Büyükelçiliği boşaltmış olsa da Trablus ile diplomatik ilişkileri kesmediğini söyledi.
WSJ, “Türk yetkililer, Ankara’nın, Libya’daki kargaşaya yanıtının, ekonomik çıkarlarından etkilendiğini kabul ediyorlar” diye yazdığı haberinde çatışmalar ilk patlak verdiğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın askeri müdahaleye kuvvetle karşı çıktığını anımsattı.
“EL KOYMANIN NEDEN GECİKTİĞİ İZAH EDİLMEDİ”
Haberin son bölümünün Arap Türk Bankası’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin, Şubat sonunda aldığı Libya kararları uyarınca el konulduğu açıklandığına dikkat çekilerek, “Açıklamada gecikme ile ilgili herhangi bir izah verilmedi” denildi.(ANKA)