2002 seçimlerinde %34.3, 2007'de %46.5 oranında oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi 12 Haziran genel seçimlerinde %49.1 oy alarak üçüncü kez oylarını arttırarak tek başına iktidar oldu. 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanan Demokrat Parti'nin seçim kazanma rekorunu egale eden AKP, oy oranlarını sürekli arttırarak iktidar olan ilk parti oldu. Oylarını artırmasına rağmen Meclise giden milletvekili sayısında ise düşüş oldu. 2002'de 361, 2007'de Meclise 345 milletvekili gönderen AKP, oy oranları yüzde 50'ye daynamasına rağmen milletvekili sayısı 326'da kaldı.
Kesin olmayan sonuçlara göre CHP, 2007’de yapılan seçimlere göre hem oy sayısını hem de vekil sayısını artırdı. CHP, 2007’de yüzde 20,84 oyla 112 milletvekili çıkarmıştı. Türkiye genelinde sandıkların yüzde 90.15’i açılırken resmi olmayan rakamlara göre CHP'nin yüzde 25.59 ile 136 milletvekili çıkaracağı hesaplanıyor. CHP Türkiye genelinde sadece 7 ilde birinci parti olurken, bir önceki seçime göre 3.5 milyon yeni oy kazandı.
Ergenekon davasından yargılanan beş aday Meclis yolunu tuttu. Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Sinan Aygün, İlhan Cihaner CHP'den milletvekili olurken Engin Alan da MHP'den milletvekili seçilen isimler oldu. Tuncay Özkan, Çetin Doğan, Doğu Perinçek gibi isimler ise seçimi kazanamadı.
BAŞBAKAN MEMLEKETİ RİZE'DE YÜZDE 69.26 OY ALDI
AKP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Rize’de de yüzde 69.26 ile açık ara önde. Resmi olmayan sonuçlara göre AKP Başbakan Erdoğan’ın baba ocağı Rize’de de açık ara önde. AKP Rize’de kullanılan geçerli oyların yüzde 69.26’sını alırken, AKP’yi en yakın rakibi olan CHP yüzde 17.13 ile izledi. MHP ise Rize’de oyların yüzde 7.60’ını aldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da memleketi Tunceli’de yarışı ilk sırada götürürken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise memleketi Osmaniye’de ikinci sırada kaldı.
AKP Rize’de 69.06 ile CHP de Tunceli’de 56.41 ile ilk parti konumunda bulunurken, MHP ise Osmaniye’de yüzde 41.01 oranıyla AKP’nin ardında ikinci parti.
SEÇİM SONUÇLARI TWİTTER'A TAŞINDI
Resmi olmayan sonuçların gelmesiyle birlikte AKP’liler coşkularını ve duygularını Twitter aracılığıyla paylaşırken, AKP’nin “AK Haber” bülteni de twitter hesabından sonuçları duyurdu. Seçim sonuçlarının gelmesi ile birlikte pek çok AKP’li milletvekili sonuçları twitter üyeriyle paylaştı. AKP Genel Merkezi “AK Haber” bülteni ise gelen seçim sonuçlarını twitter hesabından üyelere duyurdu.
AKP’lilerin, Twitter’a yansıyan seçim sonuçları görüşleri şöyle: AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz: “Aynı yoldan geçmişiz biz aynı sudan içmişiz....Has bahçenin gülüyüz biz... Bu bir demokrasi sınavıydı ve Türkiye bu sınavdan başarıyla geçmiştir. Milletimiz iradesini sandıkta göstermiştir. Seçimlerin ülkemize hayırlı ugurlu olmasını diliyorum sonuçta Türkiye kazanacak demokrasi kazanacak... Ankaralı hemşehrilerime kampanya süresince gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum.”
Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar gibi çok sayıda AKP'li, twitter hesabından seçmene teşekkür mesajları gönderdi.
HOPA CHP DEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenlediği miting öncesi ve sonrasında olayların yaşadığı Artvin'in Hopa İlçesi'nde seçmenler yüzde 50.09 ile CHP dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim otobüsünün taşlandığı ve koruma polisi Servet Erkan'ın ağır yaralandığı Artvin'in Hopa İlçesi'nde seçmenler yüzde 50.09 ile CHP dedi. AKP ise, oyların yüzde 35.34'ünü aldı.
Hopa'da hepsi açılan sandıkların oy oranları şöyle sıralandı:
CHP: 50.09
AKP: 35.34
MHP: 11.73
CHP, DOĞUDA SADECE TUNCELİ'DE BİRİNCİ
CHP, doğu illeri arasında en yüksek oyu yüzde 56.27 ile Tunceli’de aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre CHP’nin doğu illeri arasında sadece Tunceli’de birinci sırada. CHP Tunceli’de oyların yüzde 56.27’sini alırken AKP ise üçüncü sıraya düştü. Tunceli’de CHP’yi bağımsız aday yüzde 23.12 ile takip ederken AKP ise yüzde 15.97’de kaldı.
MHP'DEN İHRAÇ EDİLEN BARUTÇU DA SEÇİLDİ
Resmi olmayan sonuçlara göre, kaset skandalına ve partiden ihraç edilmesine rağmen istifa etmeyen İhsan Barutçu da milletvekili seçildi. Barutçu, yine kaset skandalı nedeniyle istifa eden Mehmet Taytak’ın yerine üçüncü sıradan Meclis’e girdi.
Seçim öncesi kaset skandalları ile sarsılan MHP bir şok da, kaset skandalında adı geçen ancak istifa etmemekte direnen İstanbul Üçüncü Bölge üçüncü sıra adayı İhsan Barutçu’nun seçilmesi ile yaşadı. Barutçu, kasetlerinin “farklı ülkücülük” isimli internet sitesinde yer almasına ve Bahçeli’nin ısrarına rağmen istifasını sunmamıştı. MHP yönetimi, bunun üzerine Barutçu’yu partiden ihraç ederken YSK’ya da Barutçu için başvurmuştu. YSK ise Barutçu’nun MHP listelerinden adaylığının devam ettiği kararına varmıştı. MHP, İstanbul 3’ncü bölgeden 3 milletvekilliği çıkarırken, ilk aday listesinde dördüncü sırada yer alan Barutçu, yine adı kaset skandalında geçen Mehmet Taytak’ın istifası nedeniyle üçüncü sıra adayı olmuştu. Barutçu’nun bağımsız milletvekili olarak siyasete devam etmesi bekleniyor. İstanbul üçüncü bölgeden MHP listelerinden ayrıca ilk sıra adayı Meral Akşener ile Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya da Meclis’e girdi.
CHP GENEL MERKEZİNDE HÜZÜN HAKİM
Seçim sonuçlarının büyük ölçüde belli olmasının ardından CHP Genel Merkezi’nde şaşkınlık ve hüzün yaşanıyor.
Sandıkların yüzde 90’ından fazlası açıldıktan sonra CHP’nin oyu yüzde 25.8 oranında görünüyor. Bu oran geçtiğimiz genel seçimlerin yaklaşık 5 puan üzerinde de olsa CHP’liler bu sonuçtan memnun olmadı. Partililerde genel beklenti oy oranının yüzde 30’u aşmasıydı. Bu sonuçların açıklanmasının ardından Genel Merkez bahçesinde bekleyen partililerde hüzün hakim oldu.
CHP’liler seçim sonuçlarını Genel Merkez bahçesine ve birinci katına kurulan dev ekranlardan izlediler. Sandıkların açılmasının ardından CHP’nin intranetine gelen sonuçlar bu ekranlara yansıtılıyordu. CHP’ye ulaşan ilk sonuçlara göre sandıkların yüzde 5’i açılmışken AKP’nin oyu yüzde 48, CHP’nin oyu yüzde 29, MHP’nin oyu yüzde 13 oranında görünüyordu. İl il seçim sonuçları ekrana yansıdıkça partililer sonuçları alkışlarla karşılıyorlardı. Ancak bir süre sonra CHP’nin intranetine yansıtılan sonuçlar kapatılarak bu ekranlara haber televizyonları yansıtıldı.
Öte yandan ilk sandık sonuçlarını CHP Genel Merkezi’nin giriş katında partililerle birlikte izleyen CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Hurşit Güneş ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, daha sonra üst katlardaki odalarına çıktılar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da seçim sonuçlarını Genel Merkez’deki makamında izliyor. Kılıçdaroğlu’nun ilerleyen saatlerde bir açıklama yapması bekleniyor.
Bu arada Genel Merkez önündeki bazı CHP’liler seçim sonuçlarının kendileri açısından olumlu olduğunu, CHP’nin oylarını arttırdığı ve Kılıçdaroğlu’nun da kendini ispatladığını ifade ederek “Başbakan Kemal”, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attılar.
''MHP SEÇİMDE BAŞARISIZ DEĞİL''
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP’nin 2007 seçimlerine göre yüzde 1 civarında bir oy eksiği ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Dolayısıyla MHP açısından başarısız bir sonuç değildir. Aksine kurulan tezgahın ahlaksızlığı, insafsızlığı ve izansızlığı ile değerlendirildiğinde, MHP aleyhine yapılan baraj altına atma kampanyalarının şiddetiyle birlikte değerlendirildiğinde bu sonuç MHP için, bu açıdan değerlendirdiğimizde başarıdır” dedi.
MHP Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Bal, henüz kesin sonuçlara ulaşılmasa da bu tabloya AKP’nin önde olduğunu belirterek, AKP’yi seçim kampanyasında devletin tüm organlarını, tüm kaynaklarını kullanarak haksız bir siyasi rekabet yaratmakla suçladı.
Diğer taraftan ise MHP’nin ‘insafsız, izansız’ bir kampanyanın muhatabı olduğunu ifade eden Bal, “Birinci olarak, medyada ve televizyonlarda köşe yazarı adı altındaki, analiz adı altında, stratejist, uzman adı altındaki kişiler güya tarafsız bir düşünceyi ifade ediyormuş gibi MHP’nin baraj altında kalabilecek bir parti olduğu fikrini seçmenin şuur altına yerleştirmeye çalışmışlardır. Bu iç ve dış odaklardan kaynaklanan bir planın ürünüdür ve MHP’siz bir TBMM hayal edenler, bu planın aktörleri olmuşlardır” dedi.
EMEK ÖRGÜTLERİ ÜÇTE İKİ YAPTI
Konfederasyon Genel başkanlıklarından istifa ederek çeşitli siyasi partilerden milletvekili adayı olan sendika yöneticilerinden DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile HAK-İŞ eski Genel Başkanı Salim Uslu milletvekili seçilirken, MHP’nin Karabük milletvekili adayı Kamu-Sen eski Genel Başkanı Bircan Akyıldız seçilemedi.
KILIÇDAROĞLU: ''MİLLETVEKİLİ SAYISINI ARTTIRAN TEK PARTİYİZ''
Seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin milletvekili sayısını artıran tek parti olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandıkların büyük bir bölümünün açıklanmasının ardından Genel Merkez’de kameraların karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi.
“Hepinize yürekten teşekkürler” diyerek söze başlayan Kılıçdaroğlu, CHP’nin milletvekili sayısını artıran tek parti olduğunu belirterek, “12 Eylül darbesinden bu yana en yüksek oyunu almıştır. Milletvekili sayısını artıran tek parti CHP’dir” dedi.
MHP KASET SKANDALI ALT SIRADAKİ ADAYLARA YARADI
MHP’de seçim öncesi ortaya çıkan kasetler, MHP’nin beklentilerin aksine yüzde 10’luk seçim barajının altında kalmasına yol açmadı ancak bazı illerde seçilemeyecek yerlerde olan adayların kaderini etkiledi.
Resmi olmayan seçim sonuçları, partiden ihraç edilmesine rağmen istifa etmeyen İhsan Barutçu’nun yanısıra, 9 aday ve parti yöneticisinin istifaların, özellikle İstanbul ve Ankara’da MHP listesinin daha alt sıralarında bulunan bazı adayların seçilmesine yol açtı. Buna göre, kaset skandallarının ardından istifa eden Ahmet Deniz Bölükbaşı ve Cihan Paçacı’nın yer aldığı ilk iki sıraya, üçüncü ve dördüncü sıralardan aday gösterilen Mustafa Erdem ile Özcan Yeniçeri yerleşti. Resmi olmayan sonuçlara göre, MHP Ankara 2’nci bölgeden iki milletvekilliği çıkarırken, bu isimler Bölükbaşı ve Paçacı’nın yerine Erdem ve Yeniçeri oldu. Yine Adana’da da kaset skandalı nedeniyle istifa eden Recai Yıldırım’ın yerine ikinci sıra adayı Muharrem Varlı yerleşirken, sıralama Ali Halaman ve Seyfettin Yılmaz şeklinde oldu.
MHP Adana’dan da üç milletvekili çıkardı. İstanbul 1’nci bölgeden Bülent Didinmez’in istifasıyla Durmuşali Torlak ikinci sırada yer alırken bu durum Torlak’ın yanısıra Hayrettin Nuhoğlu’nun da milletvekili seçilmesine neden oldu. MHP İstanbul 1’nci bölgeden üç milletvekilliği kazandı. Aynı durum İstanbul 2’nci bölge için de söz konusu olurken kaset skandalı nedeniyle istifa eden Ümit Şafak’ın yerine Celal Adan seçildi. MHP İstanbul 2’nci bölgeden ise 2 milletvekili çıkardı. İstanbul 3’ncü bölgeden, ihraç edilmesine rağmen MHP listesinden seçime giren İhsan Barutçu ile birlikte 3 milletvekili çıkarılırken, Barutçu kendisi gibi kaset skandalında adı geçen ancak istifa yolunu seçen Mehmet Taytak’ın listede yer almaması nedeniyle seçilmiş oldu.
MHP’nin kaset skandallarından en çok etkilendiği illerin başında 2007 seçimlerinde bir milletvekili çıkardığı Kırşehir geldi. Çobanoğlu’nun istifası, ikinci sırada yer alan adaya da yaramadı ve MHP Kırşehir’den bu seçimlerde hiç milletvekili çıkaramadı. Samsun’da ise Osman Çakır’ın istifası kendisinden sonraki aday Cemalettin Şimşek’in seçilmesine yol açtı. Yozgat’ta ise Mehmet Ekici’nin istifası nedeniyle ikinci sıra adayı Sadir Durmaz milletvekili seçildi.
CHP 34 YILDAN SONRA SAKARYA VE ELAZIĞ'DAN MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI
Kesin olmayan sonuçlara göre CHP yaklaşık 34 yıldır vekil çıkaramadığı Elazığ ve Sakarya'da milletvekili çıkarıyor.
Kesin olmayan sonuçlara göre CHP, 34 yıl aradan sonra Elazığ’dan milletvekili çıkaracak. Resmi olmayan rakamlara göre CHP’nin Elazığ’daki oy oranı yüzde 12.93. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP'nin Sakarya'daki oy oranı ise yüzde 16.21.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından partisindeki görevinden istifa etti. BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, yaptığı yazılı açıklamada, “Kurucu Genel Başkanımız Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun siyasi emaneti olarak gördüğümüz Büyük Birlik Partisi’ni, üzerinde hiçbir hesap yapılmasına müsaade etmeden milletle buluşturduk” dedi.
Demokrasilerde milletin iradesinin üstüne söylenecek sözün olmadığı vurgulayan Topçu, şunları kaydetti: “Millet sandıkta konuşmuştur. Milletin takdiri de başımızın tacıdır. Seçim sonuçları neticesi ortaya çıkan mevcut başarısızlığı kendi üzerime alıyor ve Rahmetli Genel Başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu’nun şahadetinden bu yana yürütmekte olduğum BBP Genel Başkanlığı görevini bırakıyorum.
Seçim sürecinde olağanüstü bir çaba gösterip, büyük fedakârlıklar yapan partimizin MKYK Üyelerine, milletvekili adaylarına, il başkanlarına, ilçe başkanlarına, belde başkanlarına, mahalle ve köy temsilcilerine, üyelerine, gönüldaşlarımıza ve tabi ki Alperenlere şahsım ve partim adına teşekkür ediyorum. Partimizin yetkili kurulları (Başkanlık Divanı ve MKYK) 15 Haziran 2011 tarihinde toplanarak bundan sonraki süreci tayin edecektir.”
AKP 3 ŞEHİRDE VEKİL ÇIKARAMADI
Bir önceki seçimde sadece Tunceli’den vekil çıkaramayan AKP bu seçimde 3 ilde vekilsiz kaldı.
AKP seçimi açık ara kazanmasına rağmen üç ilde fire verdi. Kesinleşmeyen sonuçlara göre AKP geçen seçimde de vekil çıkaramadığı Tunceli’den bu seçimde de milletvekili çıkaramadı. Tunceli’nin ardından Hakkari ve Iğdır’da AKP'nin milletvekili çıkaramadığı iller oldu.
SİLİVRİ BAĞIMSIZLARA OY VERDİ
"Ergenekon" ve "Balyoz" gibi önemli davaların sanıklarının tutulduğu Silivri Cezaevi'nde en fazla oy bağımsız adaylara verildi. Bağımsız milletvekili adayları 391 oy alırken, CHP 311, AK Parti 291 ve MHP 57 oyun sahibi oldu.

Medyadan ayrılarak siyasete adım atan milletvekili adaylarının durumu da merakla bekleniyordu. İşte yeni dönemde Meclis'te yer alacak gazeteciler:
Şamil Tayyar – AK Parti - Gaziantep
Mehmet Metiner – AK Parti - Adıyaman
Oktay Ekşi – CHP – İstanbul - 3
Mustafa Balbay – CHP – İzmir - 2
Sırrı Süreyya Önder – Bağımsız - İstanbul