
TAVAK –Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Faruk Şen tarafından yapılan açıklamada, Türklerin Avrupa’ya göçünün başlamasının 50. yılını 31 Ekim 2011 tarihinde kutlanacağı vurgulanarak, ''Bugün için 5 milyon 200 bini Avrupa Birliği sınırları içinde olmak üzere 6,5 milyon insanımız Türkiye sınırları dışında yaşamaktadır. Bu Türkiye nüfusunun takriben % 9’unu oluşturuyor. Çin ve Hindistan’dan sonra yurtdışına en fazla göçmen gönderen ulusların arasında 3. sırada Türkiye geliyor,'' diye konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ POLİTİKAYA ETKİLERİ VE KATKILARI NELER OLUYOR?
Dış Türkler büyük ölçüde Türkiye’nin politik olarak ihmal ettiği bir grubu oluşturuyor. Şen, ''Ekonomik açıdan yararlanmak istediğimiz, Türkiye için gerekli olduğu zaman lobi grubu olarak gördüğümüz dış Türklere Türkiye’deki seçimlerde pek önem vermiyoruz,'' dedi.

katabiliriz. Bu konuda bugüne kadar öngörülen statü gümrüklerde son 90 gün oy vermelerine yönelikti. Bu her açıdan sakat ve gayri ciddi bir gelişmedir. Esas olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan insanlarımız için seçim bölgeleri öngörmek ve bu insanların yaşadıkları ülkelerdeki Türk temsilciliklerinde 4 gün müddetle oy vermelerine yönelik çalışmalar yapılabilir. Böylece Başkonsolosluklarımız ve Büyükelçiliklerimizde Perşembe gününden başlayarak Türkiye’de genel seçimlerin gerçekleşeceği Pazar akşamı saat 18:00’a kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına oy kullandırabiliriz. Böylece Başkonsolosluklarına gönderilecek hakim nezaretinde 9. Haziran 2011 perşembe günü saat 9.00´dan 12 Haziran Pazar günü saat 17.00´ye kadar mesai saatleri sürecinde oy vermelerini sağlanabilir.
TAVAK Vakfı'nın çalışmalarına göre Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan takriben 2 milyon 440 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçimlerde oy verebilecek statüde bulunuyor. Prof. Şen, ''Bu sayı az bir sayı değildir. Türkiye’nin 3. seçim bölgesi olan İzmir’in seçmen sayısına yakın bir kitleye Avrupa’da sahibiz. İzmir’den 24 milletvekili Ankara’ya gönderilirken Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan 2 milyon 440 bin Türk’ün de öngörülen bölgelerde aktif ve pasif seçim haklarını kullanarak Ankara’ya 24 milletvekili gönderme şansı olabilir. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’nde bugün aktif nüfus olarak 650 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamakta ve bunların takriben 510 bini de seçme ve seçilme hakkına sahip yaştadır,'' diye konuştu.
AB’DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK 12 SEÇİN BÖLGELERİ
EYALETLER MİLLETVEKİLİ SAYISI
1. Kuzey Ren Westfalya Eyaleti 4
2. Berlin ve 5 Yeni Eyalet (Eski D. Almanya) 2
3. Hamburg/Bremen (Aşağı Saksonya) 2
4. Hessen Eyaleti 2
5. Bavyera 2
6. Baden Würtemberg / Rheinland Pfalz / Saarbrüc 3
7. Hollanda 2
8. Belçika/ Luksemburg 1
9. Fransa 2
10. Skandinav Ülkeleri 1
11. Avusturya 2
12. İngiltere ve Diğer AB Ülkeleri 1
Toplam 24
Kaynak: TAVAK 2010
Şen, konuşmasına şöyle devam etti: ''Seçimlerde izlenecek en akıllı sistem, bunu bir güne sığdırmamak olmalıdır. Bir örnek olarak Düsseldorf Başkonsolosluğu çeçevesinde 210 bin Türk vatandaşı yaşamakta ve bunların takriben 100-110 bini seçmen niteliğindedir. Bunları 1 günde seçim sandığına götürme yerine perşembeden pazara kadar 4 güne yayarak götürmek çok daha akılcı bir yöntem olabilir. Alman Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Ekim ayında görüşmesi çerçevesinde bu konuda ilk somut adımlar atıldı. Malesef Avrupalı Türklerin Türkiye’de ciddi bir lobisinin olmaması bu konunun önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır.''