Dış İşleri Bakanı Davutoğlu: ''Hattı Teşebbüs Yok, Sathı Teşebbüs Var, O Satıh Bütün Dünyadır''

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Biz AB'yi artık biliyoruz. AB'nin kuralları ile oynuyoruz. İmzaya imza söze söz eyleme eylem. Biz bu sefer vize muafiyetini almadan hiçbir şekilde geri kabul anlaşması imzalamayız' dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dünya Türk Girişimciler Kurultayı kapsamında yapılan Bakanlar Oturumunda, yaptığı konuşmada, Türkiye'den ne istediklerini sorduklarında, ''Biyometrik pasaport, entegre sınır yönetimi ve geri kabul anlaşmasını'' istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bütün kurumlarımızla çalıştık 6 ay içinde biyometrik pasaporta geçtik. Entegre sınır yönetimiyle ilgili çok ciddi adımlar attık. Geri kabul anlaşmasını da imza aşamasına getirdik. Her şey bitti. 'Şimdi bize bir komiser tayin edin ve vize muafiyet görüşmeleri yapalım bu sene' dedik. Bazı ülkelerin direnişiyle bu başlatılmadı. 'Siz geri kabul anlaşmasına imza atın sonra bakarız' dediler. Şunu söyledim; Biz AB'yi artık biliyoruz. AB'nin kuralları ile oynuyoruz. İmzaya imza, söze söz, eyleme eylem. Annan müzakerelerini yürütürken bir sürü sözler verildi hepsi unutuldu. Biz bu sefer vize muafiyetini almadan hiçbir şekilde geri kabul anlaşması imzalamayız. Ne zaman vize muafiyetini ilkesel olarak kabul ettiklerini beyan edip, işte AB müzakerelerine başlamamış olan Sırbistan, Makedonya ile aynı şartlarda bizimle müzakereyi başlatırlar, o zaman onu parafe ederiz.

Hesabı sorulacak bir mesele
Davutoğlu son dönemde Almanya'da öldürülen Türk vatandaşlarıyla ilgili görüşlerini de paylaşarak, "Almanya'daki her vatandaşımızın bir damla kanının dahi hesabı sorulacak bir meseledir. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasın.'' dedi.

Bundan sonra hattı teşebbüs yok
Bakan Davutoğlu, daha önce yaptığı bir konuşmada ''Bundan sonra hattı diplomasi yok, sathı diplomasi var. Bu satıh tüm dünyadır'' dediğini hatırlatarak, ''Bundan sonra bizim milletimiz için hattı teşebbüs yok, sathı teşebbüs var.'' diye konuştu.

AA